2. 9. 2013

švédský prázdniny

vyhlašujeme bojkot konci léta. nemyslíme tím teda tropický teploty, který nás provázely letošním červencem a srpnem, ale takový ty (poslední dny obzvlášť prominentní) časně-podzimní a koncově-letní nálady plodící depresivní zkazky o prvním školním dni a analýzy nedostatků českýho školství. na každým rohu internetů čteme, že se klade moc velkej důraz na memorování na úkor intelektu i samostatnýho myšlení. a nám se vybavují naše vysokoškolská léta a něco nám to připomíná. a připadáme si staře. takže pryč s nostalgickým vzpomínáním na zahálku a válení se u vody. vyhlašujeme bojkot konci prázdnin.

a zase na nás jde to neodbytný puzení utéct někam daleko, na sever. do lesa. a k moři. ne tomu, u kterýho se vyzevlíte na deku a necháte sluneční kotouč vypálit inverzní otisk plavek na vaše tělo. ne, u tohohle moře musíte sami sebe nějakou tu chvíli přesvědčovat, že na nějaký to bližší setkání s ním máte koule.


budeme chodit do lesa a možná s náma půjde i mumintroll. vrátíme se na naše starý dobrý smultronställen, budem sbírat hallon, blåbär, smultron i lingon (naše nejoblíbenější). a pak zavařovat, vyrábět marmelády a péct lingonbröd.

budeme jezdit na výlety a na našich cestách číst feministický komiksy od zlobivejch holek (a možná i kluků), třeba někde na molu u jezera, mlsat godis a pít u toho švédský pivo (uvidíme, jestli se nám povede objevit něco, co bude stát za to).


nenecháme si ujít ani tradiční všudypřítomnej loppmarknad neboli loppis a budem doufat, že i tentokrát nás na našem putování bude čekat zajímavej fynd...

...a že po cestě potkáme nějaký další dobrodružstvíchtivý kisse misse


11 komentářů:

  1. zrovna jsem ve švédsku a podzim tu už začal. Zrovna včera. s větrem přišel najednou úplně jiný pocit. podzimní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podzim v lese je ale nádhernej, obzvlášť ve švédsku

      Vymazat
    2. je to moje nejoblíbenější roční období, uívám si to dvojnásob.

      Vymazat
  2. tak teď jsem si připadala jako na první hodině švédštiny :D díky za slovíčka!

    OdpovědětVymazat
  3. jednou se tam prostě musím podívat, tak.
    (prozatím se musím spokojit s katalogem IKEA, haha!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, no zrovna ten letošní katalog mi moc uspokojivej nepřijde...ale ikea stockholm kolekce furt dobrá, no

      Vymazat
  4. ten hřib jako fakt karl-johan?? husty!! :)

    OdpovědětVymazat
  5. tam je takovej klid, že je snad jedno, jestli je zima nebo léto...jenom nesmí chcát, pak ta romantika přejde:P

    OdpovědětVymazat