24. 9. 2014

kočičí deníček z mbpfw 2014, část druhá

dneska vám přinášíme druhý díl zápisků  z odtajněného kočičího deníčku o největším tuzemském fešn weeku mbpfw na pražský pf uk. jak jsme prožily první dva dny si můžete přečíst tady, teď se se podíváme na víkendový program. 


sobota odpoledne, utíkám na práva. potkávám zuzku veselou, talentovanou návrhářku, která se momentálně intenzivně stará o malého hynka, dál ale šije na zakázku. potkávám taky veroniku ruppert ve žlutých šatech od moniky krobové z charitativní kolekce pro opuštěné psy city souls. necháváme se na památku vyfotit na polaroid. když jsme se začaly vynořovat, cvakla jsem to na digitál. na fotce mrkám, takže je dobře, že není moc vidět. já fakt zkazim skoro každou fotku co můžu. 
natěšenej fešn crowd. vždycky si řikám, jestli taky takhle působím...
jako první jsem v sobotu viděla přehlídku populárních fešn fetišistů z la formela. většinou mi chvíli trvá jejich přehlídky zpracovat, i když pro většinu lidí je to asi love or hate.  vždycky mě trochu odradí jejich hra na efekt, když se přes ní ale přenesu, docením jejich odvahu i zajímavý detaily. tentokrát třeba plizování, nebo aplikace z korálků.
technický materiály jsou evidentně hodně v kurzu
po přehlídce narazím na návrhářku petru ptáčkovou a fešn marketérku pavlínu loužeňskou (stará se např. o creative fashion marketing na umprum). shodují se, že to mělo hodně alexander wang feeling. připadám si jako fešn ignorant, nejsem schopná to zhodnotit a k něčemu přirovnat, asi bych si na věci potřebovala sáhnout, zažít je i jinak než je jen na pár vteřin zahlídnout. nemám k tomu co říct a rozhoduju se jít na procházku...
potkávám martinu z kurator a návrhářku lenku trlicovou. obě na sobě mají šaty od lenky aka lote. lenka se se mnou jde projít, vlastně jí slibuju jen doprovodit na tramvaj, jenže se zapovídáme, mluvíme o její práci, říká, jak všechno šije sama a ručně, jak ráda dělá jednoduchý věci, volný střihy, že miluje skandinávskej minimalismus a architekturu  (na modelech od lote je to znát) a taky že si nevzala na procházku vhodný boty. procházíme se ale dál, protože je krásně, prostě nejhezčí babí léto a já tu tvrdnu v praze, říkám si já. bohatě mi to ale vynahrazujou lidi, co tu potkávám. ptám se lenky, jestli nechce jít se mnou ještě na chatty, který už za chvíli začínaj, staroměstský uličky nás při naší nepozornosti vyplivly zase kousek od právnický fakulty. ne že by doma neměla do čeho píchnout, ráda ale půjde a sobotní odpočinek si tak ještě prodlouží.
pokud máte rádi jednoduchý věci, osobní přístup a ručně obšívaný lemy, určitě si zapamatujte jméno lenka trlicová a její značku lote.
lenny mi poradila místo, odkud je dobře vidět. opuštím tak svoje rohový místečko a následuju. potkávám tam noru, asi se už rozkřiklo, že je to dobrý místo. já bohužel s foťákem trochu tonu ve tmě a vidím modelky o něco hůř než vipky v prvních řadách. 
tyhle recyklovaný šaty nám fakt přijdou super. ať žije diy!
chatty předvedly svou kolekci z berlínskýho fešn weeku.   přestože byly středobodem kolekce na jaro/léto 2015 tisky, mě nejvíc zaujal poslední černý model (sorry, není na fotce, mrkněte se na něj na tomhle videu). 

po chatty jdu s martinou, lenkou a janem na zmrzlinu. po cestě jsme se zastavujeme v czech labels&friends, mrknout na nějaký local icons kousky. martina (kurator) a katarína (czech labels) se dlouho baví, je hezký vidět, jak se  obchody prodávající český návrháře podporujou. po zmrzlině musíme zas do školy na přehlídku.  
vracím se na místo, odkud je dobře vidět. 
slovenský návrhář boris hanečka se inspiroval výtahem paternoster (to říkám proto, že byste si toho třeba nemuseli na první pohled všimnout) a publikum pobavil závěrečným defilé, na které modelky přišly s větráky na hlavách, které z nich za pomoci vlajících šátků udělaly jakési barevně plápolající pochodně. no a po hanečkovi se jde domů, sice bych ráda viděla danielu peškovou, která bude dělat předskokanku kláře nademlýnské v 9 večer, ve zlé předtuše se ale rozhoduju večerní show zatáhnout a šetřit sílu na neděli. pak se na to doma koukám ve streamu, pešková je super (píše se o ní teď jako o jednom z objevů letošního mbpfw, prezentovala se sice vloni ve studentské soutěži start-up, letos ale brněnská návrhářka svou elegantní a minimalistickou kolekcí řadu módních odborníků nadchla, například veroniku ruppert, ale i šéfredaktoku český elle... tak to by byla press odbočka a 'co kočky nestihly' a jde se na neděli!).
update 25.9.: zapomněla jsem na ondřeje kobzu! potkala jsem ho po hanečkovi a nevěřila jsem svejm očím. nechal se vyfotit před 'stěnou' jako správná fešn victim, ale jen ze starý známosti (znali jsme se ještě před tím, než se z něj stal ten slavnej kavárník z krymský a z neustadtu a autor pián na ulici). zapřísahal mě, ať to nedávám na fejsbuk, ale na blog prej v poho (ten asi jeho kámoši nečtou). já na fejsbuk stejně moc nechodim...

v neděli jsem se rozhodla do pomyslnýho fešn indexu pf mbpfw získat všechny kredity, abych v nadcházejích měsících měla přehled o dění na tuzemský scéně.  a taky mě většina jmen na programu vyloženě láká a prostě si je nedokážu odepřít. tentokrát teda nebude žádný ulejvání! ráno ale nejde všechno podle plánu a první přehlídku, která se má odehrát v době nedělního oběda, málem nestihnu. nakonec ale poprosím o odvoz a žiju si tak dál svůj  modrej život. co jsem teda všechno viděla?

 jana mikešová aka  mik představila jemnou kolekci tvořenou převážně pletenými oděvy, což je její specialita.  spojila se navíc  s modistkou kateřinou čadovou, kterou tu máme moc rády a s lucielou taschen, která ke kolekci navrhla kabelky.  pěkná kolaborace.

kolekce folklore pavla berkyho se podle nás moc povedla, byla to jedna z mých oblíbených z celého fešn weeku. více o ní i o pavlovi si přečtěte v tomhle rozhovoru, dva dny po přehlídce jsme ho totiž  navštívily u něj doma a šaty z brokátu jsme si prohlédly z blízka.  
potkávám veroniku ruppert, která zaspala první přehlídku, tak je trochu rozladěná. veronika na sobě měla nový boty od elišky kuchtový /cutulum, která teď pracuje pro camper.
focení streetstajlu aka neustále ve střehu
já si troufám vyfotit jenom lidi co znám: nora, gary a oliver 
kromě nory potkávám kamarádku terezku, která má strašnou radost, protože jí ráno  jakub polanka nabídl, jestli by s ním nechtěla nafotit look book k nový kolekci inspirovaný hvězdnejma válkama. tu jsme tu viděli v pátek a kritika z ní byla nadšená.  my jsme taky nadšený, hlavně z terezky. 
no a když jsme u toho polanky, o přestávce potkávám další terezu, tentokrát terezu z českýho centra v londýně, která na jaře hostila grupu českých návrhářů, kteří přijeli na international fashion showcase (mezi nimi například polanka, ptáčková, frišonsová) na londýnský fešn week. má na sobě vycházkový šatky od polanky.
a už jsme zas zpátky ve škole. všichni se soustředí...
tereza ledvinová letos dokončila bakalářské studium v ateliéru módní tvorby. má ráda chobotnice. mají ale chobotnice rády pytlíky?
mňau... takhle začala přehlídka chundelaté kolekce terezy rosálie kladošové ze stejného umprumáckého ateliéru 
model vlevo je podle nás úplně super. modely z neoprenu jsou novinky, vpravo něco z pletenin na technické síťovině aka poslední klauzura, níže gobelínové svetrošaty, které odstartovaly tuhle kočičí kolekci. tereza o nich mluvila například na jarním vydání shape&vision.
kočičí jazýčky aka first row perks. dostala jsem je od jana a martiny, ať je vezmu domů dětem. trk  to s kočičkama
 z kočičích jazýčků samozřejmě dobře vymyslela, přesně takový chlupáče si člověk při pohledu na její modely představí.
po přehlídce dvou spolužaček z ateliéru módní tvorby si vzpomenu na svůj vybitej mobil. jelikož se ke mně na zbytek odpoledne má připojit kamarádka andrea, jdu hledat zásuvku. pomůže mi sympatická šatnářka, která mi telefon nabije u sebe v šatně. má pírko v drdolu a hezky se usmívá. dávám si café café a čtu si knížku o válce severu proti jihu aka fuck fashion.  pak se svolám s andreou a vyrážíme na jindru jansovou. říká se o ní, že je český dries van noten. navíc má skvělé oko na materiály. ve srovnání s návrháři, kteří se snaží upoutat pozornost za každou cenu,  působí její věci většinou trochu 'obyčejně'. když se pak ale s těmi oblečky setkáte osobně, pochopíte, proč je jj skvělá. 

kolekci ivon bvaia jindry jansové najdete aktuálně v obchodě kurator.
po jj následovala přehlídka ivy burkertové a její značky odivi. autorka hodně pracuje s trendy a evidentně se snaží cílit na mladší nositelky. za nás musíme říct, že odivi má na víc, než co letos na mbpfw předvedla.
po odivi jdeme s andreou do indický vege restaurace v týnský uličce. andrea platí jenom 35 korun za čočkový dhal s rýží, u kasy vykulí oči a ptá se proč. odvětí jí, že poslední hodinu před zavíračkou mají happy hour a poloviční slevu na všechno (co zbylo). u vchodu na toalety mají nálepku s nápisem 'daruj krev, zachráníš život. buď vegetarián, zachráníš jich stovky.' dhaba je ve dvoře, kde se v létě příjemně sedí a my si to tu užíváme a skoro se nám nechce zpátky na práva.  stavujeme se ještě v la gallery novesta, kde nás provede marcela křížová, která letos diplomovala v ateliéru módní tvorby na umprum. její krásná a krásně nositelná diplomka plná 'basic' kousků, které by vám podle marcely neměly chybět ve skříni, bude brzy ke koupi právě v novestě. já se zamiluju do šatů od martina havla. nutně je potřebuju, nemám na ně, ale zas kam bych je nosila, žejo, spíš si asi pořídím tepláky. martin havel na fešn weeku chybí (tak se aspoň mrknem sem na jeho loňskou prezentaci).

zuzana kubíčková si vyhrála s korálky a hedvábím. její kolekce je jemná, plná košilek a 'pyžamek' a šatů lehkých jako vánek. bleděmodrá halenka pošitá červenými korálky je kočičí must-have.
v neděli jsme byly s andreou nejvíc zvědavý na večerní představení kolekce mira saba a lay sedlákové. miro vytvořil nádhernou kolekci inspirovanou východní filozofií, střihy jsou vzdušné a dávají tělu svobodu, připomínají župánky a kimona. skvěle je podtrhují šperky od lucie havlíkové evokující tahy štětcem (alespoň tedy nám). miro má za sebou prestižní stáž u rafa simonse, lucie zas pracovala pro husseina chalayana a miro mi pak se sarkastickým úšklebkem radí: napiš, že 'návrhář od diora spolupracoval s návrhářkou od chalayana', tak jsem to musela napsat, než to napíše někdo jinej. podle mě jedna z největších pecek mbpfw.

župánek a la  miro sabo a šperky od lucie havlíkové
historické tvarosloví pro moderní ženu od layko
lay na pf  ukázala svoji diplomku whata luscious. mezi svůdnými modely nechyběly ani šaty pro popelku aka cinderella dress. koukaly jsme, že její starší věc, stejně jako věci od mira saba najdete momentálně v czech labels&friends.

pro popelku

po mirovi a lay si jdeme sednout před fakultu a hodláme se před závěrečnou show jen tak vyzevlit. potkáváme ale hladovou veroniku ruppert a jdeme s ní na jídlo. v la casa blů si dáváme vege nachos a půl litru sangrie. všechno šérujeme. probíráme celej fešn week, dovídáme se, že freddy od veroniky je čerstvě vegetarián a zatím trochu trpí, protože měl rád burritos, objevili ale s veronikou luštěniny. veronika říká, že přes prázdniny začala plavat a strašně jí to bavilo, jen by potřebovala mp3 do vody, aby si u plavání mohla poslechnout celý album v kuse, normálně to moc nestíhá. pracuje totiž v rádiu, kde má kromě modeschau na starosti i běžný moderování a djování. k tomu dvakrát týdně předcvičuje, proto je tak vysportovaná. bavíme se pak samozřejmě hlavně o fešn weeku, co jsme nestihly a co se nám nejvíc líbilo, mě mrzí, že jsem nestihla karolínu juříkovou, veronika zase zaspala pavla berkyho. andreu bolí nohy, tlačí jí polobotky. jídlo i pití je skvělý, je to ta nejlepší mbpfw afterparty!  (ta oficiální byla se zombie boyem a dress code byl noir. několik vip lidí mi říkalo, že je tam nepustili, protože nebyli celí v černém. haha, ještěže kočky nechoděj na večírky.). škoda, že nemám fotku, nějakou hromadně selfíčkovou. dala bych si jí na ledničku, jako to maminky na mateřský dělaj.

ivana kaňovská v závěrečné přehlídce mbpfw 2014
soutěž start-up z loňských ročníků nahradil letos workshop red cut s liběnou rochovou, jehož výsledné modely předvedlo deset mladých finalistů na závěr celého fešn weeku. nám se koncept soutěže moc nelíbil, podle jednoho modelu se podle nás nedá  poznat, kdo je nejlepší. každopádně zvítězil maroš baran a jeho 'drak'.
loňská vítězka start-upu markéta martišková studuící v antverpách představila na závěr letošního fešn weeku krásnou malou kolekci. z nedělního večera to bylo to nejlepší.  ještě víc se těšíme na její dětskou kolekci, se kterou se chystá na sci-fi safari 29.9. 
tečkou za letošn, m mercedesem byly boty druhé loňské vítězky start-upu, markéty šohajové, která soutěžila v kategorii módní doplněk.  
tak to je všechno! možná zase za rok, pokud ještě budeme psát o českejch návrhářích a nestanou se z nás nerdy recenzentky televizních seriálů.
vaše kočky

Žádné komentáře:

Okomentovat