9. 11. 2013

domácí 'čajíčky' podle koček

pro všemožný listí a kvítí zalitý vroucí vodou mají kočky slabost. říkáme jim čaje, i když to čaje nejsou, ale 'odvar' nám moc připomíná saxanu a trauma, který jsme z tohohle filmu měly (rané vystavení kruté realitě světa aneb králíčci..). nehledě na to, že jsme zatím nenarazily na toho správnýho čajnácka, který by nám dal lekci o druhu camellia sinensis. v tomhle jsou asi kafaři napřed. 

poslední dobou takhle nejčastěji zalíváme heřmánek, ale o tom to dneska nebude. naše další objevy sice nekonzumujeme tak často, o to víc si je ale vychutnáváme, nejlíp u vraždy/zločinu (ano, už to tady padlo ve spojení se svetrama a cockerel, je to taková kolektivní kočičí posedlost a my vřele doporučujeme všem, co mají rádi skandinávský detektivky a extrémně sadistický scénáristy napínáky), v posteli nebo v papučích

mátový čaj se šalvějí je nejlepší po ránu, když vás po náročný noci bolí v krku a ani náhodou se vám nechce vylízt z postele. máta působí protizánětlivě, povzbuzuje trávení, zklidňuje žaludek (to po tý náročný noci...kdy jste se nervovali u detektivky a jedli u toho junk food) a na kočky má navíc děsně povzbuzující efekt.
šalvěj jsme my kočky dlouhou dobu vnímaly jako skvělý koření do jídel se sojovým granulátem spíš než jako léčivku. stejně jako máta i šalvěj působí dezinfekčně, pomáhá na bolest v krku a údajně i s alzeimerem, víc se můžete dočíst tady
jelikož šalvěj upřednosťnujeme spíš jako takový zjemňující chuťový doplněk svěží máty, používáme jednu malou snítku na zhruba 20 čerstvých listů máty, tedy v poměru zhruba 1:3. do konvičky prostě hodíme omyté čerstvé listy máty a snítku šalvěje, zalijeme vroucí vodou a necháme několik minut louhovat. většinou to nevydržíme déle než 5 minut, takže první hrnek bývá slabší, o to víc má ten další nakopávací potenciál. 


konopný čaj je pravý opak toho prvního, povzbuzujícího. po náročném dni, s bolestí hlavy i zad (z celodenní práce u kompu) si konopný čaj připravujem těsně před spaním, nejlíp po horké koupeli. o léčebných účincích rostlin rodu cannabis a jejich potenciálu úlevy od bolesti se tu snad nemusíme rozepisovat, náš odvar z květů a listů je ale jen takovým zklidňujícím čajíčkem na dobrou noc.

2 lžíce sušené bylinky zakápneme mandlovým olejem, přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat alespoň 15 minut. nejvíc nám chutná s troškou cukru a oříškovým mlékem (současný favorit je kombinace rýže-líškový oříšek).
konopné čaje mimochodem seženete třeba na cannafestu, který v současné době probíhá v holešovickém výstavišti. můžete si vybrat hned z několika tuzemských i zahraničních značek, z českých výrobců jsme zaznamenaly například hempoint.

1 komentář:

  1. Taky si míchám svoje čajíčky jak se mi líbí, ale konopný čaj jsem ještě nezkoušela. Asi proto, že všechny ostatní bylinky si pěstuju doma, zatímco konopí ne :-) Každopádně díky za tip!

    OdpovědětVymazat