1. 11. 2011

dívčí knihovnička po švédsku

jsem zavrženíhodná kočka odpadlice a na komiksfestu jsem jako jediná z jedenácti chyběla. a místo užívání si v kočičí společnosti jsem ležela v posteli s poníkem sigbjörnem a hromadou švédskejch holčičích komiksů.

všichni asi víme, že feminismus je ve skandinávii vážná věc. klukům se říká, že by neměli čůrat ve stoje, s kočárkem na ulici potkáte spíš taťku než mamku a všimli jste si někdy poměru počtu stevardů a letušek při letu u nějaký skandinávský aerolinky?
autobiografický komiksy ve femininním provedení jsou ve švédsku taky vážná a hlavně velká věc. a zábavná a často taky docela pervezní. a to se nám kočkám (alespoň 10 z 11) líbí.

 no a další obrázky si budete muset rozkliknout, údajně jsou na tenhle načančanej blog moc sprostý.


Åsa Grennvall neumí moc kreslit a je to takovej ten typ gotičky, co fakt nemá ráda kluky. její poslední komiks se jmenuje 'svině' a hádejte, koho z těch dvou na obrázku tím myslí.

Sara Eriksson dělá spíš árt, ale nedá se říct, že úplně bez příběhu...(a ten křeček o pár obrázků výš je taky její dílo)

'proč je na světě tolik hnusnejch lidí?' se ptá Eva Björkstrand (a často i já).

Linda Spåman napsala a nakreslila knížku o pokusu o sebevraždu a následným několikatýdenním pobytu na psychiatrii. a jo, je to přesně taková ta typická skandinávská pohodička jak jí známe z filmů od Bergmana.

a to nejlepší nakonec. 'aha. to mě nezajímá. s tím jdi do prdele', tak nějak by se asi dalo přeložit, co říká tahle holčička. jestli vás to pohoršuje, tak by to asi chtělo víc angažovanosti. Nina Hemminsson je ze všech autorek komiksů ve švédsku jestli ne nejpopulárnější, tak určitě nejoceňovanější. a přitom je to fakt docela zlobivá holka.

bohužel jsem z knihovničky zapomněla vytáhnout něco od coco moodysson, manželky lucase moodyssona (jo, toho, co natočil fucking åmål). tak možná příště.

a abych si na závěr taky trochu mňoukla - proč u nás nevychází nic podobnýho? máme tu málo feministek nebo umělkyň? zatim jsem narazila jenom na `Cukr & počasí` od Venduly Chalánkový (aka zvrhlý vkus) a jakkoli oceňuju estetiku south parku, pro mě to alespoň co se týče rozsahu na provedení švédských kolegyň nemá. kéž by to byla první vlašťovka.
nebo jsem něco přehlídla?

(hm, a vůbec bych řekla, že s vydáváním alternativních komiksů to v našich končinách není úplně růžový)

7 komentářů:

  1. každá jedna fotka má atmosféru.
    milujem celý tento blog, aký je.
    od základov.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda že nejsem dostatečně kreativní, hned bych se do něčeho takového pustila. .)

    OdpovědětVymazat
  3. jakože...je to hodně drsné, co si budem. kreček mě dostal. je to taková ta neupravená estetika, to mě baví! nicméně já si myslím, že celkově komiksy u nás nejsou nějak zavedené, prostě se o to zajímá pár nerdů a pak nějaký ten intoš aka my....

    ale třeba se to změní...

    OdpovědětVymazat
  4. Mně přijde, že kolem mně konzumentů komiksů přibývá (ale spíš čtou ty zahraniční). ale pořád je to asi okrajový žánr. no a feministický? Feminismus je tady přece sprosté slovo, ne? :)))
    Přiznám se, že sama mám raděj klasický knížky. S komiksem jsem skončila u rychlých šípů a posledních stran ABC :) Raději si děj představuju... ale.. jo, něco na tom je.

    OdpovědětVymazat
  5. připomíná mi to Erotickou revue, tam ale byli samí chlapi surrealističtí... a ještě Toyen, některé obrýzky mi trochu, trošičku připomínají ty její
    A líbí se mi to.

    OdpovědětVymazat
  6. Sodoma Gomora! Fuj, že se nestydíte, nestydy!
    Mno...vlastně to není tak špatné...jsou to vlastně docela dobré obrázky. No, budu to muset ještě jednou POŘÁDNĚ prozkoumat ;-)))).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  7. mám úplně stejnýho poníka, je super.

    OdpovědětVymazat