15. 1. 2015

dita, kvido a dr.laborator

dita a sladkej kvido by měly bejt minimálně na titulce časopisu maminka
pokud jste s náma už od počátku, tedy tři a půl roku, možná se pamatujete na náš první rozhovor ever. byl s ditou rakouskou, naší oblíbenou designérkou hraček a polovičkou dua dr. laborator.
od dity máme i skvělý recyklovaný šaty, mikiny a kabelky, ty teď ale dita moc nedělá. má totiž malýho kvida, a tak spíš vyrábí kamarády pro kvida a jiný děti a jednou za čas je zanese na prodej do parazitu. my tu na kočkách nechápem, jak je možný, že dita ještě není světově proslavená tvůrkyně hraček a že ještě nedostala nějakýho hračkářskýho oskara. v každým případě jí držíme palce a těšíme se na další čestmíry, brunhildy a vlky s karkulkama v břiše.
k ditě jsme zašly na návštěvu ještě na podzim (jak to tak u koček bývá, k reportáži se dostaly až teď), kdy bylo krásně teplo, sluníčko hřálo a my jsme se na chvíli ztratily v kvidově pokojíčku, který dita obydlela svými příšerkami. moc se nám tam líbilo a teď tam s autorčiným svolením zveme i vás...
 jak vidíte, ne všechny hračky od dity jsou strašidelný 
a kamarádi nad postýlkou

hrající a patrně i vševědoucí ruka z ditiny produkce (pozor. hraje brahmse)
matilda strašně moc miluje pejsky a i když na ní byl diego někdy moc divokej, byla z něj nadšená 
tilda v  ráji aka kvidově pokojíčku
to je čestmír

dita, kvido a malý princ s beránkem z blešáku

...a tepláčky s potiskem od dr.laborator
diego rozkousal matildě dudlík a matilda pak od dity dostala krásnýho medvídka. ta ho má teď v postýlce. kvido má prej hrozně rád sépii, který žužlá chapadla.
největší rozumbrada
po chvilce houpání ten brouček usnul
pracovní stůl: hračka v procesu
hračky z blešáků a taky od popelnic
 

a s čím byste si nejradši hráli vy?

11 komentářů:

  1. Já bych rozhodně všema deseti pro sépii! A dostat za rozkousaný dudlík takového parádního medvídka Matyldo, tomu říkám dobrý obchod! super. a ten nábytek! krásný.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný byt, hračky i pes! '...jak je možný, že dita ještě není světově proslavená tvůrkyně hraček a že ještě nedostala nějakýho hračkářskýho oskara'? možná proto, že ji v tom předběhla Donna Wilson... škoda jen, že podobnost některých kreatůrek je až příliš zarážející... třeba tenhle šnek http://www.donnawilson.com/product/all-creatures/sidney :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no je opravdu zarážející, že se našly dvě hračky v podobě šneka s domečkem a dvěma tykadly s očičkama... šnek je spíš taková améba s několika páry očí, žejo.
      ale vážně, nějak nám na 'zarážející' podobnost uniká. asi nám chybí přísný oko patentový policie. když se člověk podívá do sféry homemade hraček pro děti, najdre tam určitě dost podobností. o donně wilson slyšíme poprvý, nechce se nám ani pouštět do nějakýho researche o historii jejích designů, viděly jsme tam totiž právě několik věcí, který nám jsou taky nějak povědomý odjinud, ale je dost možný, že právě ten někdo napodoboval onu světoznámou donnu. zkrátka - jestli je tohle nějakej pokus o originality trolling, tak smekáme, jinak nám ta podobnost ovšem uniká, a ten hračkářskej oskar by z našich rukou rozhodně putoval do rukou dity, ne donny. přeci jen si víc ceníme ručně šitejch detailů, upcyklovanejch prvků z panenek z blešáků, a máme za to, že ditiny hračky jsou už na první pohled mnohem svébytnější a půvabnější než ty donniny (a popravdě než jakýkoli jiný, který jsme kdy viděly).

      Vymazat
    2. Však já v podstatě souhlasím. Neměl to být žádný útok patentové policie. Nakonec všechno už vymyšlený bylo a není vůbec ojedinělé, že dva, tři, nebo i 20 lidí nezávisle na sobě v různých koutech světa vymyslí tu samou věc... Nakonec i kdyby (a neříkám, že tohle je ten případ!) se kdokoliv rozhodl nějakou autorskou hračku okopčit a ušít pro své dítě, ani tehdy bych v tom neviděla nic špatného.
      Na druhou stranu myslím, že je dobře, udržovat si určitý nadhled a škoda Donnu šmahem zavrhovat, když se ani nechce pouštět do nějakýho researche.
      Ať už je to tak, že se Donna inspirovala Ditou při návštěvě Prahy, nebo Dita Donnou při návštěvě Londýna, nebo to holky napadlo nezávisle na sobě (nebo tak šnek, strom ad. prostě vypadají a jinak ani vypadat nemůžou), myslím, že jsou obě šikovné a že je i pro autorku/y fajn mít přehled o tom, kdo kde se zabývá něčím podobným... A pokud vám ta podobnost jak píšete uniká, tak to klidně ignorujte. Jestli tam nějaká je nebo není, ať si posoudí každý sám.


      Vymazat
    3. my jsme samozřejmě rády za komentář a postřeh; máme tak alespoň pocit, že to tady nepíšeme pro sebe a ceníme si, když někomu stojí za to o věcech debatovat. v poslední době jsme ovšem byly svědky několikerých náznaků a 'obvinění' designérů z plagiátorství, a to v případech, kdy nás to prostě přinejmenším překvapilo. třeba při srovnání tvorby donny wilson a dity nás nějaká podobnost vůbec nenapadla - a ne, nechcem donnu zavrhovat, jen jsme se nechtěly pouštět do hlubší analýzy její tovrby, jako na čem začínala, jak se vyzvihla do pozice značky s vlastním výrobním týmem a jak se její design vyvíjí ve vztahu k současným trendům dětských handmade hraček. prostě by nás při pohledu na tvorbu obou autorek nenapadla žádná vzájemná inspirace, a to jakýmkoli směrem. jestli je dita seznámená s tvorbou donny wilson nevíme, příště se jí třeba zeptáme :). za nás je dita prostě na poli hraček pro děti i pro dospělé originálním zjevením. když občas projíždíme pinterest, narážíme na její hračky i panenky celkem často a v konextu tvorby ostatních jí vždycky spolehlivě rozpoznáme.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. no já to právě tak myslela - vím, že se tomu nedá vyhnout, ale zároveň taky vím, že je dobré se snažit tomu vyhýbat. Jak píšete, každý chceme být svůj, tak jsem si myslela, že ten komentář neuškodí (zvlášť ne člověku s čistým svědomím). Pokud vyzněl příliš jako 'vynášení soudů', tak se omlouvám, záměr to nebyl, ikdyž se přiznám, že v prvním momentu mě to opravdu zarazilo, tak jsem asi nezvolila ta správná - konstruktivně kritická - slova. Možná to bylo i tím 'aranžmá' a těmi horami (jestli to jsou hory :)) na stěně. Ale na Váš blog jsem se dívala a v kontextu ostatní tvorby chápu i argument koček, že Vás vždy rozpoznají. Hodně štěstí a dětských hraček se kvůli tomu nevzdávejte!

    OdpovědětVymazat
  5. Recyklace je pro mě zábavnější, tvořivější, lákavější. U Dity je nádherně zabydleno a hračky jsou plné fantazie. Díky:-)

    OdpovědětVymazat
  6. jéžiš,tak toto fakt nee,takové škaredé hračky....to bych doma nesnesla,bizardní,fuj :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné hračky a krásná Dita.

    OdpovědětVymazat