25. 11. 2013

domácí konopné mléko


už jsme tady měly konopný čaj, reportáž z cannafestu... navíc všechny správný lesany ví, že je mnohem lepší se na noc mazat konopným olejem namísto předraženejch hydratačních krémíků od pofiderních chemiček prezentujících se jako kosmetický firmy. a v konopný mánii budem pokračovat - jak jsme zmínily právě v reportu z konopnýho festivalu, má tahle rostlinka mnohem víc zajímavých využití; do smoothies je například výborný konopný protein či konopné semínko. a právě z něj si připravujeme v současný době naše nejoblíbenější rostlinný mlíko.

chuť má lehce oříškovou, ne tolik specificky konopnou jako semínko samo o sobě. výborný je jako základ horký čokolády nebo součást chai-e, kterej si my kočky rády připravujeme (o recept se brzy podělíme). používáme ho ale i do pečení nebo do müsli k snídani, když nám dojde domácí jogurt (to naše hospodyňkování ještě potřebuje vychytat nějaký mouchy). a pokud vás naše básnění o jeho výborný chuti nepřesvědčilo, možná vás bude zajímat, že je taky děsně zdravý. obsahuje spoustu vápníku, omega 3 a 6 mastné kyseliny, hořčík, železo..a víc si můžete přečíst tady.  

k výrobě konopného mléka můžete použít jak semínko loupané, tak neloupané. s neloupaným je malinko víc práce, zato ale (alespoň nám) víc chutná. a taky vyjde o něco levněji (kočky opět sockujou) = jasná volba. 


budete potřebovat:
  • 3/4 hrnku neloupaných konopných semínek
  • vodu na namočení semínek + další 3 - 4 hrnky vody (podle toho, jak chcete mít mléko husté)
  • plátýnko na zcezení
semínka dobře propláchněte a nechte na několik hodin namočit. jako u všech ořechů a semínek i tady platí, čím déle, tím líp - vyplaví se víc látek, které způsobují horší stravitelnost semínka. nezapomeňte ovšem alespoň 2x denně měnit vodu, popřípadě namočená semínka uchovávat v lednici. my namáčíme zhruba den dopředu. 

vodu slijte, semínka znovu propláchněte a  spolu s 3 - 4 hrnky vody (podle preference) vsypte do mixéru. někdo má rád mléko hustší, my zas o něco řidší, dáváme asi tak 3,5 hrnku vody. mixujte na vysoké otáčky alespoň minutu, my pro sichr mixujeme asi minuty 2 - 3, podle toho, jak jsme netrpělivé, a taky že nemáme žádnej supervýkonnej mixér. 
mléko poté pomalu přeceďte přes plátýnko (my používáme pro tyto účely speciálně zakoupený cheesecloth, použít ale můžete třeba kus mušelínu nebo řídce tkanou bavlněnou utěrku) a je hotovo. pokud mléko nespotřebujete hned, uchovávejte v lednici. my ho zatím vždy spotřebovaly do druhého dne, vydržet by mělo 4 - 5 dní. 

zbytek po zcezení má poměrně neatraktivní černou barvu, osvědčil se nám jako skvělý kompost



9 komentářů:

  1. Super recept, zkousely jste nekdy vyrobit treba i ovesny mliko? Chystam se vyzkouset, i kdyz tady (bydlim ve Finsku) je vsechno rostliny mliko v obchodech jen o par centu drazsi nez normalni..a dosupny v kazdym kramku na rohu. No a s tema olejema mate uplnou pravdu! Neni nad kokosak a spol.
    Zdravim a diky za vsechny recepty na domaci kosmetiku, uplne fajne vsechno!
    Sarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme moc!
      jinak osobně ovesný mlíko dělám docela běžně, není to nic těžkého, postupuju obdobně - vločky namočím, pak rozmixuju. v tomhle případě většinou přidávám špetku soli a javorový sirup. ale musím říct, že na oatly (což je ve finsku počítám asi nejběžnější) to nemá... taky miluju jejich ovesný čokomlíko, to musím taky někdy zkusit domácí.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj kočky, nemáte tip na konopnou kosmetiku, která by byla vážně dobrá, tedy s obsahem skutečně účinných látek? Řeším problémy s pletí a ráda bych se ve svém pokročilém věku už konečně zbavila těch zatracenejch pupínků:-) Děkuji převelice za vaše tipy...a dodávám původně nedodaný e-mail pro případné tipy: vlastacek@seznam.cz. Díky, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc dobrou zkušenost mám s produkty od cannadermu, ale popravdě nejčastěji používám právě konopný olej a přitom nemám moc problematickou pleť, spíš sušší. ze všech stran ale slýchám že konopný olej nebo mast je na akné a pupínky to nejlepší

      Vymazat
  4. Ahoj, muzete prosim poradit kde tyto platynka na vyrobu syru a pod zakoupit? Dekuji pekne Lucie

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný článek.Já semínka používám do jogurtů.Jinak dělám také masti,ale ta kupovaní semena jsou bez THC a dají se jíst legálně.:-)
    Rozmixuju s vlákninou a ořechama a mám supr snídani.Pěkný den.L.

    OdpovědětVymazat
  6. Ach jo, další pizdy co si myslí, že vymrdávání s českým jazykem je přidaná hodnota.

    OdpovědětVymazat