14. 9. 2014

kočičí deníček z mbpfw 2014, část první

jakub polanka: defilé hvězdných válek
kočky již poněkolikáté překonaly pocity naprosté nepatřičnosti,  sociální fóbii a komplex ušmudlanosti a vydaly se na fešn week.
fashion temple na právnické fakultě, který vystřídal fashion stan předchozích dvou ročníků 'mercedesu', měl sice genius loci, pravděpodobně ale nebylo tak snadné jej osvětlit tak, aby byly modelky vidět líp než diváci s ajfounama na lavicích kolem vás. stížnosti na osvětlení jsou asi takovej evergreen přehlídek a všech, co se snažej něco vyfotit a zrovna nemaj photo pass a vip místečko hned naproti přehlídkovýmu molu (aka zhrzený řeči koček, co to neuměj). stížnosti na to, jak jsou modelky stále mladší a hubenější možná také patří jen k žargónu zapšklých (skoro)třicátnic, stejně si ale myslíme, že by většina oblečení vypadala lépe na ženách, ne dorostenkách.   z hlediska prezentace šel ale prague fashion weekend viditelně nahoru, působil civilněji, v hledišti ubylo slizounů a jejich nevkusně oděnejch kočiček a hlavně: v programu figurovaly přehlídky skutečně zajímavých současných českých návrhářů, a přestože se mnozí z nich předvedli i na předchozích ročnících mbpfw, nemuseli jsme se tentokrát prodírat komerčními značkami bez invence, např. s.oliver a bizárama typu marko lopatič (i když, kdo sledoval například představení kláry nademlýnské v sobotním prime tajmu, nebo plameňákovou nakládačku populární petry balvínové aka tiqe, musel nad přísným 'kurátorským' výběrem produkce mírně řečeno zapochybovat). 
pro slávu lidé udělají leccos. tady ricky se nechal celej potetovat a teď cestuje po světě.
...ale zpátky k právnický fakultě aka fashion templu. naposledy jsem tu byla v prváku v menze, když oběd stál ještě 20 korun, teď jsem si tu dala kafe za pade, ale to je dneska normálka. ve čtvrtek jsem se v atriu moc neohřála, zvládla jsem jen přehlídku awkward dua (popový potisky na plavkách, kočičky a zmrzlinky, fajn tisky, ale na velkou přehlídku  imho trochu málo), mnohem zásadnější věci jsem si ale musela nechat ujít, tedy přednášku ultrasympatickýho zakladatele not just a label stefana siegela (shrnutí si můžete přečíst na mdls), nebo fashion talk s donaldem potardem. na to bych si musela zařídit hlídání dětí na celej den a jelikož náhodou nemám žádnou módní značku, aby mě semináře s výraznejma osobnostma fešn bizu někam posunuly, neměla jsem, jak si tuhle časovou investici ospravedlnit a rozhodla se tak radši šetřit síly na víkendovej přehlídkovej maraton. ještě předtím mě ale čekaly tři úžasný kolekce, který se právnický fakultě a světu představily v pátek odpoledne a večer (lámerská výmluva lůzra:  samozřejmě to byly 4 úžasný kolekce, ale skvělou karolínu juříkovou a kolekci vytvořenou unikátní československou technikou art protis jsem bohužel neviděla naživo. boty vytvořila karolíně ubertalentovaná designérka obuvi marie petráková. poslechněte si o tom v modeschau, na video z defilé se podívejte sem a na fotogalerii sem).
ještě před přehlídkama potkávám norinku, tu krásnou modelku s miminkem (foto hore), martinu z kurator a taky kamarádku terezu, matku dvou dětí, která vlastně taky dělá modelku. popisuje mi svoji zkušenost z castingu na mbpfw, kam ji letos nevybrali, protože 'už tam měli dvě krátkovlasý' a brali jen ultramladičký holky. terezu si ale vyžádal sám jakub polanka, který se rozhodl na čtrnáctiletý modelky pokud možno vykašlat a obsadit si show podle svýho. proto je teď tady. moc jí gratuluju a těším se na večer. norinku si chce vyfotit fotografka pro její půvab a styl, zdvořile ustupuju stranou aka  that awkward moment when your friend is picked by a streetstyle photographer and you're just not so interesting. potkávám mira sabo a jeho kamarádku a rovněž talentovanou návrhářku lay sedlákovou. říkám jim, že se moc těším na jejich přehlídky v neděli a uvědomuju si, že vlastně nevím, na čem teď miro  dělá, zatímco lay asi předvede svoji diplomku whatta lusciuous. jsem zvědavá.

moje úvahy přeruší až nadšení z opičího krále petry ptáčkový, kolekce pojmenované podle legendárního čínského bojovníka sun wu-kchunga, hrdiny wu-čcheng-enova románu  putování na západ z 16.století, který vypráví o opičákových dobrodružstvích při cestě do indie, na které doprovází a chrání buddhistického mnicha tripitaku. miakarině hned naskočí bizarně psychedelický televizní seriál opičí král z 80.let, který se, jak s dojetím vzpomíná, vysílal i u nás  v ranejch devadesátkách v pořadu pro mládež magion (možná to byla vega, ale to už v paměti nedohledáme). pro připomenutí, případné zasvěcení klikejte sem
orientální nálada petře sluší a pomáhá jí dál rozvíjet autorský rukopis. v propracovaných střizích variabilních oděvů se zračí hodiny a hodiny ruční práce, nechybí skládání à la origami, propracované čepice imitující asijské účesy, kimona a masky a krásné barevné potisky v podobě květin a jiných ornamentů. (na ofiko fotogalerii se podívejte na stránky mbpfw). 
ricka genesta aka zombie boye si musela petra do svojí show 'koupit', oficiálně totiž přijel jen na dvě přehlídky. petra ho ale moc chtěla do role ďábla, a s tím se celkem dobře sžil. 
my tu holku prostě milujem... její práci, její fantazii a odhodlanost, její zručný ruce, její salta (nebo jak se tomu říká), co dělá vždycky po přehlídce a její živelnost a přátelskou povahu. že právě ji  po přehlídce oslovili japonští nákupčí z barcelonského obchodu doshaburi (a poprvé v dějinách chce na českém fešn weeku nějaký nákupčí koupit kolekci českého návrháře), nás moc těší a doufáme, že to dobře dopadne. (... a moc přejeme podobný nabídky i jiným českým talentům, zasloužili by si to nepochybně i další. taky by si zasloužili obchody a zákazníky tady v čechách, ale to už je zase jiná story.). 
když to skončí, potkáme petřinu maminku, která v papírový tašce nese tenisky z přehlídky. stěžuje si na anabázi se švadlenama, který tentokrát petře moc nepomohly (aka zkazily, co mohly) a nakonec si musela všechno udělat sama. péťa přichází za chvíli ve fotbalovém dresu se svým jménem, který právě dostala. je to hvězda.
pak už se zase jdeme tlačit ke vchodu do 'templu', kde má premiéru martina spetlova a její jarní kolekce. česká rodačka martina špetlová sice nejprve vystudovala v praze všcht, v londýně pak ale otočila a absolvovala jednu z nejproslulejších návrhářských škol central st. martins. českému publiku se poprvé představila vloni na designbloku, teď se prezentovala coby zahraniční host na mbpfw. specializuje se na  kožené oděvy a s materiálem dokáže divy. vloni nás zaujalo plizé, letos kůži hlavně proplétala a řasila. pobavily nás i její sandálky (na fotkách je máme 'trochu' rozmazaný, takže si asi moc obrázek neuděláte, ale snažily jsme se (lepší fotogalerii najdete jinde). jo, a trochu jako trapný náctiletý fanynky jsme martinu stalkovaly na ulici (spíš jsme teda měly stejnou cestu od metra k právnický fakultě) a vyfotily si jí na telefon...
po přehlídce  rychle zkoukneme výstavu nového projektu na podporu lokálního textilního průmyslu local icons, který chce upozornit na stále fungující textilní fabriky u nás a na jejich nadčasové, kvalitní a ikonické produkty. psaníčka elega, rukavičky napa, roláky z jitexu, košile vavi a baretky od tonak, sandálky snaha a dokonce i nějaké dětské kousky od vlčka jsou teď na prodej v butiku czech labels&friends v železné ulici, časem se objeví i v dalších spřízněných obchodech (kurator, debut gallery). a nejdůležitější je, že se chystají redesigny od současných mladých návrhářů, kteří by firemní produkci značek mohli vizuálně posunout a zatraktivnit ji tak pro nové zákazníky (podobně jako to udělali před 6 lety designéři jak kloss a jakub chorouš pro firmu botas). těšíme se, co z toho vzejde (například by bylo fajn, kdyby už žádná další textilka nezanikla) a držíme ikonám palce!  
před polankou nám ještě zbývá trochu času a tak jedu s kamarádkou andreou nakouknout na vernisáž do oblíbený holešovický galerie září, kde se právě křtí stejnojmenný časopis o autorském šperku (autorky časopisu jsou šperkařka a kurátorka eliška lhotská ze září a šperkařka a novinářka tereza houdková). výstavu 'mládí září v září' jsme si prohlédly o dva dny dříve těsně po její instalaci (na report se mrkněte sem), přišly jsme tak spíš jen nasát atmosféru otvíračky. hanka polívková měla na krku náhrdelník z chorošů, eliška lhotská a její táta zdeňek, slavný designér a sklář, zase náhrdelníky s bílým křížem z klacíků. chceme se se všema bavit, ale musíme se vrátit na fakultu. čeká nás poslední show večera.

ta patří jakubu polankovia jelikož je na něm tradičně narváno, máme super fotky:
přehlídky jakuba polanky na mbpfw jsou naše pravidelná, každoroční dávka emocí. loňské představení kolekce belleville bylo strhující, letošní kolekce inspirovaná star wars byla přijata s podobným nadšením.  oblečení, hudba i vizáž modelek jsou u jakuba vždycky dotažené do puntíku a dohromady spolu skvěle fungují. letos finální efekt ještě podtrhly na míru dělané prestižky od firmy moleda a my se moc přimlouváme za to, aby tahle limitka bot šla někdy do prodeje. na jakubovu vizi etnicky pestré společnosti 'sci-fi nomádů' obývajících futuristickou poušť se raději podívejte do galerie na stránkách mbpfw (naše fotky jsou trochu lol, no úplnej vogue.).
a příští týden vám povíme, co se dělo na právnický fakultě o víkendu. těšte se na jindru jansovou, mira saba, pavla berkyho, chatty a z.k. (taky vám samozřejmě povíme, co jsme měly k obědu a koho jsme potkaly o přestávkách mezi přednáškamahlídkama). 
jo a hlavně: buďte hodný, nebo na vás  přijde strejda ricky.

Žádné komentáře:

Okomentovat