1. 6. 2014

kočky, krymská, restaurant day a veganský ráj

dalšímu dni věnovanému diy pop-up restauracím v parcích, ulicích i bytech letos počasí přálo tak nějak napůl. komu se podařilo vyhrabrat se z pelechu víceméně časně, si užil příjemného počasí a spousty dobrot. a my musíme s radostí konstatovat, že doby, kdy konzumenti rostlinné stravy museli pod nechápavými pohledy zastánců 'přirozenosti' (lovců s šípy, naskillenými ve zpracování masa a kůže) zalézat pod kámen, jsou evidentně na ústupu. 
máme milovanej moment, plevel v krymský, vitariánskej secret of raw na žižkově s první raw cukrárnou na vinohradech, loveg v nerudovce, vegan city na žižkově, čerstvě otevřený krmelec vršky naproti fakultní nemocnici vinohrady, řetězec loving hut už i v nákupních centrech, na vinohradský 44 se bude v nejbližší době otevírat bistro puro s eshopem český pobočky veganz a podle nejžhavějších informací se má další vegan restoška objevit ve štěpánský, hned vedle obchodu la femme mimi (co by kamanem dohodil od místa, kde miakarina pobývala před migrací na vinohrady, no regrets ovšem). je tu skvělá pizza s rostlinným sýrem na letný i v dalších podnicích napříč naší i slovenskou republikou, veganský sendviče v mama coffee a na výběr ze spousty možností bez živočišných přísad ve vege- i nevegetariánských restauracích a bistrech (například letenská oáza love kidó nebo fusion javánka and co.). ještě před pár lety by si přitom kočky pomyslely, že v utopii nevěří a o něčem takovým si můžou nechat leda zdát. 

letošní květnový restaurant day nás hned od počátku navnadil avizovanou akcí 'goodmood restaurant day', pořádanou drýmtýmem pražských vegan pikniků & foodblogu good mood spoon na podporu kočičího útulku spolek jasmína, jemuž putoval výtěžek z prodaných dobrot. protože kočky musí kočkám pomáhat, snažily jsme si přivstat, což se ovšem až tak úplně nepovedlo a když jsme na plácek pod kaštany dole v krymský dorazily o hodinu později, raw čokoládový dort a muffiny s cizrnou, tempehem, rozmarýnem a brusinkami už nezbyly. i tak jsme si ale naporoučely od každýho něco, přičemž jsme se vracely pro další dávku kapkejků a propásly možnost ukořistit další kousky nebeského 'pina colada cake'. 

po tomhle zážitku bylo samozřejmě téměř nemožné, aby ho nějaká jiná jednodenní restoška triumfla. holky byly nejmilejší, měly nejstylovější ubrus a nejvíc hip kasičku a kdo by vlastně mohl říct ne veganskýmu obžerství na pomoc opustěným kočkám? dania z good mood spoon na svých stránkách zveřejnila vlastní report z akce, na facebooku spolku jasmína se pak můžete podívat na fotky kočiček a třeba si nějakou osvojit (kdyby kočky měly doma víc místa a míň nespolečenskejch prskajících asociálů, chtěly bychom je všechny!) nebo útulku jinak materiálně či finančně přispět. my jenom doufáme, že se podobná akce bude opakovat i během příštího dne diy restaurací, protože tyhle mňamky hodně silně konkurovaly všem veganským dobrotám, co jsme kdy ochutnaly jinde (přičemž cenám za hubičku nemohlo konkurovat snad nic). a časem se snad osmělíme a vyrazíme na nějakej ten vegan piknik - nejbližší se koná 8. června v praze na vyšehradě, tak nebuďte jako asociální líný lemry kočky a doražte. 

v japonské domácí cukrárně jsme ochutnaly skořicové yatsuhashi, ichigo daifuku a barevné mitarashi dango <3. kočky vždycky rády ochutnávají exotickou kuchyni a přirozeně veganský sladkosti bez přehršle cukru nás baví 
mitarashi dango ve stavu po a před
v baobabu jsme kromě všech těch knížek, který si jednoho dne koupíme, obdivovaly taky hračky od dity rakouský aka doktora laborátora
...a ochutnaly bramborový salát s avokádem a nakládané lilky od královen food
bramborový salát, japonské cukrovinky a 1000+1 chuťová extáze


Žádné komentáře:

Okomentovat