15. 9. 2014

zapečené cuketové květy plněné tofu 'ricottou'

správně by se tenhle recept měl vlastně jmenovat 'tykvové květy...', protože při nájezdech na květy rostlin druhu cucurbita pepo nediskriminujeme a bereme všechno - cukety, patizony a koneckonců i dýně. zatímco v prvním zmiňovaném případě nediskriminujeme ani v případě pohlaví a bereme samčí, i samičí květy, u patizonů a dýní jdeme pouze po květech samčích, tedy bez plodů. nenechte se mýlit, i my, experimentátorky s jezením plevelu a kdejakých bobulí, jsme k tykvovým květům přistupovaly značně skepticky. jakmile jsme ale jednou zkusily, už nebylo cesty zpátky; na naší urban zahrádce letos nedozrála jediná cuketa do větší než bejby velikosti - všechny skončily na pekáčku spolu s naditými květy.

na plněné květy budete potřebovat:
  • pár hrstí tykvových květů
  • tofu riccotta (viz níže)
  • hrst bylinek na ochucení (bazalka, špenát, petržel, okvětní lístky měsíčku...)
  • 1-2 sušená rajčata v oleji
  • cca lžíce olivového oleje na potření květů

recept je celkem variabilní a s náplní většinou improvizujeme ve stylu co zahrádka dá - ne úplně babica, doufáme; spíš takovej jamie oliver (v našem podání pochopitelně bez charismatu a ukecanosti). výborná je především čerstvá bazalka v kombinaci se sušenýma rajčatama, naším tajným tipem jsou pak okvětní lístky měsíčku, které, jak jsme zmínily, cpeme poslední dobou téměř do všeho. stojí to ale za to, fakt. dodají pokrmům nasládlou, lehce máslovou chuť a můžete použít jak čerstvé, tak sušené.   

k přetransformování tofu v 'ricottu' budete potřebovat:

  • 1 balení neochuceného tofu
  • čtvrt hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce tahini
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • půl lžičky soli
  • špetku sušené cibule a česneku (nemusí být)
  • trochu rostlinného mléka

tofu natrhejte na větší kousky a asi 10 minut povařte na mírném plameni (tenhle krok můžete přeskočit, ale docílíte tak lepší konzistence). vychladlé tofu i misce smíchejte se zbytkem ingrediencí a vidličkou rozmašírujte do konzistence ricotty, ke krémovosti si můžete pomoct trochou rostlinného mléka (pro-tip 11k: mandlové či konopné). 

k tofu riccottě pak přidejte bylinky, sušená rajčata či popřípadě koření podle chuti. my nedáme dopustit na trojkombinaci bazalka-měsíček-sušená rajčata.
důkladně omyté květy pak směsí naplňte - nebudeme lhát, zpočátku je to trošku dobrodružnější a i při použití té nejmenší lžičky skončí obsah často spíš na pracovní ploše, než v samotných květech. chce to trochu cviku a nebát se zašpinit si ruce. 
v případě ne zcela rozevřených květů od sebe opatrně oddělíme okvětní lístky (struktura je celkem křehká a snadno se trhají), květ co nejvíc rozevřeme, naplníme směsí až do okraje koruny květu a vrcholky okvětních lístků zakroutíme tak, aby se květ i s náplní uzavřel. klademe na plech vyložený pečícím papírem, mašlovačkou potřeme trochou olivového oleje a pečeme na 180°C dozlatova. 

Žádné komentáře:

Okomentovat