15. 8. 2014

kočičí tipy na letní čtení (aka kočky odtajňujou svoje knihovničky, vol. 2)

pamatujete na náš loňský diskurs do seriózního světa literárních recenzí? nebudeme se raději moc rýpat v tom, jak dlouho nám trvalo se s váma podělit o další díl, vždyť dobrá literatura zraje jak víno a z brejlí se zas po čase stává retro. tady jsou tedy naše další 4 literární lásky a pipilotti, která si ráda čte v brejlích u miikariny doma:

brýle s pracovním názvem 'něžná mafiánka' od pořízení snímku zmizely neznámo kam. doufáme jen, že někomu dělají radost

michel houellebecq - rozšíření bitevního pole

starej dobrej michel je hodně velká kočičí srdcovka. stejně jako houllebecq se totiž i kočky denně potýkají s deziluzí o stavu naší společnosti a země celkově. zatímco ovšem michel houellebecq o tom umí podat kvalitní literární svědectví, my si tu na blogýsku stěžujeme na zlý odosobněný korporace a ignoranty, co nevidí dál než za vlastní odpadkovej koš. jak ale ukazuje strejda michel, svět není černobílej, sociální status je v dnešní době danej krom financí taky atraktivitou, nebo alespoň iluzí obojího. je smysl života hnát se za postupem na žebříčku ekonomickým, nebo sexuálním? nebo se snažit hodnotám západní civilizace utýct na exotický dovolený? a jde to vůbec?
spoiler alert: po přečtení může nastat depka a deziluze ze stavu společnosti, kterou nejspíš nevylepší ani ta exotická dovolená...



brýle z 80. let patří mezi nejoblíbenější pipilottiny kousky. sehnala je před šesti lety v londýně v jednom obchodě s recyklovanou a vintage módou. 

alejandro jodorowsky / moebius - incal

tenhle kultovní komiksový sci-fi opus nemá na svědomí nikdo menší než legendární vizionáři Jean Giraud (aka Moebius) a Alejandro Jodorowsky. úroveň divnosti sice nedosahuje jodorowského filmů holy mountain nebo santa sangre, stejná poetika je tam ovšem znát. jodorowsky tak trochu zrecykloval nápady z plánované adaptace Duny Franka Herberta (obsazen měl být například Salvador Dalí a výpravu měli mít na starosti Moebius a H. R. Giger...a samozřejmě že z toho sešlo) a zřejmě nejzásadnější cyberpunkový komiks, v jehož spojitosti se přetřásají pojmy jako dystopie, aluze, metafyzika (a další oblíbená hesla salónních intelektuálů), byl na světě. intelektuální onanie tady.
jodorowsky má mimochodem na svědomí krom jiného i komiksové zpracování historie rodu Borgia, dost nelichotivě pojaté vyprávění o tom, jak to ti renesanční papeži měli s protekcí, incestem a mentální nezpůsobilostí. 
spoiler alert: úplně neplatí, že komiks rovná se pohodový a oddechový čtení. jo a taky: soilent green is made of people, ale to sem asi nepatří.  



černé brýle okula made in czechoslovakia jsou dioptrické a pipilotti by si v nich neměla kazit oči. nebýt tohoto detailu, tvořily by pěkný doplněk k její stále častěji černé garderóbě. 

hib chickena, kika kat - off the map

cestopis vydanej pod hlavičkou anarchistickýho kolektivu crimethinc je prostě punk. žádný vypiplávaný literární mistrovství à la kundera, nýbrž autentickej deníček dvou americkejch holek, co se rozhodly bez mapy a plánování vydat na alternativní průzkum starýho kontinentu - backpacking evropou, cestování stopem a ve starejch vlacích, přespávání ve squatech. a nechybí ani praha. těžko tomu dneska uvěřit, nicméně ještě na počátku 21. století naše matka měst a nálad poskytovala útočiště mnoha squatterům, přičemž jména jako ladronka, milada nebo papírna znal kdekdo i za hranicema. romantickej idealismus a víra v lepší budoucnost prosakujou z každý stránky a nás jímá nostalgie; jako by nám bylo znova 17, chcem se sbalit a bez těžkejch kufrů procestovat svět.
spoiler alert: není potřeba, páč všichni víme, jak to se squatama v praze dopadlo



no-name brýle s kulatými obroučkami našla miakarina na loppisu, čili blešáku, na jedné ze svých výprav do švédska

dimitri verhulst - úprdelný dny na úprdelný planetě

přiznáme se, že roztomilý neologismus 'úprdelný' do kočičího slovníku přidal (nebo spíš ne) až tenhle český překlad sluníčkové knížky vlámského spisovatele dimitri verhulsta.
seznámení se samotným autorem přitom proběhlo zprostředkovaně už při 45. ročníku karlovarskýho festivalu, kde se mezi hojně zasoupenými belgickými snímky promítal i 'the misfortunates' (v českém překladu jako 'smolaři'), sociální drámíčko o tom, jaký to je vyrůstat v rodině ochlastů a ztroskotanců jen s malou nadějí, že se váš vlastní osud bude ubírat jiným směrem. předlohou k filmu byl verhulstův autobiografický román. a přestože nejsme v realistickým bildungsrománu, i tak vám může informace o prostředí, v němž spisovatel vyrůstal, jakousi představu o tom, jak by asi mohla vypadat celistvá historie evoluce života na 'úprdelný planetě' jeho pohledem. 
spoiler alert: vymyslelo to atomovku a instagram


čtete o prázdninách vy? máte pro nás nějaký knižní tipy? a odkud betere tipy na čtení vy?

1 komentář:

  1. Damy, diky za literarni tipy. Zrovna vcera jsem byla vyplenit knihovnu (je to tentokrat samej Rudis), tak budu mit priste diky vam usnadneny vyber...

    OdpovědětVymazat