27. 1. 2015

braši z braasi


braasi from elva katter on Vimeo.

začal nový rok, mrzlo a my jsme se vydaly na náš první letošní rozhovor. vystoupily jsme na konečný dvaadvacítky a prošly podél pole, kde se na obzoru tyčila mohyla připomínající dávnou bělohorskou bitvu. my jsme tu ale dopadly o dost líp než vojsko stavů a dorazily jsme do cíle, tedy do dílny braasi industry. kromě elišky nás skoro ve dveřích přivítali starý kocour kocour a kotě šíša. 

eliška bydlí v domě svých rodičů s přítelem šimonem a mají tu celé jedno patro jen pro sebe. udělali si tam i svou šicí dílnu, spolu totiž nejen žijí, ale i pracují. přes den jako architekti 'tvůrčí jednotky' a domů chodí večer  ještě na batohovou šichtu do svého druhého ateliéru. designujou a šijou skvělý batohy, ideální na kolo, do města, na hodně knih, na velkou svačinu, velkej nákup nebo jen tak na výlet do přírody. prostě praktický i hezký. estetikou braasi je promyšlený minimalismus, který se brání každé zbytečnosti a kde forma vychází z funkce, nikoliv z módních trendů. inspiraci našli šimon s eliškou u starých horolezeckých a vojenských batohů připomínajících 'pytle', odráží ale i potřeby současné městské cyklokultury. měly jsme radost, že některé braasi  backpacky jsou bez kůže (např. tenhle s praktickou sítí), jiné vám na požádání udělají vegan, takže palec nahoru.
rozhovor s eliškou slámovou a šimonem brabcem aka braasi industry si přečtěte TADY (...a máte dokonce ještě jeden den, abyste mohli jeden jejich batoh vyhrát v soutěži, která už tradičně rozhovory na molo7 doprovází). nás ten rozhovor bavil, tak vás snad bude taky!
právě šimona kdysi jako prvního napadlo, že se pustí do designu batohů. na gymplu si jeden ušil sám, v čemž ho inspiroval jeho strejda horolezec, který je i autorem takzvanýho 'tahacího' batohu na fotce. československý horolezecký diy v plný parádě. (za archivní fotku děkujeme šimonovi) 
první uměleckou spolupráci navázalo braasi s ilonou polanskou aka tomski&polanski

1 komentář: