3. 7. 2013

otevření galerie we exhibit

nastassia aleinikava, dechberoucí, blueberries...

kočky mají radost. praha má od minulého týdne zajímavou galerii věnovanou exkluzivně autorskému šperku. něco takového tu ještě nebylo, jak nám nedávno v rozhovoru (který se tu snad brzy objeví) prozradila designérka eliška lhotská. od té doby jsme jen napjatě čekaly, kde to bude a kdo za tím stojí. 
galerie se jmenuje   'we exhibit: contemporary jewelry and objects' a jak prozrazuje její název, nazajímá se pouze o klasický šperk praktický, ale i o předměty stojící na hranici mezi designem a výtvarným uměním. kromě části prodejní tak prostor WXHBT skýtá i část výstavní, určenou k prezentaci výjimečných prací, které těžko zapadají do úzkého vymezení 'šperk' a blíží se volné a konceptuální tvorbě.  do budoucna máme čekat i zahraniční umělce věnující se šperku (na tuhle konfrontaci s domácí tvorbou se těšíme).

kurátorka WXHBT monika hanková

zahajovací výstava ŠTĚPÁNA RŮŽIČKY "dotykem vytvářet" je přesně příkladem vícevrstevnatého a nesnadno zařaditelného umění šperku. štěpánovy krásné objekty dávají smysl jako umělecká díla, jak však dokazuje kurátorka galerie sama na sobě, dají se také nosit. středobodem výstavy je 'vanitas' coby moderní přepracování renesanční tradice tohoto žánru a tematiky memento mori, která je autorovi ostatně blízká. černé kožené masky zpodobňující autorovu ženu jsou úplnou novinkou, s 'králičími lebkami' jsme už jednou měly tu čest.  galerijní instalace nám umožňuje vidět štěpánovu  práci z jiné perspektivy než   se nám před nedávnem naskytla při módní přehlídce oděvní kolekce 'žít tebou', kterou vytvořil společně s návrhářkou mirkou horkou. sám je absolventem ateliéru k.o.v. na pražské umprumce, pohybuje se však na pomezí různých žánrů.


líbí se nám, že kurátorka MONIKA HANKOVÁ nevnímá šperk pouze jako produkt a předmět určený k prezentaci a zdobení. na druhou stranu, šperky, které jsou v galerii určené na prodej, se nám líbí také, a moc. pochází vesměs od známých mladých designérek, mezi kterými nechybí například markéta richterová, klára šípková nebo nastassia aleinikava.
nenechte se zmást vchodem, který sdílí se sousední pivnicí a navštivte WXHBT v ulici Úvoz kousek nad Zavěšeným kafem. kočky doporučují.

vanitas: ústřední dílo štěpánovy výstavy v WXHBT (...určeno nejen pijanům a kuřákům)
králičí lebky vyrobené z kůže (ty jste mohli vidět například ve společné  instalaci štěpána růžičky a mirky horké v B1)

dechberoucí (karla olšáková, kateřina matěchová) ve vitrínce
kateřina matěchová
klára šípková
<3 houbičky nastassii aleinikavy
náhrdelník jásám terezy houdkové (s pravými granáty, takže českej jak povidlový buchty)
kateřina řezáčová
z toho máme radost: tyhle brože nastassii aleinikavy se nám vždycky líbily 
michaela gorcová a její poetické šperky
michaela gorcová nevyrábí jenom lístečky a motýlí křídla. sbírku orgánů vytvořila na designblok 2011 v rámci prezentace s kolektivem unosto. 
háčkovaný náhrdelník hany frišonsové
v popředí šperky 'blueberries' (markéta richterová, zbyněk krulich) z 3d tiskárny 
 
glazované mrkvičky připravilo vinohradské vegan café MOMENT. na hradčanech jsme ho nečekaly, takže nás zase překvapil. a jo, chutnaly stejně dobře, jako vypadaly. to ovšem žádný překvápko nebylo.
nastassia aleinikava listuje časopisem o současném šperku 'current obsession', který si můžete v galerii zakoupit
tereza houdková ozdobená svým náhrdelníkem
<3

Žádné komentáře:

Okomentovat