22. 4. 2013

lepší život: crowdfunding

když jsme si tady loni v srpnu posteskly nad osudem rubriky lepší život časopisu elle, plánovaly jsme koncept vykrást (nebo vznosněji řečeno na něj navázat) a více či méně pravidelně psát o věcech, který maj podle nás koček potenciál učinit naše životy lepší, nebo chcete-li kvalitnější. 
trvalo nám to děsně dlouho, jak už to tak u nás koček bývá. ale chceme se polepšit. dneska to bude o crowdfundingu.  

několik řádků o tom, jak skvělej nám připadá trend crowdfundingu, leželo kočkám v šuplíku pěknejch pár měsíců. leccos se ale od tý doby událo, tak začínáme nanovo. asi nemá moc cenu vysvětlovat o co jde. pokud jste ale občas trochu jako kočky a míváte období schovávání se za pecí a ignorování okolního trendy světa, pak vězte, je crowdfunding je přímočarý financování davem a přímým spotřebitelem. něco jako když si národ tehdy chtěl postavit to svoje vlastní divadlo.
a co se nám na tom tak moc líbí? to, že svět je zase o něco málo svobodnější; zprostředkovatel financí si nemůže diktovat nesmyslný podmínky a zasahovat tak do projektů těch, co něco vytváří. ti místo toho sdělí svojí ideu přímo konzumentovi, pro něhož je určená - a je už jenom na něm, jak moc se pro myšlenku nadchne a zda se projekt rozhodne finančně podpořit buď symbolickou částkou hodnou oficiálního poděkování, nebo větším obnosem, jenž zajistí třeba vlastnictví exkluzivní limitované edice.

o kickstarteru, vlajkový lodi crowdfundingu, kočky poprvý slyšely v létě 2010, když se tímto způsobem naše oblíbená blogerka hannah christina metz rozhodla financovat svojí značku vintage inspirovanýho spodního prádla the loved one. byla úspěšná, a tak si dneska díky jejímu crowdfundingovýmu úspěchu můžete koupit třeba nějaký sexy bombarďáky (to není oxymoron). krásný a inspirativní stránky značky the loved one najdete tady.

thelovedone.net
v tý době byl ale kickstarter ještě v plenkách a projekty nezískávaly miliony ani virální pozornost. vlna velkejch ambiciózních věcí zasáhla teprve loni - přišla nová herní konzole ouya zafinancovaná 8,5 miliony dolarů na víc než 900% a spolu s ní spousta videoher, který by měly velký problémy sehnat dostatečně osvícenýho investora na to, aby do ničeho nekecal a zároveň správně odhadl, že právě po tomhle lidi touží (přitom polovinu z nejlíp zafinancovanejch projektů na kickstarteru tvoří hry). hodně úspěšná byla i hudebnice amanda palmer, když se rozhodla prostřednictvím crowdfundingu obejít tučný provize hudebních vydavatelství. spisovatel bret easton ellis zas získal prostředky na natočení filmu the canyons podle vlastního scénáře.
kromě notoricky známýho kickstarteru je tu pak samozřejmě spousta dalších zahraničních crowdfundingových portálů, kočky ale baví především indiegogo. nenajdete tu sice tak věhlasný jména, zase je tu ovšem narozdíl od dříve jmenovanýho prostor pro charitu - za vaše peníze vás odmění hlavně pocit, že jste někomu pomohli, udělali radost, nebo třeba přispěli na dobrou věc.
kočičí pozornost upoutala sbírka na vybudování muzea nikoly tesly organizovaná matthewem inmanem z theoatmeal.com, což je podle koček nejvtipnější internetová stránka na světě. jestli se chcete dozvědět víc o tom, proč by lidi měli zapomenout na thomase edisona, přečtěte si víc na the oatmeal tady.

šaty z kolekce vracím se domů nahá natálie steklové
co se týče situace v našich končinách s omezenou spotřební silou, doteď to nevypadalo moc růžově, ale snad se blýská na lepší časy. v našem podzimním rozhovoru s natálií steklovou jsme zmínily, že se svojí  eko kolekci vracím se domů nahá snažila zafinancovat prostřednictvím crowdfundingovýho portálu kreativcisobe.cz, bohužel ale neúspěšně. na víc fotek a doprovodný video se můžete podívat sem.


z knihy slečny
dost úspěšný byl oproti tomu společný literárně-dokumentární projekt slečny novinářky barbory baronové a fotografky dity pepe. ty díky přímé podpoře mohly vydat knihu přesně podle svých představ a bez  uměleckých kompromisů. ke knize slečny se mimochodem chystá i limitovaná edice 'čtecích šatů s příběhem' z návrhářské dílny yany thal, o čemž vám tady už brzo povíme (a ukážeme) víc.

kreativci sobě nejsou jediným crowdfundingovým portálem u nás, přiznáváme ale, že do nedávna byl jediným, o kterém jsme měly povědomí. unikly nám stránky s obskurním názvem garantovaná platba,  fondomat, nebo na startupy cílící nakopni mě.
nejvíc kočičí pozornosti si v poslední době utrhl hithit. narozdíl od těch ostatních je poměrně dost mediálně vidět (nemohly jsme si nevšimnout na holešovickým fashion marketu), a pokus našeho oblíbenýho tatéra lukáše musila o zafinancování vlastní výstavy byl vlastně tím hlavním podnětem k vytáhnutí tématu crowdfundingu z šuplíku. musa byl úspěšný a my se moc těšíme na připravovanou výstavu, mezitím bychom ale rády zmínily pár projektů, kterým k uzavření zbývá ještě pár dní - máte tedy stále možnost je podpořit a získat přístup k nějaký tý exkluzivitce:

hodně nás potěšil projekt českého vydání nizozemské gay pohádky princ a princ. už teď je splněno skoro na 200%, pokud se vám ale myšlenka líbí a rádi byste vydání knihy podpořili třeba částkou 250 Kč, můžete tak získat volňásky na uzavřený koncert kapely čokovoko (k příležitosti vydání knihy) nebo knihu ještě před její oficiální distribucí, anebo za 500 obojí.


moc se nám líbí i plánované mobilní kulturní centrum 'kontejner', umístěné v prostoru kontejneru na pražské letné. má jít o galerii, letní kino, i kavárnu, a cílem je podle autorů přiblížit veřejnosti aktivity různých neziskových společností - ohlášeny jsou prozatím mimo jiné například hnutí duha, automat, nebo živé město. už je sice zafinancováno, máte ale ještě 4 dny na to projekt podpořit. kočky doporučujou!


no a do třetice všeho dobrýho se kočkám zamlouvá možnost podílet se na vylepšení toalet v našem oblíbeným kokpit kafe. už od příspěvku v hodnotě 200 kč může wc klubu zdobit plaketa s vaším jménem, no není to lákavá nabídka? na rozmyšlenou máte 17 dní. 

3 komentáře:

  1. k tematu
    k amandě
    http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/amanda-palmer-umeni-poprosit

    OdpovědětVymazat
  2. Prihodim aktualni link na uzasny projekt z oblasti vazne hudby, prave to finisuje a prestoze jsou naprosto skveli, darcu moc neni
    http://www.indiegogo.com/projects/collegium-1704-j-s-bach-s-mass-in-b-minor-cd?website_name=collegium1704

    OdpovědětVymazat
  3. O crowdfundingu jsem se dozvěděla už (na mě) relativně dávno díky filmu Iron Sky, ale až Princ a princ mě definitivně přesvědčil, že jsem víc než pro. Zafinancovat film je sice fajn, ale hrozně mě těší, že i přes spoustu hnusných řečí všude možně si gay pohádka dokonce i u nás najde cestu na svět. Že se nic nemusí podřizovat tomu, aby se udělalo dobře většině, tj. aby vydavatel měl jistotu, že se toho dost prodá. A přijde mi super, že to má šanci fungovat i na tak malém trhu jako je ten český.

    OdpovědětVymazat