15. 6. 2013

slečny, yana thal & yino-tha-y


červnová soutěž s jedenácti kočkama se nese ve znamení literárně-fotografického dokumentu slečny a my už tady několikrát nakously rozhodnutí autorek posunout projekt o něco dál a podpořit čtecí kulturu nejenom tvořením knih, ale taky limitovanýma edicema designových kousků nějak souvisejícíma se čtením. 

na začátku stála myšlenka vytvořit pohodlný čtecí 'outfit' - znáte to, když se v posteli u čtení ne a ne uvelebit a postupně sundaváte všechny svršky, až nakonec nezbyde nic, nebo je to jenom problém miakariny? - který se ovšem v případě potřeby může změnit v avantgardní kousek hodný nějaký tý víkendový párty. zároveň tu byla snaha nevynechat z konceptu příběhy oněch neprovdaných žen, pomocí oděvu odbourávat společenské stereotypy. a tak se autorky knihy barbora baronová a dita pepe spojily s návrhářkou janou thálovou tvořící pod značkou yana thal, a vznikl koncept čtecích šatů tak, jak vám ho tady teď exkluzivně představíme. před časem se totiž kočkám naskytla možnost zůčastnit se zkoušky šatů přímo s autorkou knihy bárou baronovou. 

na světě jsou zatím jen šaty inspirované povídkou 'mirka' - tahle limitovaná série má přesně 11 kousků - a v přípravě jsou další. součástí všech jedenácti šatů s názvem mirka je saténová stuha zachycující část stejnojmenného příběhu z knihy. šaty jsou opatřeny tunýlky tak, aby se jimi mohla stuha s textem nahodile vinout a látku tak různě zavinovat, stáčet a tvarovat.
výsledkem je jeden střih šatů nabízející hned několik možností nošení. kočky si obzvlášť oblíbily variantu se stuhou převázanou přes rameno, nebo tu, která z šatů vytváří skoro takovej ležérní playsuit. způsobů, jak šaty nosit, je opravdu hodně, přesto si nás krom svý variability nošení získaly hlavně tou měkkoučkou bavlnou, prostě materiálem vybízejícím k vyzevlení se s knížkou v posteli. ale i kočky si občas tu svojí zápecařskou pózu rozmyslí a vyrazí  někam ven...

poprvý se limitka čtecích šatů oficiálně předvedla v designérský sekci na nedávný látkový výměně v meetfactory (naší návštěvu si můžete připomenout tady). chystá se toho ale víc; na řadě je další limitka šatů s jiným příběhem, ve spolupráci s designérkou petrou krausovou tvořící pro společnost lasvit vzniká budoárová svítilna krapet. těšíme se na oficiální představení celýho projektu, zatím vás navnadíme ukázkou fotek od dity pepe, vzniknuvších právě k představení konceptu čtecích šatů:


bára baronová a jana thálová

2 komentáře:

  1. Páni, to je vážně skvělý nápad!

    OdpovědětVymazat
  2. šaty s tou stuhou jsou překrásné,vše hezky zahalené do růžova :-)

    OdpovědětVymazat