1. 6. 2016

z le marketu

martina dvořáková a 'made by ordinary'
chtěla jsem napsat pár slov o pár zajímavých lidech, které jsem předminulý víkend v mánesu potkala. nešlo mi to a už to vypadalo, že nic nebude. nakonec ale přece, le pipilotti z le marketu...



s martinou jsme se seznámily před rokem a půl na modrotiskovém workshopu ve strážnici, kam jsem přijela udělat fotoreportáž. studovala teorii módy v itálii, tuším v bologni, na pražské scholastice si pak osvojila i praktické znalosti módní tvorby v ateliéru naší milované alice klouzkové (alici samozřejmě znáte jako jednu z dvojice sistersconspiracy). modrotisk jí už tehdy byl hodně blízký (jednu kolekci oblečení z modrotiskových látek už měla dokonce za sebou) a rozhodla se ve využití téhle tradiční techniky pokračovat.  založila made by ordinary a šije krásné, jednoduše střižené oblečení ze strážnických látek. měla jsem radost, že jsem oblečení konečně viděla naživo a od martiny jsem dostala pěknou taštičku s proužky, které dokonce malovala ručně. pokud to chápu správně, ostatní dezény pochází z bohatého archivu strážnických tiskařských forem.  made by ordinary oživuje tradiční textilní techniku a vidí hodnotu v ruční práci, už proto doporučujeme.


chválíme i sociálně-podnikatelský projekt metráž (leeda + ženy bez domova), značku autentických českých suvenýrů lípa a české konopné kecky, šokuje nás ale, že jsme se tu ještě nikdy nezmínily o 
koncept story. asi to bude tím, že jsme si v době jeho otevření prožívaly parádní burn-out a fotky z otvíračky zůstaly kdesi hluboko v počítači. brzy ale hodláme vše napravit a vydat se s vámi na řezáčovo náměstí (vy tam můžete zajít třeba zítra, kdy bude nejen v koncept story, ale i v jiných holešovických galeriích a obchodech probíhat akce máme otevřeno). v mánesu jsme potkaly naše oblíbené protagonisty koncept storů elišku lhotskou, ondřeje vicenu (optiqa) a nastassii aleinikavu. eliška nám povídala co nového v kc, nastěnka má nové šperky ze skandinávského lesa a ondřej tam vlastně neměl být, protože je na stáži v berlíně. eliška nám doporučila one day, holky, co dělaj pěkný oblečení a sdílí s nima kc. při naší příští návštěvě toho tedy máme ještě hodně co dohánět.

dejte mi vědět, jestli jste se na le marketu byly taky podívat a co vás tam zaujalo. my jsme si daly jahodovou zmrzlinu s levandulí, tilda si totiž vždycky dává jahodovou, většinou ovšem bez levandule.
a abych nezapomněla, od hanuše lamra jsem dostala krásnou věc, kterou vám příště ukážu, slibuju! (lolz, a není to jablko ve stříbře, které váží asi půl kila a vidíte ho na fotce níže).





světlana (vjemy) se nám chlubila novou mléčenkou, čerstvým přírůstkem v rodině porcelánu s kubistickým tvaroslovím

tak tenhle prsten připisuju na imaginární wishlist. autorkou je kristýna malovaná a najdete ho v koncept story.


3 komentáře:

  1. Díky za zajímavé tipy! Modrotiskové šaty od Made by ordinary vypadají úžasně. A nevidím na jedné z fotek náhodou i Lull Loungewear?

    OdpovědětVymazat
  2. já sice byla v době Le Marketu v úžasné Kodani, ale i tak mi bylo trochu líto, že se nemůžu dostavit. tak aspoň letem internetem díky vám :)

    OdpovědětVymazat