4. 9. 2014

mládí září v září



že mládí září v září dokazuje každá další výstava mladé holešovické galerie. současná výstava, která oficiálně doprovází mercedes-benz prague fashion weekend, se tak dokonce i jmenuje. září tu na 15 talentovaných a jak jinak než mladých a nadějných studentek či absolventek univerzit z prahy, plzně, liberce, bratislavy, vratislavy, halle a trieru. spolu s nimi tu vystavují i 'domácí' šperkařky ze skupiny září, bývalé spolužačky z plzeňského ateliéru  v.k. nováka (eliška lhotská, markéta šumová, iveta mulačová, zuzana babková). my jsme byly v září včera, jen tak na chvilinku, abychom vám přinesly pár prvních fotek, budeme ale rády, když vás náš fotoreport naláká přímo do galerie, která za pár dní slaví první rok své existence. na večírek přijďte do galerie září (heřmanova 33, praha 7) už zítra v 8 večer! na velké opening party se totiž bude křtít i nový časopis o autorském šperku září vol. 1, v českých poměrech dosud nevídaný počin.

proč přišly s nápadem  časopisu cele zasvěceného šperku a co si od jeho vydávání slibují? to vysvětluje organizační duch září eliška lhotská: "hlavní motivací pro vydání 1. časopisu o autorském šperku byl fakt, že málokdo považuje šperk za umělecký objekt, ale vytváří se zde půda a prostor hlavně pro ten designový. proto má časopis seznámit širokou veřejnost, ale i tu uměleckou se šperkem, který není pouze estetickou záležitostí, ale také nositelem myšlenky a nějakého uměleckého sdělení." 

zuzana dadáková si hrála s elastickými drátky, využívanými jinak v chirurgii. objekty vytváří dojem kresby v prostoru.
hanka polívková vystavuje v září svoji měděnou kolekci tajemství života, s níž navazuje na svou diplomovou práci a zamýšlí se nad koloběhem života.
kolekce parure cherí slovenské umělkyně mariany berec znovuobjevuje baroko a přepracovává historickou korunu z pohledu současnosti. šperky v sobě ukrývají staré předměty a šperky přelité plastem. 
eliška lhotská, produkční a organizační duch galerie září, se v této kolekci inspirovala stáží v nábožensky založeném polsku a pomocí šperků ztvárňujících 'tělo páně' poukazuje na pozitivní aspekt víry, na hodnoty, které bychom si podle ní měli připomínat i dnes, ať už věříme v cokoliv.

slovenská šperkařka viktoria munzker  od roku 2009 tvoří a žije ve vídni, začínala ale v ateliéru karola weisslechnera v bratislavě. inspiraci nachází v podmořském světě a vytváří členité šperky/objekty z na první pohled nesourodých materiálů.
zuzana babková pracovala na ručním soustruhu a v září vystavuje výsledky téhle rotace (a taky meditace).

iveta mulačová se vrací k architektuře coby dvourozměrným nákresům a zvěčňuje tak půdorysy oblíbených plzeňských staveb.


sochařka kateřina venclíková  používá k tvorbě šperků neobvyklou směs betonu a stříbrné armatury.
martina singerová se ve své kolekci kruh dívá pod povrch věcí. 'pod kůži' se tentokrát dostala přírodní pryskyřici, tedy jantaru, a do kontrastu k němu postavila  pryskyřici syntetickou.

iveta táborová názvem kolekce odkazuje k imaginární postavě paní columbové, manželky slavného detektiva, kterou nikdy nikdo neviděl. předkládá nám tak hru na objevování skutečnosti, na rozpoznání iluze a klamu.
kay konečná do silikonu odlila tahy štětcem. kolekce paint friends může sloužit i jako hezká vzpomínka na dobu, kdy se  dopisy psaly rukou.
veronika opavská svou kolekcí broží reflektuje fenomén historických medailonů. ptá se, jestli je důležitější to, co je vidět na první pohled, nebo to, co je ukryto uvnitř. 


studentka z plzně markéta šumová se zabývá zpracováním ve šperku poněkud neobvyklého materiálu, čediče. poprvé na sebe upozornila kolekcí pro nevidomé, pro něž vyvinula tvary příjemné do ruky. momentálně  jí inspiruje tvorba samotné přírody - čedičové varhany, píšťaly a vodopády.


tereza dušková a kolekce šperk pro mě.
lenka halamová ráda střílí. 
kateřina reichová vytváří šperky a objekty inspirované futuristickým stylem. hlavním tématem  její práce se šperkem je  vize budoucnosti, šperky jsou charakteristické svým technicistním stylem, ale i ohledem na funkčnost a nositelnost. pracuje převážně s nerezovou ocelí a akrylátovým sklem, jenž vybrušuje do tvarů připomínajících drahokamy.
marta havlíčková miluje les a jeho elementy. v této kolekci se zabývá magickými kruhy s plodnicemi hub, opředenými lidovými pověstmi.
barbora dzuráková pochází  ze slovenska, tvoří ale v holandsku. ač vytváří šperky z kovu, inspiruje se strukturou dřeva.
 šperky z kolekce epi márii kobelové z všvu jsou inspirovány autorčinou zkušeností epilepsií. jsou vyjádřením úsilí o nalezení  vnitřní harmonie a pokoje.


na více fotek se těšte už dnes večer na fb!

Žádné komentáře:

Okomentovat