18. 11. 2013

cannafest 2013 pohledem koček


předminulý víkend hostilo holešovické výstaviště kontrovezní akci, jenž dokázala přitáhnout hned několik desítek tisíc fanoušků jedné tradiční kulturní rostliny, která na čas padla v zapomnění, aby zažila velký comeback. 
kontroverzní proto, že ještě v dnešní době můžeme v souvislosti s konopím narazit na termíny jako 'hašišák', především ale kvůli policejnímu zásahu proti growshopům, jež cannafestu těsně předcházel (víc si přečtěte tady). 
festival konopného konzumentství nebyl zdaleka jenom akcí pro huliče a extrémní zahrádkáře. na svoje si přišly i kočky-lesany/veganky, který zajímala hlavně expozice 's konopím od kolébky do truhly' a workshopy s tematikou praktického využití konopí jako stavebního a jinak užitkového materiálu. dozvěděly jsme se například o konopném betonu a tradičním zpracování stonků - lámání, česání, předení, tkaní. v akci jsme viděly kolovrat a přeslici a hlavně okouzlující dámy krajkářky.
nejradši bychom se na to všechno vrhly, ale kdo nás čte pravidelně, ví, že na každý navštívený akci dřív nebo později skončíme u sekce s občerstvením. rostlinná strava je naše velká slabost a nemůžeme si tudíž odpustit trochu toho entuziastickýho básnění o vegan konopný zmrzlině. přinesla nám vzpomínky na léto, fluff, a vůbec, byla báječná, s oříškovou příchutí. 
zmrzlinou tak začalo degustační kolečko konopných produktů. stánky jsme obešly několikrát a z rostlinných produktů jsme ochutnaly konopný chleba s pomazánkou z konopných semínek, konopný čaj, raw oříškové řezy od stromu života, konopná lízátka (to byla asi jediná slabší položka, byly na nás nějak moc sladký.) a několik druhů konopných piv. u těch mimochodem došlo k malé degustační neshodě - někomu chutnalo nejvíc německé pivo turn, někomu zase to z pivovaru nová paka. tak jako tak nás to navnadilo k budoucímu diy projektu - homebrewingu
u konopného čaje k rozporům nedošlo, na místě jsme ochutnaly jenom ten od hempointu (kromě hempointu je konopný čaj k dostání také na zelenazeme.cz) a doma si pak udělaly vlastní
narazily jsme na trička a mikiny srdcovky sea shepherd, konopné ponožky a čepice, balící papíry, nebo třeba konopné doplňky stravy pro domácí mazlíčky. spoustu prostoru dostala konopná kosmetika, i tu si chcem zkusit v nějakém basic provedení vyrobit. 
cannafest ale zdaleka nebyl jenom o jídle a produktech. během třídenního festivalu se v konferenční zóně konalo přes 20 odborných přednášek o léčivých aspektech konopí, problematice legalizace a tak dál. účastnily jsme se několika konferencí pojednávajících právě o léčbě konopím a odnesly si depku z byrokracie kolem léčebné marihuany. poté, co jsme zjistily jak složité je se k léčebnému konopí dostat, nás přestaly překvapovat skupiny důchodců zkoumající hydroponické sestavy (které jsou mimochodem úžasnou pěstební metodou, víc se můžete dočíst například tady)
kromě přednášek se pak návštěvníci mohli vzdělat a získat víc informací v cannafest kině. promítána byla spousta dokumentů od zábavných 'studijních výletů' nizozemských strain hunters, přes historii marihuany z produkce national geographic po české 'rok konopí' nebo 'stavíme s přírodou: konopná odyssea'. my jsme z časových důvodů kino bohužel nestihly, tak doufáme, že se nám podaří se k oněm českým dokumentům dostat někdy jindy. 
mimochodem, pokud se chcete o konopí jako užitkové rostlině dozvědět víc, doporujučeme internetové stránky občanského sdružení konopa. u jejich infostánku jsme se totiž díky různým brožurkám zdržely asi nejdýl..


Žádné komentáře:

Okomentovat