8. 9. 2014

pleťová maska s ovsem a měsíčkem


letošní pražský fashion weekend začal ve znamení awkward, s kočkama na zadcích modelek, kočka pipilotti hrdinně absolvovala většinu přehlídek, aby mohla svojí zkušenost přetavit v autentickou výpověď do kočičího deníčku z pfw, tak jako loni či poprvý před dvěma lety. obrážení přehlídek v rámci fashion weeku je činnost náročná, když pomyslíme na tzv. real life a věci s tím spjatý, napadá nás, že to není úplně společensky nejpřínosnější, ale česká móda je prostě srdcovka. 

mbpfw 2014 je však oficiálně over a nám nezbývá než se asimilovat. čeká nás zmíněný real life a musíme se po tom všem dát trochu dohromady; odpočinout si s dobrým čajem, knížkou a podzimním detoxem, i když v našem podání detox samozřejmě nebude o žádný týdenní tekutý stravě (hladovky tělu beztak nijak nepomáhají, trufax). na pomoc povoláme měsíček lékařský, který nám od loňska celkem slušně zaplevelil zahrádku. a i když nám trochu přidusil bazalku, nestěžujem si - květy měsíčku totiž využijeme jak v kuchyni, tak při přípavě domácí kosmetiky.

upečeme s ním buchty plněný bezinkovýma povidlama, naplníme cuketový a patizonový květy (květy nadíváný květama aka kočky už neví coby) a v první řadě z něj vyrobíme čistící masku na zklidnění pleti. 
nejsou to totiž jen pochybný tvrzení lidových léčitelů; podle klinických testů měsíček působí protizánětlivě a pomáhá při podrážění pokožky. a podle našich senzorických testů taky skvěle chutná. 
pokud nemáte čerstvě natrhané měsíčky za zahrádky nebo z květináče na okně, sušené květy zakoupíte v bylinářství nebo ve větších obchodech se zdravou výživou a ve většině případů vám to ještě ušetří práci - my si měsíček doma musíme nasušit samy.

základem masky je oves, ve stínu trendy superfoods docela nedoceněná potravina. oves přitom krom esenciálních mastných kyselin a množství minerálů od vápníku po železo obsahuje i vitamíny skupiny b, důležité pro zdravou kůži, nehty a vlasy. jako bonus se pak narozdíl od různých exotických bobulí a jiných plodin markeťáky onálepkovaných jako 'superpotraviny' nemusí vozit přes půl zeměkoule. kočky radí: ovesný vločky do každý snídaně. a když si projednou dáte radši toust nebo míchaný tofu, z ovsa si umíchejte tuhle úžasnou pleťovou masku. 

budeme potřebovat:

čerstvé okvětní lístky z 2-3 květů měsíčku, popřípadě lžičku sušených 
2 lžíce ovesných vloček
lžička pupalkového /mandlového /olivového oleje
4 lžíce horké vody

v hmoždíři nebo mixéru rozmělníme ovesné vločky s měsíčkem, přemístíme do dobře umyté skleničky, zalijeme horkou vodou (my použily převařenou filtrovanou, voda u nás doma je dost tvrdá, takže si filtrovací konvici nemůžem vynachválit) a dobře zamícháme. směs necháme odstát dokud nevychladne a nenabyde na objemu (prostě jako taková ovesná kaše). nakonec dobře vmícháme lžičku oleje.

aplikujte na čistou pokožku, například po peelingu, a nechte působit asi deset až patnáct minut nebo do zaschnutí (nebo prostě do doby, kdy vás to přestane bavit). masku smyjte vlažnou vodou a pak už si jen užívejte krásně hladké a pružné pokožky. zbytek masky můžete uchovat do dalšího použití pár dní v lednici nebo i sníst. 

Žádné komentáře:

Okomentovat