11. 6. 2013

červnová soutěž o knihu slečny

slibovaly jsme, že i červnová soutěž bude něco extra. a taky že jo. dneska to bude o jeden z nejzajímavějších literárních počinů poslední doby, stylizovaný dokument slečny autorek báry baronové a dity pepe.  


my kočky jsme se do tohohle jedinečného projektu mapující fenomén slečen (těch forever neprovdaných) v československu a česku minulého a tohoto století zamilovaly na první pohled i přečtení. jak jsme se před nějakou dobou zmínily v našem článku o crowdfundingu, bára s ditou odmítly dělat kompromisy a ideu chtěly přetvořit v artefakt přesně podle svých představ - vedle historické a sociální hodnoty psaného a fotografického dokumentu bylo jejich cílem vytvořit knihu s výrazným výtvarným rokopisem. 


každýmu, kdo knihou alespoň zalistoval a trochu se začetl, musí bejt jasný, že ocenění za 3. nejkrásnější knihu roku 2012 v kategorii krásná literatura nezískaly nadarmo. a my máme moc velkou radost, že s námi o ní můžete v nadcházejícím týdnu soutěžit. 

ihned jsme se taky zamilovaly do nápadu autorek projekt rozšířit a prostřednictvím platformy pinkabinet sdružující umělce z různých sfér podpořit čtecí kulturu - před časem jsme tu (jak máme ve zvyku) nakously chystaný projekt limitované série 'čtecích šatů' vytvořených ve spolupráci s módní značkou yana thal, o němž vám tenhle týden konečně povíme něco víc, následovat ale bude i čtecí lampa nebo prádlo a další artefakty k nově chystané knize intimita

dobrovolná soutěžní otázka, která by zajímala nejen kočky, ale především autorku báru baronovou, zní: existuje dnes ještě nějaký společenský fenomén týkající se žen, který vás znepokojuje?* 

kontakty na vás s odpovědí nebo bez pište do komentářů, vítěze vylosujeme. jako vždy máte na soutěžení týden, tj. do půlnoci 18. června.

*hint hint: třeba kočičí ženy?

41 komentářů:

  1. knizka vyzera krasne.. radost listovat :) mna osobne trapi, ze zeny su nutene spravat sa ako muzi a preberat ich ulohy.. nemaju cas na deti atd..

    OdpovědětVymazat
  2. kklara.jelinkova@gmail.com - Znepokojuje mě fakt, že ženy ztrácí svou ženskost a snaží se ji popírat, čímž defacto vnitřně degradují sami sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Znepokojuje mě, že si většinová společnost stále myslí, že klasická dělba práce (ženě soukromá sféra, muži veřejná) je přirozená a v pořádku... s tím souvisí mýtus mateřství, podpora "tradičního" modelu rodiny atd.
    mithora@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. kniha vyzera velmi zaujimavo! pre mna je fenomen poslednych rokov - zena tvorilka - musim nieco tvorit za kazdu cenu nech nie som horsia nez ostatne :-)
    svit1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. "V mezinárodní honbě za co nejlevnější výrobou se ´globalizovaná žena´ spotřebovává jako přírodní surovina" [Ch. Wichterich, Globalizovaná žena]. jsem.potvurka@email.cz

    OdpovědětVymazat
  6. nejvíc mě znepokojuje neustálá snaha "vyrovnat se mužům" na úkor svojí přirozené ženskosti, neříkám že by si ženy nebyly s muži rovné, to fakt ne, ale každou nás potěší, když nám někdo vezme těžkou tašku a nebo podrží dveře, nepopírejme svoji ženskost..
    ceranna@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Mám trochu pocit, že se vytratila ženskost a něha. Že z žen jsou poloviční muži. Vulgární, potetované, bez sebeúcty.
    terdulis@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  8. mozno len vsadepritomny fenomen krasy a konkretne v suvislosti s plastickymi operaciami vsetkeho druhu, od botoxu na cele po implantaty na zadku..

    kniha vyzera krasne v.bernathova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  9. Asi to, jak jsou v top managmentu protěžováni muži, i často mívají lepší placové ohodnocení. Přitom ženy dřou mnohdy mnohem více, jen asi nemají takové ostré lokty...

    Mamoustylove@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  10. O té knížce jsem slyšela, úžasný počin a úžasná věc do soutěže! K otázce: Znepokojuje mě fakt, že stále není vyřešena kombinace mateřství a práce. Málo flexibilních úvazků a malá vstřícnost ze strany zaměstnavatelů.

    irrinovak@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. pre mna je fenomenom poslednej doby to, ze si zeny prestavaju vazit slobodu, ktoru krvopotne ziskali. ale to asi plati vseobecne.

    z.fajta@gmail.con

    OdpovědětVymazat
  12. iva.cholastova@seznam.cz

    Co mě znepokojuje? kult mateřství a dokonalých matek (vydělávají stejně jako muži, k tomu zvládají péči o dvě děti, domactnost, po večerech ještě zavařují nebo vyšívají a stále vypadají jako z titulní strany Ženy a život)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásná knížka, moc se mi líbí její typografie.

    Znepokojujě mě, že ženy, které se rozhodnou nemít děti (ať z vlastní vůle, nebo důsledkem zdravotních problémů), jsou považovány za kariéristky, které nesplní "ten největší a jediný smysluplný" úděl života, co správná žena může zažít. Stejná situace se objevuje nejen ve světě žen - abstinenti, vegetariáni a další, kteří nějakým způsobem vybočují z řady.

    retrokacenka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  14. mňa štve ten všadeprítomný materializmus a neustála honba za niečím( ale to je asi vo všeobecnom merítku ) plus, že ženy strácajú svoju dôstojnosť a idú pod svoju úroveň :)

    dizajn knihy vyzerá veľmi čisto, páči sa mi :) tuszka117@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  15. Fenoménem pro mě je posuzování žen podle toho, jestli jsou zadané nebo ne. Když jste sama - stálé předhazování možných partnerů, protože jinak zůstanete do konce života naprosto osamocená a nebo podle tohoto posuzování vycházíte jako někdo s kým je něco v nepořádku.
    Pat.Poppy@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Fenomén, který je jistě zajímavý a mnohdy i znepokojující, je všudypřítomný kult štíhlosti a jeho slepé následování, především ženami. V tomto jsou "výživné" různé pro-ana (pro-anorexia) blogy, kde se sdružují anorektičky a navzájem se podporují, třeba různými hesly: "Nenechám si nic diktovat od sušenky!"
    syslova.sarka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  17. ani ne tak že by mě znepokojovalo, jako mě spíš fascinuje, kolik mužů /a žen zároveň/ má naprosto jasno co znamená "přirozená ženskost", co znamená být žena, čím se to vyznačuje. je to pro mě tak široký, svobodný a často ambivalentní pojem, že občas prostě nechápu způsob jakým je s utkvělou ideou "ženskosti" nakládáno. dlouhý vlasy, sukně,punčošky, něha=ženskost? co mají ženy zachraňovat? představu že jejich bezmocný křehký naivní já každý ráno oblíkaj ptáčci od Disneyho?
    martina.kostanska@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  18. Znepokojuje mě, cokoli co by žena měla a co by rozhodně neměla...že by měla chtít mít svatbu, měla by chtít mít děti, měla by mít ráda děti, měla by se starat o domácnost, měla by měla by měla by... Nikdy by neměla říct, že nechce manžela, nedejbože, že nechce mít děti, neměla by chtít víc než její muž... Znepokojuje mě zkrátka jakákoliv věta, týkající se ženy, která začíná slovy "měla by" a "neměla by". Nikdo by ženě neměl říkat, co by měla a neměla... - Mohla by - to je podle mě správný výraz. Já sama zatím nechci mít děti, zatím ani nevím jestli se pro mě někde narodil správný muž (většina by potřebovala vojnu, jako prase drbání)...a ano, jsem mladá a názor mohu změnit, ale štvou mě lidi, kteří mi tento můj prozatimní životní postoj berou, vyvrací a mají pocit, že je to nějaká póza. Tak toto mě skutečně irituje.
    (A ne, nejsem feministka, jak mi občas někdo vtipně podsune a naopak jako jiné ženy mám ráda, když mi muž otevře dveře, vezme mi tašku, občas pozve na večeři...).
    ferkalova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Symphoniette@gmail.com
    mě osobně rozčiluje celá tahle snaha ženské a mužské role zaškatulkovat. copak nejsme schopní se smířit s tím, že každej to má trochu jinak?

    OdpovědětVymazat
  20. Osobně mám takovou nějakou místy rozplívavou představu, že by bylo fajn, kdyby sme každý mohl být co chceme. Rozhodně není nutné být jen na jedné straně úsečky mezi ženou a mužem. Proč bychom se po ní nemohli každý volně pohybovat a dát si tak třeba i trochu navzájem pokoj?
    Mno a trochu akademicky mi vadí, že spousta lidí sáhne pro slovo feminismus nebo feministka a přitom neví, o čem vlastně mluví. Mám pocit, že tenhle termín už patří do historie. M.
    ostrovid@email.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Znepokojuje mě,že ženy, stejně tak muži jsou neustále vychovávány/i k tomu, na "něco si hrát", např. na ty správné ženy nebo na ty správné muže (na slečny atd.). Kdo to hrát nechce, nezapadá, je vyloučen. Potkávám stále více lidí, kteří v sobě tuhle otázku nemají vyřešenou, protože je podvědomě zapsaná jako povinná - vybrat si. Veřejným prostorem se šíří buď spekulace o tom, že muži přestávají být muži, nebo že ženy ztrácí svou ženskost. Ještě jsem nezaslechla, že by někdo řekl : "nechme je si dělat co chtějí, být kým chtějí a rozvíjet se podle svých představ", bez nějakého ale. To mě znepokojuje, protože si velmi stojím za tím, být kým zrovna v daný okamžik budu chtít být.
    Fenoménu slečen v tomto zpracování smekám poklonu, protože oslovuje (alespoň z mého hlediska)nejen způsob uvažování o sobě - jsem slečna = nejsem vdaná = buď jsem k mání nebo jsem divná, jsem už stará/mladá.. ale hlavně ztělesňuje v podstatě základní problém ženy, která se nedefinuje sama se sebou, ale někým jiným, nejčastěji manželem pokud nemá manžela/není vdaná, je tedy slečna), dítětem, rodinou - což považuji za zhoubný důsledek psychoanalytických teorií.

    kontakt: bar.u.nami@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  22. Znepokojují mě některé věci, které se stále "předpokládají" a jsou předkládány děvčatům jako nezvratné pravdy. Měla bys být alespoň pořádná, když jsi holka. Chlap může mít hlavu v oblacích, ale ty bys měla stát nohama na zemi, aby aspoň někdo měl rozum. Proč? Předpokládá se, že žena může najít to pravé uspokojení jen v uklizeném bytě u výchovy dětí? Koníčky a hlava v oblacích jsou jen pro muže?

    irisss11@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  23. Znepokojuje mě asi obecný společensko-kulturní tlak na to, jaké mají ženy být (krásné, inteligentní atd.). makepeace

    make-peace@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Znepokojuje mě spousta věcí, asi hlavně to, jak holčičky, slečny a ženy musí být uspořádané, pořádné a pilné, ale nakonec by je stejně všichni nejraději viděli jen u plotny. Pokud nějaká žena nesplňuje představu "vzorně studuj-vdej se-měj děti-starej se o ně, o domácnost a o manžela", je hned považována za "divnou".
    novakova.betka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Já mám zase trochu opačný názor, než některé komentáře výše. Děsí mě současná emancipace, zdá se mi, že nemít rád je děti je skoro móda, umět vařit je přežitek, z žen se stala štíhlá vysolárkovaná monstra, která chodí do práce, aby si vydělala kapesné na oblečení a zkrášlování, zatímco jejich dokonalý, vystresovaný manžílek jezdí audinou a vydělává na dovolenou v Thajsku. Podle mého názoru se ztrácí vzájemná intimita, schopnost radovat se z obyčejných věcí a nejít slepě za trendy. Jsem příznivcem toho starého modelu, který je však už v dnešní době rozšířen o možnosti vzdělání, práce při rodičovství, mateřskou dovolenou muže,...
    komentator.blogu@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. Všechno se to bije navzájem, na jedné straně kult mateřství, velkých rodin, vaření atd., na druhé straně v určitých kruzích je "zajímavé" a cool a přitažlivé, když žena děti nechce... ale sakra, pořád se to soustředí na ženy, co by měly a neměly, aby byly dostatečně zajímavé pro muže nebo společnost... ženy jsou nucené k takové sebereflexi ve všech oblastech života, a pořád mají sklony vidět chyby u sebe... zbytečně... zdá se jediným řešením začít na všechny požadavky kašlat, i na požadavky být nezávislá a prosazovat se, když na to zkrátka chuť nemám...
    skrolew@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  27. no, muj postreh se tyka jenom casti zen a to, ze lesby jsou povetsinou vnimane jako muzatky nebo feministky, ale ne proste jako zeny, byt jimi jednoznacne jsou
    vesnicanka@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  28. nevím, nechápu ten šílený materialismus, typu mít 10 párů bot v každé barvě a typu, milion skoro stejných šatů, triček... pak taky ideál štíhlosti, který dohání (asi hlavně) slečny k anorexii apod., nebo opačný extrém - plastické operace, nevím proč má chirurgie tolik sloužit rozmařilému měnění těla místo svého prvotního zaměření
    (ale učím se na státnice a už se moc neumím vyjadřovat, tak berte můj zmatený projev s rezervou. a taky mě děsí úhrnná plodnost ženy v Evropě pod 1,4. ale ono možná, čím míň lidí, tím líp.)

    OdpovědětVymazat
  29. Po přečtení ostatních komentářů mě znepokojuje fakt, že většina žen (včetne mě) je neschopna poslat všechny do háje a žít si tak, jak jim to vyhovuje a jak je to činí šťastnými bez ohledu na názor okolí. A na druhou stranu neschopnost odpustit si soudy o těch, co žijí jinak než ony samy (např. jsou potetované, vaří, vyšívají, starají se o manžela, či chodí do solárka a jezdí na dovolenou do Thajska). Čili asi bych souhlasila s tím nechat se vzájemně být a neurčovat si, jak má taková správná žena vypadat, naštěstí ještě nejsme vyrábění v továrně podle nějakého mustru.
    evycka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  30. Žena - 3 partneři- coura ?
    Muž - 5 partnerek - borec ?

    A mnoho dalších...

    siberia06@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  31. Kromě výše zmíněných bych přidala plochost a rozbředlost lidské kreativity, která je podporována (nejen) masivní vlnou blogovacích sfér. Nebloguješ, nežiješ... Kdysi jsem si měla s kamarádkami o čem popovídat, dnes mi říkají - ale to jsem už psala na blogu! Díky za lidi jako je Dita Pepe.

    OdpovědětVymazat
  32. vsechny ty hloupy a zbytecny skatulky
    drink.more.tea@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  33. Musíš (nakupovat do zblbnutí/mít děti v tolerovaném počtu/kojit/hubnout/vařit/cvičit/vypadat jako z časopisu...). Neděláš to? Jsi divná a potenciálně nebezpečná (ekoteroristka/lesana/kariéristka/feministka/mužatka/příliš emancipovaná/nedostatečně emancipovaná...). Bylo by fajn nechat se navzájem prostě žít a netlačit se do omezenýho pojetí "normálnosti".

    lucie.konigsmarkova(uzenáč)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  34. Nic mě neznepokojuje, tento vesmír je v pořádku. Pokud se člověku něco nelíbí, tak je to většinou řešitelné přesunem jinam...pokud se někomu nezdá situace žen v ČR, může to zkusit v jiných zemích a kulturách, protože prostředí definuje z velké části naše starosti. Vyřešíte daný problém a zjistíte, že se objevil jiný...ale dojde vám, že jsou to jen takový hry a není to potřeba brát tak vážně. Aktivistické zapojování se do boje s větrnými mlýny jsem taky zkoušela a zavrhla.

    kittenpuppet(zavinutec)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  35. Znepokojuje mě to, jak ženy v poslední době opouští (dobrovolně) svou ženskost.
    Anataki@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  36. ..znepokojuje mne a mrzí, když vidím inteligentní a schopné ženy ztrácet sebeúctu ve snaze udržet si vztah za každou cenu. mnohdy je příliš vysoká.

    kaukri@post.cz

    OdpovědětVymazat
  37. mně mimo jiné znepokojuje když hezký holky mluvěj sprostě...
    lord.egmar@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MĚ samozřejmě, původně tam bylo mně vadí

      Vymazat
  38. Když nejsi hubená, tak za nic nestojíš. A tohle já si fakt nemyslím, ale chvíli mi to trvalo, než jsem na to přišla, když je to všude kolem mě. A ideál krásy - furt jenom mládí, tvář, co v sobě nic nemá, bez vrásek...divný. A přístup k porodům - jenom se zmíním o porodu doma a už si o mě myslí, že jsem blázen a šílenec a nezodpovědná - a přitom mě vlastně nejde o ten samotný porod, ale o reakci ostatních a ta je v tomhle strašně negativní a já tomu nerozumím...o cykloteroru a ekoteroru a jiných divných alternativách ani nemluvím... ahalfarova@yahoo.com

    OdpovědětVymazat
  39. na poslední chvíli! :)
    lenka,juchelkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat