28. 8. 2014

domácí bezinková povidla s kardamomem a brandy


asi to není potřeba nijak přehnaně zdůrazňovat, ale léto je prostě pryč a s ním snad aslespoň na nějakou dobu i naše zahálka. i když ležení s knížkou v lese nebo u vody asi brzo vyměníme za ležení s knížkou a teploměrem v posteli. podzim je nabytej akcema, který si všichni schovávají na konec okurkový sezóny, takže toho chceme před podzimním rozstonáním se co nejvíc stihnout. na dveře klepe pražskej fashion week, kalendář se pomalu plní podzimníma blešákama, v září se bude křtít a na vinohradech se co nevidět otevře obchod s naším srdcovým prádýlkem - čehož se už nemůžeme dočkat. je to na spadnutí a těšíme se, že přineseme první report. 

podzim se taky projevuje na naší každodenní činnosti. kupodivu vstáváme dřív, neubíjí nás všudypřítomný horko, po dlouhý době chceme čaj a horkou čokoládu. zahrádku začíná pomalu zaplavovat listí ze stromů a nemohly jsme si nevšimnout, že bezový keře přešly z karmínový na temně fialovou. těžko říct, co přesně v nás probudilo hospodyňkovský pudy, ale po létě, kdy se na sporák a troubu doslova prášilo, jsme za jeden víkend vystřihly domácí knäckebröt, buchty, pečený rostlinný 'sýry' i bezinkový povidla. dokonce dvakrát, tak moc byly dobrý. a protože sezóna bezinek je v plným proudu, chceme vás navnadit k výrobě vlastních povidel z bobulí, který rostou na každým rohu zadarmo. cukr a brandy sice asi nikde nevydumpstříte, i tak se ale jedná o dost low-cost variantu luxusní bobulový pomazánky bez přidaných konzervantů a barviv, za kterou by se nestyděl snad ani rené redzepi.

na výrobu bezinkových povidel budeme potřebovat:
kilo bezinek
půl kila cukru
půl hrnku brandy nebo rumu
10 - 20 kardamomových lusků
2 lžíce balzamikového octa
případně svitek skořice


trsy bezinek omyjeme a otrháme zralé (tedy temně fialové až černé) bobule. někdo k jejich oddělování doporučuje použít vidličku, nám se nejlíp osvědčily vlastní ruce. bezinky vložíme spolu s cukrem do hrnce a za pomocí šťouchadla na brambory či vidličky je důkladně rozmašírujeme. přidáme brandy či rum, ocet, kardamom a případnou skořici. lusky kardamomu můžete do směsi vložit v mušelínových sáčcích či něčem podobném - pokud se vám nebudou chtít vylovovat z hotových povidel. my jsme líné a tak je v povidlech prostě necháváme..
vše důkladně promícháme a vaříme na mírném ohni za občasného míchání dokud směs nezhoustne (ke konci to bude nejspíš chtít přejít z občasného míchání na stálé, aby se povidla nepřipálila nebo nezkaramelizovala).
vyjmeme skořici a kardamom a ještě horká povidla nalejeme do skleničky a zavíčkujeme. uchováváme v chladu a temnu, měly by vydržet několik měsíců až rok, nám ale vždycky zmizí maximálně do dvou týdnů.

a co s bezinkovýma povidlama? výborně chutnají třeba na knäckebrötu s domácím pečeným mandlovým 'sýrem' nebo jako náplň do buchet. recepty coming soon, teď hlavně nasbírat bezinky!
pokud zrovna nemáte na přípravu povidel čas, ale chcete využít relativně krátké sezóny bezinek, můžete je usušit nebo ještě lépe zamrazit. mražením totiž uchováte nejvíc vitamínů, které sice dlouhým vařením povidel zase ztratíte, krom povidel se ale můžete pustit do výroby bezinkové šťávy nebo sirupu. my to letos taky zkusíme. 

13 komentářů:

  1. Tak na tohle čekám! Vypadá luxusně, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme, v našem podání to sice není úplně haute cuisine, ale úplně si dovedeme tyhle povidla představit v nějaký buchtě hodný michelina. přejeme hodně trpělivosti při míchání!

      Vymazat
    2. O to lepší to určitě bude! V neděli jdu na bezinky :-)

      Vymazat
  2. Moje řeč, na to jdu taky. Bezinky mi lezou až do domu, takový recept jsem potřebovala jako sůl..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my si teď na bezinkách ujíždíme hodně, na zahradě jsme všechno poctivě oškubaly. teď jenom mít čas všechno to zpracovat.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. bude, snad to naše 'brzy' v tomhle případě bude o něco kratší než obvykle..

      Vymazat
  4. Je to naprostá delikatesa, kočky, děkuju! Na některé recepty člověk koukne a VÍ, že to bude dobré. Z kila teda necelé čtyři malé skleničky, tři jsem zavíčkovala, tu čtvrtou ne zcela plnou nechala jako testovací, dnes ráno kontrola - tuhé jak veka, no prostě parádní povidla, a už je mám na chlebu. Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super! jsem rády, že chutná a že na bezinkový vlně nejedem samy. taky se nám už zásoby tenčí, ze zahrady všechno zpracovaný (byl ještě sirup a omáčka), asi bude potřeba vyrazit do ulic

      Vymazat
  5. Skvělý článek, určitě vyzkouším. Máme bezinky na zahradě!

    OdpovědětVymazat
  6. Kocicky, zkusim to. mam pripodotek k tem kardamomovym luskum. ty se nepouzivaji v celku, nybrz se vyloupavaji. aromaticke latky jsou jenom v seminkach, nikoli v obalu/lusku.

    zdravi S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj s., díky za přípodotek :) my to o kardamomových luscích, potažmo semínkách víme; jednodušší alternativou by bylo asi použít kardamom mletý nebo lusky trochu podrtit, nicméně jsme prostě kočky líný a tak jsme tam lusky hodily jen tak. a z naší zkušenosti to povidla ovonělo a ochutilo tak akorát podle naší chuti. mletý ani podrcený jsme nezkoušely, tak si nejsme jistý, kolik doporučit množství...
      každopádně budem moc rády za info, jak to šlo se semínky kardamomu bez lusků.

      Vymazat