6. 2. 2015

ohlédnutí za rokem 2014

než jsme se stihly v novém roce rozkoukat, už tu máme double kočičí narozeniny (pipilotti pátýho a miakarina šestýho února), na umprumce začal vesele a bez našeho vědomí artsemestr (proboha, dyť sotva skončily vánoce!) a propásly jsme snad úplně všechny lednový akce, teda pokud nějaký byly; my se ani neobtěžovaly cokoliv zjišťovat...

co teď vlastně děláme? zatímco se mia učí nový ajtý skilly a pipilotti se nic neučí, jen nechává dny plynout v poklidu a s rodinou (zní to trochu jako rip-off z nějakýho firemního vánočního přáníčka), bojujeme obě dvě s přívalem chorob a neduhů. někdy si připadáme skoro jako důchodky, a fakt tim nemyslíme ty vysportovaný babičky-sokolky. nejsou to ale jen pracovní povinnosti, děti a nemoci, které můžou za snížení naší blogerské aktivity. v poslední době hodně bilancujeme všechno, co děláme. přišly jsme na to, že v životě off-line je mnohem míň stresu (nikomu na facebooku nemusíte nutně vysvětlit, že nemá pravdu), mnohem víc (audio)knížek a  taky víc pohybu na čerstvém vzduchu, uklizenej byt a občas i nějakej ten skutečnej živej kamarád. hlavním důvodem naší netečnosti a lhostejnosti k veškerýmu dění v poslední době je  ale naprosto zničující zimní blogerský blues.

...zalezlo nám až do morku kostí a nechce nás pustit.  zatím se nám o tom moc nechce mluvit, ale třeba vám o něm příště povíme víc. a třeba už taky nikdy nic.

když jsme ale tak přemýšlely, bilancovaly a ohlížely se za uplynulým rokem, sestavily jsme si takový minialbum, který dokumentuje, jak jsme v roce 2014 přece jen něco dělaly a občas to třeba i někomu udělalo radost, teda samozřejmě kromě nás samotných. můžete si to teď připomenout s námi.

LEDEN


na rozdíl od letoška (kromě výčtu důvodů výše máme nějaký issues s chozením tiskovek z profilmédií) jsme zvládly vernisáž nominací na ocenění czech grand design, která byla jako obvykle v prostorách našeho oblíbenýho technickýho muzea na letný. vítězem absolutním se posléze stala módní návrhářka monika drápalová, která vítězům letošního ročníků ušila kimono. letos se ještě moc neorientujem, ale bylo by fajn, kdyby v módě zabodoval pavel brejcha a ve šperku nastassia aleinikava. už by si to teda taky sakra zasloužili. 
loni v lednu jsme se dostaly i na hodně zajímavou akci: bytový blešák aka vyklízení pozůstalosti. bylo nám z toho trochu úzko, i když nám to přišlo asi jako nejlepší řešení, jak naložit s věcma po někom, kdo je už opravdu nevyužije (tedy samozřejmě mohli pozůstalí zkusit nějakou charitu, ale takhle se alespoň část věcí dostala do okruhu jejich kamarádů a známých). matilda díky tomu nosí dvě skvělý osmdesátkový trička ze západního německa, a zvlášť 'air fox' má hodně ráda. takže díky, cizí babičko! 
tehdy už jsme měly rozjetou sérii rozhovorů, na kterou si nás najalo molo7 a prvními 'obětmi' v roce 2014 se staly holky ze sistersconspiracy. asi půl roku na to si otevřely vlastní showroom na letné a alice klouzková dokonce před nedávnem představila v rámci své chystané doktorské práce krásně něžnou kolekci inspirovanou tradičními textilními technikami (viz report ze suproše).

ÚNOR


v únoru jsme se vydaly do ateliéru malířky lu jindrák skřivánkové, která udělala i vlastní kolekci oblečení, částečně za použití stále populárnějšího up-cyclingu. samozřejmě jsme nezapomněly na artsemestr na umprumce (tak jako se nám to skoro podařilo právě teď), po zimní praze jsme si udělaly window-shopping a stavily se v našem oblíbeným kuratoru a v rámci dalšího z našich interview s návrháři jsme se na letné sešly se zdeničkou imreczeovou. zdeňku určitě znáte, to už je klasika.

BŘEZEN


v březnu jsme ještě stále vzpomínaly na umprumácký klauzury (reporty jsme totiž rozdělily asi na pět částí), šly na první blešák na lodi v životě a zašly si odpočinout do pražský pobočky vydavatelství dětských knih baobab v krymský ulici. jak je naším zvykem, pořádně jsme si taky postěžovaly na svět a tak, bilancovaly jsme podobně jako dneska, ale nezůstaly jsme jen u kočičího white whinu a přihodily i pár tipů a inspirací na zajímavý počiny a iniciativy. nakonec jsme konečně ukázaly i něco z toho, co jsme nafotily na naší múze petře ve fotoeditorialu o divožence jednadvacátýho století.

DUBEN



v dubnu jsme po delší době udělaly zas nějakej rozhovor jenom k nám na blog a to s megastar český módy petrou ptáčkovou. nebylo úplně lehký se s ní sejít, protože pořád někde lítá, ale nakonec jsme se dostaly přímo k ní domů na čerňák a bylo to strašně fajn. poprvý jsme taky navštívily libčickou truhlářskou dílnu lukáše a petra z devoto. kluci vyrábí krásný dětský pokoje a mohli jste se  s nima potkat třeba na prvním prague design weeku. no a když jsme u těch 'tenkrát poprvé', nikdy předtím jsme taky nebyly v ateliéru našeho oblíbenýho šperkaře hanuše lamra... a byly jsme samozřejmě nadšený! to u ivy burkertový / odivi jsme už předtím na smíchově byly, nikdy dřív jsme tam ale neviděly i módní přehlídku. 
miakarina přemýšlela o konzumu, udržitelnosti, blogerský integritě a  o alibismu, za kterým se většinou skrývá jen lhostejnost. a co se týče rodinnejch kočičích záležitostí, matilda oslavila svoje první narozeniny.

KVĚTEN



po miakarině převzala štafetu v rozohňování se 'nad světem' i pipilotti a napsala, co si myslí o nedopečenejch fešn revolucích. pak taky zastupovala kočičí jedenáctku v rádiu, když se jí tak trochu splnil sen a setkala se s jarkou haladovou v oblíbeném pořadu čajovna na vltavě. 
podruhý v životě jsme dělaly rozhovor s uměleckou skupinou vnuk a poprvý jsme měly na kočkách článek od neoficiálních externích spolupracovníků andrey a marka medunových. důkladný a podle nás naprosto zásadní rozhovor s návrhářem a vedoucím ateliéru módní tvorby na umprum pavlem ivančicem si určitě přečtěte!
do exotického světa jsme zaskočily k návrhářce vietnamského původu mimi lan a povídaly si třeba o její účasti na šanghajském fešn weeku. po delší době jsme uspořádaly soutěž, a to s naším oblíbeným webem vagus.cz o jeden z plodů jeho mnohostranné činnosti: průvodce po českých (i jiných) nádražkách.

ČERVEN


v červnu jsme měly celkem napilno. tak to vždycky bývá těsně před prázdninama, kdy se všichni snaží vzepnout k aktivitě, aby si pak mohli užít aspoň trochu volna (tedy, ne že se nás prázdniny zas tak týkaj, ale znáte to...) a než nastane okurková sezóna. krásný výlet jsme si udělaly do babic za šperkařkou, novinářkou, lyžařkou, surfařkou a cestovatelkou terkou houdkovou. svezla nás i jejich obytnou dodávkou a olízali nás psi. heč. 
představily jsme novou knížku báry baronové a dity pepe 'měj ráda sama sebe', zašly na otvíračku letenského showroomu sistersconspiracy a poprvý se setkaly s mladou šperkařkou kateřinou reichovou. vyzkoušely jsme si u ní například futuristický brýle a další oversized šperky na tělo. teď u ní má jedna z nás objednanou single náušnici a už se ji nemůže dočkat.
a jelikož nás hodně baví ulice, musely jsme si jít vegansky zamlsat do krymský na restaurant day a nenechaly si ujít první pop market v prostorách radlické kulturní sportovny na smíchově. naprostou nutností pro nás ale byla výstava kristýny javůrkové / jakoby a jejích basketem a streetem inspirovaných oděvů a upcyklovaných batohů v áemku (neplíst s háemkem, jo). tamní série cut club kurátorky nik timkové nás poslední dva roky hodně baví. zaměřuje se na propojení světa módní a volné umělecké tvorby a kromě toho často nabídne i jiný, například ekologický a etický přesah (viz. recyklace kristýny javůrkové nebo restructional clothing ninny berger ze starší instalace v am180). 

ČERVENEC


v červenci mia zaskočila na malej předfestivalovej teaser čajomilský události roku čajomír aka čajomír first flush. pipi se zas stavila na výstavě oblečení, které pro charitu city souls už podruhé navrhli mladí čeští návrháři. společně pak zašly na letní knihex a přinesly si domů těžkej nákup. z výstavy diplomek a bakalářek na umprumce si bohužel neodnesly nic kromě silných estetických zážitků. z vintage marketu na druhý straně řeky si pak pipilotti odnesla krásné 80s brýle a nášivku s mickey mousem, ale pak poklad ukořistěný u stánku charitativního obchodu sue ryder zapomněla ve vlaku. mia ji pak alespoň vyfotila s malou matildou, aby měla nějakou útěchu.

SRPEN


v srpnu jsme si hodně četly a válely se. přinesly jsme proto druhý pokračování seroše kočky a  knížky a třeba jsme někoho z vás inspirovaly na čtení k vodě. k letnímu odpočinku patřilo i sbírání nejrůznějších plodin a bobulí a výroba marmelád, například i pikantních bezinkových povidel s kardamomem. no a když jsme zrovna byly ve městě, zašly jsme na letnou, kde našla své útočiště rozsáhlá retro sbírka káči kuzmové aka kuzmarkt a kde jsme navštívily báru diduchovou aka ema mamisu, když ještě neměla vlastní obchod (a ten už teď najdete v ulici jana zajíce 24).

ZÁŘÍ


září bylo strašně nabitý. zatímco pipilotti běhala po fešn weecích, nemocná mia doma pekla buchty a přehlídky dávala na streamu. spolu jsme ale krátce po představení jeho nové kolekce navštívily návrháře pavla berkyho a poňufňaly se s jeho norskejma lesníma kočičkama. nadšený jsme byly z výstavy v galerii současnýho autorskýho  šperku září a taky ze dvou nových showroomů otevřených shodou okolností ve stejné vinohradské ulici. v korunní 22 má své krejčovství a showroom mirka horká a o něco výš, v korunní 46, má svůj obchod naše kamarádka a návrhářka yana thal. rovněž na vinohradech, ale v ulici anny letenské 8, otevřely galerii holky z shit happens.

ŘÍJEN


miakarina se vydala do tábora na tabook. pipilotti se nechala ostříhat u káti, která se zabydlela v karlíně u segrasegra. 
lola a babeta si zahrály na modelky v nejroztomilejších oblečcích od markéty martíškové na prvním sci-fi safari. jejich maminka pak o týhle zkušenosti a vůbec o oblíkání dětí mluvila s veronikou ruppert v modeschau. veronika přijela k nám domů a přivezla s sebou i fenku javu. děti se mohly zbláznit radostí, hlavně matilda, která psy miluje a 'haf' bylo hned  třetí slovo, který se naučila (hned po 'mami' a 'tata'). na designblok jsme letos nedostaly akreditaci, ale na některý přehlídky jsme se přece jen podívaly, například na skvělou dvojici studentek umprumky karolína karpíšková - sára beránková aka narnish. v rámci designbloku jsme zašly i na pěknou výstavu šperkařské skupiny unosto v debut gallery. 
mia se konečně dostala k tomu, aby ukázala zbytek svých fotek k tématu huldra, které vznikly na olšanských hřbitovech  rok předtím a pipilotti se zamilovala do nového hračkářství hugo chodí bos, nabízející krásné hračky vyrobené v české republice.  

LISTOPAD


pipilotti jela na výlet do brna a stavila se v novým hip baru super panda. to miakarina šla radši na kafe na prague coffee fest. obě pak zašly na první prague design week do letos hodně žádanýho domu u minuty. na jaro se chystá jeho druhé vydání. pipilotti přijala pozvání na výlet za textilní technikou modrotisku do moravské strážnice, kde dokumentovala studentskou návštěvu jedné ze dvou zachovaných modrotiskových dílen u nás a následný studentský workshop. po delší době jsme v aťasu navštívily zuzanu kubíčkovou. brzy se k ní chystáme zase, ale do nového.

PROSINEC


mrzlo a my si fotily svoje poklady na ledovejch větvičkách. na letné otevřela papírna, jedinečné české papírnictví s originálním konceptem a papírem v hlavní roli. miakarina dala další lekci urban foragingu a vyzvala ke sběru šípků. již tradičně jsme v prosinci navštívily festival malých nakladatelů knihex a  poosmé prodejní festival českého designu designsupermarket. nakonec jsme si neodpustily pár předvánočních slov o konzumu a etice a přihodily i last minute ježíškovskej (sexy) tip na naše oblíbený prádlo z lokální produkce.

a teď se pochlubte vy. co jste to loni vlastně dělali?

1 komentář: