11. 3. 2015

velká jarní soutěž s love revamp


už jsou to dva roky, co jsme se jako správný diy-or-die-hipsterky zúčastnily kurzu moderní výšivky. kurz pořádala eva adamcová, absolventka oděvu na zlínské utb, která stojí za originálním projektem love revamp. asi ho znáte a patrně nejen od nás.
 eva se před časem  - znepokojena současnou nekvalitní (nad)produkcí módních řetězců a konzumací fast fashion - rozhodla učit lidi, aby si své oblečení nezamilovali pouze na jednu sezónu a pak jej vyměnili za nové trendy kousky, ale aby jej milovali tak, jako lidé za starých časů. sama má ráda kvalitní oblečení a než by si koupila další jednorázovku, starý obleček zkrátka 'revampne', tj. předělá tak, aby měl zas šmrnc. eva je taky blázen do ručních prací a strašně ráda vyšívá. revamping pomocí výšivky je proto její oblíbený druh revampingu.*  několik let tak pořádá kurzy výšivky pro veřejnost a v malých skupinkách učí začátečníky či mírně pokročilé. pipilotti tehdy byla výšivkou nepolíbená, miakarina sice o dost pokročilejší, ale zato zvědavá. podívejte se, co si tehdy kočky vyšily a taky jak to vypadalo na kurzu, který se - stejně jako jeden v aktuální nabídce na jaro 2015 -,  odehrál v letenské kavárně lajka.

* tímto úryvkem recyklujeme samy sebe a s pocitem důležitosti citujeme náš starý článek z molo7zine, když ještě fungoval na denní bázi a psaly jsme tam i jiný věci než týdny s designéry. 
a teď naše jarní soutěž: vyhrát můžete dva vouchery v hodnotě tisíc korun, které můžete použít na jakýkoliv jarní kurz s love revamp (od dubna do června). vypsané jsou zatím tři kurzy pro začátečníky (jeden ranní a dva večerní), v nabídce přibudou ještě jednodenní workshopy a kurz pro pokročilé. sledujte stránku love revamp a aby vám nic neuteklo, rovnou i na fejsbuku
jediné, co po vás budeme chtít na oplátku my, je, abyste tu na sebe v komentáři nechali nějaký kontakt a pokud máte chuť, odpověděli na dvě otázky, které nám poslala eva:
1. co si prvního vybavíte pod pojmem výšivka? 
2. máte nějakou vysněnou výšivku? 

otázky jsou nepovinné, ale doufáme, že se odpovědí sejde dost, ať si můžeme taky něco přečíst. na psaní máte celý týden. soutěž ukončíme příští středu o půlnoci, tedy 18.března 2015. následujícího dne pak vyhlásíme dva výherce; jednoho si vybere eva sama (takže se můžete snažit se jí v komentáři nějak vlichotit) a druhého vybereme my a uděláme to naprosto demokraticky (čti: jsme líný a nechce se nám rozhodovat) aka losem. v průběhu soutěže se těšte na naši výšivkovou inspiraci, to abyste viděli, co všechno se dá pomocí jehly a nitě nakreslit a taky to zkusili, třeba právě na kurzu s evou.    
foto loverevamp.com

52 komentářů:

  1. 1. Značky na prostěradlech a ostatním prádle, co dělala babička, aby se v prádelně neztratilo.
    2. Bude velká, přes celý kabát a bude přerůstat na ostatní věci, půjde si svou cestou.

    OdpovědětVymazat
  2. 1, maminčiny ubrusy
    2, taková, která předčí moje očekávání...

    OdpovědětVymazat
  3. už když jsem si začala pročítat články o vyšívání, měla jsem před očima babiččiny zástěry, ze kterých nám ušila sukýnky a já je po deseti, vlastně asi už i po dvaceti letech zase objevila ve skříni a přemýšlím, co z nich bude teď.

    OdpovědětVymazat
  4. 1. Výšivkou si vždy vybavím folklór - květinky, kroje, vinné slípky, jižní morava, ale nejen to mám ráda orient Indii a vybavuji si jejich ručně zbobené šátky s výšivkou.
    2. Tulipán, jahody, borůvky
    hy@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. 1. Nádherné obrazy mojí babičky, monogramy vyšité na kapesníčcích a krásné vyšívané ubrusy
    2. Chtěla bych si vyšít medvídky ;-)
    lenboda@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  6. 1.Při slově vyšívání mi okamžitě naskočí prázdninová povinnost, o letních prázdninách, mezi třetí a čtvrtou třídou. Jsme tři sestry a každá dostala za úkol vyšít sáček na bylinky. Já jako nejstarší měla za úkol pracnou hluchavku, každý den mi máma dílo zkontrolovala a zadala normu na další den:" Než se zítra vrátím z práce, budeš mít hotovou tuhle větvičku a tři lístečky navíc." Vyšívala jsem plným a stonkovým stehem.
    2. Chtěla bych se naučit malovanou výšivku, květy, ptáčky.
    toffo.toffo@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. 1. já si při vyšívání nejdříve vzpomenu na to, že se mi udělá nechtěně uzlík a muž(dříve maminka) mi ho ochotně rozvazuje(jsem hrozně netrpělivá). Vyšívat mě hrozně baví, ale nikdy mě nikdo neučil. Pak si vzpomenu na velrybu. A našité Flóřiny chlupy a spravené očičko. A na vánoční ubrus. A sladký bělostný zavinovačky. A taky nerada na vyšitý hrozný obrázek krajiny jako svatební dar, vyšité písmeno od tety, co mi dlouho strašilo v pokojíčku.
    2.chtěla bych se naučit všecko!hlavně uzlíkový bambulkový nevím jak se jmenuje steh.:)aby ty uzlíky začaly poslouchat a zamotávaly se na dobrém místě! Přešíváního se mi kupí spousta. Myš nám přes zimu v maringotce sežrala kousky povlečení. Dětem se tvoří dírky na kolínkách. Recyklace sekáčových triček a halenek a pánských košilí by byla hned krásnější! Toník by chtěl obrovskou rybu. František tuším autobus. Já nějaký starý květinový vzor. Muž rád nějaké vtipné něco. Obrázek. Větu. A nebo překreslit a vyšít sumce- fousatého dědečka. Kresbu nadšeného tříletého vybáže.
    zuzanka.ransova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. 1. vybavím si svůj velký sen dostat toto krásné řemeslo opravdu pořádně do ruky tak, abych ho mohla zakomponovat do svých kolekcí
    2. sním o velkoplošné výšivce růží na vrchní díl svatebních šatů
    michaelamathonova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  10. 1. klauni, který jsem měla od mamky i taťky vyšité a zarámované nad postelí
    2. rozhodně by zahrnovala spoustu růžiček a ptáčků a kudrlinek a korálků a flitrů a byla by na zadním díle křiváku

    pokornaalice@email.cz

    OdpovědětVymazat
  11. 1. Jeleni na kopci u babičky nad gaučem a babiččinu pohádku o tom, jak baba s čertem soutěžili ve vyšívání. Čert byl líný navlékat si pořád znovu niť, tak ji měl tak dlouhou, že při každém stehu musel oběhnout celou chalupu, takže baba vyhrála.
    2. Páv, mravenečník, Londýn, květiny.

    jana.staszekova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. 1) než jsem náhodou (díky přání mladší dcery naučit se vyšívat) poznala Evu, měla jsem výšivku spojenou s kanavou, křížkovým stehem a pracholapkami na stěnách venkovských domácností. I proto jsem vlastně Evu poznala, protože představa, že "tohle" mám dcerku učit mne ničila předem... a tak jsem se rozhodla to přetrpět maximálně jako doprovod a domluvila pro obě holky u Evy kurz. A ten vše změnil. Nakonec jsme vyšívaly všechny tři, s nadšením... a od té doby už několikrát - na trička, na staré džíny, na brože, ... i jen tak, doma... Takže dneska je pro mne výšivka i relax, spolu-tvoření s cácorkama, radost z toho, co nového a originálního vzniká...
    2) "Zase něco nového" - na něco jiného, nějak jinak, něco, co by člověka nenapadlo pod slovem "výšivka" ... a prakticky využitelného (jak to u Evy bývá vždycky). Už teď se těším!

    pviskova@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  13. 1. Představím si lidové kroje
    2. Moje vysněná výšivka jsou šaty bohatě zdobené vyšívanými květy jako obdivuji z módních přehlídek
    Lehaa@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  14. 1. Jízdu autobusem. V jedné ruce jehlu s bavlnkou, v druhé vyšívací kroužek s látkou a v hlavě velkou trpělivost. S výšivkou i s českou silnicí.
    2. Nemám. Sním o okouzlení výšivkou.

    hroudovamichaela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  15. 1. Kroj po mojí prababičce.
    2. Marilyn Monroe.

    OdpovědětVymazat
  16. 1. vyšité žluté čáry malého kluka sem tam přes sebe, ve kterých vidí židly, stůl i auto
    2. draka na plátně, kterým pak potáhnu knihu
    lenka.frisova@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  17. 1. hrozně hrozně hrozně práce, která vypadá naprosto nádherně
    2. vzhledem k tomu, že moje umění skončilo křížkovým stehem na základní škole je pro mě pojem vysněná výšivka i pidikočička s pidimašličkou :-)
    Jinak moc zajímavé by pro mě byly plátěnky na léto

    notone@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  18. 1. Moje detstvi, hodne kvetu...a dopichane prstiky! :)
    2. Vlci mak! ..a jednou mozna i vlastnorucne usity kroj...s vysivkou :-) (-:
    gabriela.herstekova@gmail.com

    :-)

    OdpovědětVymazat
  19. 1. uterka s nahatym chlapeckem, ktery vari polevku, kterou vysivala prababicka a visela na chate, nez byla zbourana.
    2. trojuhelniky, jezis

    barbora.sojkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  20. 1. přírodní motivy a taťkův křížkový steh, kterým se naučil vyšívat na vojně...Po bytě nám po celé dětství visely jeho obrázky/kytičky
    2. drahokamy

    hajkova.marketa@email.cz

    OdpovědětVymazat
  21. 1) Kdybych už za sebou neměla nějaký ten LR vyšívačkový kurz, vybavila bych si ten babiččin vyšívaný vánoční ubrus, který jsem chtěla jako sedmiletá vylepšit, ale úspěšně to nedopadlo.(Arschkriecher mód zapnut 3-2-1). Jenže vyšívačkové kurzy mám za sebou dva, tak mi nejde nevzpomenout si hnedle na Evu. (Ahoj!)
    2) Po všech těch koninách (čti: dalahäst), které jsem vyšila, si říkám, zda by nebylo načase, zkusit nějakou folklórní výšivku z českého prostředí.

    OdpovědětVymazat
  22. Vysivka je meditace, nekonecno v casoprostoru. Muj sen je vysit neco, co prekroci svuj ram.

    OdpovědětVymazat
  23. 1) Bělostnou výbavu mojí babičky. Povlečení, povlaky na polštáře, zástěry... Kdybych si něco podobného měla vyšít, vdávala bych se odhadem tak v šedesáti :-)
    2) Nevím. Děti a pomněnky a vlka a anděla a ...

    klarafialova(zavinac)yahoo.com

    OdpovědětVymazat
  24. 1) Květinová zahrada přenesená na látku a léto s maminkou.
    2) Květy na oblečení

    zahrada2013(zavináč)seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  25. 1. Krásně strávený čas s jehlou, nití a trpělivostí a následnou radostí z výsledku
    2. Abeceda s motivem bylinek a lučních květin

    andrea-nemcova centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  26. 1/ první co si vybavím je pár růžových kapesníčků s vyšitými růžičkami, co jsem vyšívala s babičkou, když mi bylo asi sedm
    2/ vyšít celá záda džínové bundy, to bych jednou chtěla zvládnout

    OdpovědětVymazat
  27. 1. Záleží na náladě. Při melancholické/vzpomínací náladě se mi vybaví obrazy a ubrusy po prababičce. V normálním stavu si vzpomenu na výšivky, které se poslední dobou objevují na síti, jsou originální, neotřelé. Při kreativní náladě se neubráním a vzpomenu si (nebo se jdu rovnou kochat) moulinkami všech možných barev na stojanech v galanterii, ty barvy mě pozitivně nabíjejí …
    2. Konkrétní motiv nevím - něco vtipného, barevného a trošku divokého.
    jitka.hamrova(at)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  28. 1. Vybavím si zápis v notýsku ze základky, přineste si do školy kanavu a bavlnky. Následná výšivka je pak křížková.
    2. Vysněná výšivka- cokoli od Kláry Vystrčilové.
    vendysada@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  29. 1. Vybaví se mi čínská pohádka, kdy se dívka vydávající se za chlapce před královnou prozradila tím, že pro výšivku čápa vybrala barvy svítání, zatímco opravdový chlapec vybral bílou nit.
    2. Má vysněná výšivka je taková, která vzejde z mých rukou a i tak bude pečlivá, krásná a bude zářit barvami, třeba v motivu kolibříka.
    marketa.venclu@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  30. 1. Vzpomínám na bělostné damaškové povlečení s nádherně vyšitým monogramem FH mé nejoblíbenější pratety Fandy, měla vyšitou celou výbavu - nikdy se nevdala...V poslední době mne zaujaly výšivky na blogu Pondělí a neuvěřitelné vyšité portréty zahraniční autorky, jméno jsem si nepoznamenala, mám v hlavě jen ten úžasný výsledek.
    2. Lákalo by mne vyšít si vlastní brož.
    kavanova.e@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  31. 1) babička Anička, Morava, folklór, kroje, krajka :-)
    2) louku plnou kvítí

    maeba@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  32. 1.ušmudlaný hadřík s předtištěným slonem, žlutá bavlnka, steh zadní(?). nikdy nedokončeno
    2. než dozraju k minimalismu, sním o výšivce plné barev, stehů, flitrů a korálků. Vidím opeřence s fantaskní flórou v pozadí.

    veronikarybnickova@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  33. 1. jedna z mála společných památek na babičku Kristu, která mě zasvěcovala do prvních křížků a můj totální zmatek, co je kanava a co panama a moje nedodělané ubrusy pro mamku (dle vlastního návrhu samozřejmě :-))
    2. myslím, že by bylo fajn nějaký ten ubrus mámě konečně vyšít... a byly by na něm magnolie

    wajska@post.cz

    OdpovědětVymazat
  34. 1. kroužky (myslím ty rámečky), co jsem před dvěma lety věnovala do charity shopu, s tím, že když jsem je za 15 let nevyužila, už je asi nevyužiju... čehož dnes hořce lituji.

    2. jelení - na svatebky do lesa.

    forboffaellesskab@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  35. 1. - Když jsem jako malá hrdě ukazovala mámě svojí první výšivku na malém prostírání a ona mi nevěřila, že jsem to vyšívala já... Pak mi Ježíšek nadělil ty A4 předtištěné výšivky, co jsem se jich nikdy nedotkla...
    2. Výšivku, která pokryje celé plátno a bude vypadat jako obraz... z toho mi prostě padá brada... viz http://www.fler.cz/flermag/79272/n/11407/full_yibokpwqxt.jpg

    OdpovědětVymazat
  36. Vyšívání je návykové a ta "babská" společnost má hodně do sebe, takže to zkusím ještě jednou... :-)
    1. Prababiččinu výšivku krouceným písmem "Kde bůh hospodaří, tam se dobře daří."
    2. Něco ve stylu Yumiko Arimoto.

    OdpovědětVymazat
  37. 1. Rozhodně si představím babiččiny vyšívané ubrusy a pak takové ty kuchyňské dečky či malé závěsy s roztomilými starosvětskými průpovídkami...
    2. Veliký složitý květinový motiv s korálky nebo modferní výšivka ve stylu kresby nějaké postavy.
    lucie.hessova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  38. 1) že něco vyšíváme, třeba tričko, boty, čelenky, tašky, sponky nebo takovýho něco, co nás naučila Eva
    2) nevím - jen abych si to zase užila a bavilo nás to
    nela.viskova@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  39. 1) moje tílko, které jsem si vyšila na prvním kurzu u Evy
    2) nějaká, která bude hezčí, než jsem si myslela, která mně překvapí, že se mi tak povedla
    linda.viskova@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  40. 1) Výšivka portrétu Magora (teda ne mě, ale Ivana Martina Jirouse) růžovou bavlnkou na plátěnou tašku - dárek pro mýho přítele k narozeninám. Přijal ji trochu s rozpaky, ale po vysvětlení, proč by si ji měl vážit, si ji vcelku zamiloval;)
    2) Něco hodně velkýho a barevnýho, co bude hrozně pracný a až to dokončím, budu mít fakt dobrej pocit. Velkej surrealistickej motiv přes celej hrudník - určitě květiny, ptáci a něco příjemně patetickýho.
    lenka.hra@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  41. 1) Výšivka = nekonečné dílo mojí kamarádky zahrnující asi milion barev, křížky o velikosti půl mm a menší, 1 cm čtvereční trvající asi den a výsledek? A4 totálního kýče:( A pak radost, že (hlavně díky Evě - pozor, šplhám!) si můžu za pár hodin vytvořit krásnou brož, kterou každý obdivuje a všichni mi jí závidí...
    2) Na dalším kurzu si toužím vyšít andělská křídla na krásnou růžovou sekáčovou mikinu - něco blyštivého a flitrovitého...
    petra.bublova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  42. 1
    Maminciny obrazy - krizkova vysivka - zlatovlaska s ptakem ohnivakem, co visely v detskem pokoji

    2
    Topik s koralky a flitry, elegantni v kancelari a in vecer v baru

    OdpovědětVymazat
  43. 1) výšivka = dětství. moje jméno. jména mých sourozenců na ručnících v koupelně. a potom taky vyšívané symboly ve školce. všechny holky měly třešně, jahůdku, nafukovací míč, houpacího koně,... a já měla traktor :-)

    2) konkrétní představu nemám - nechám se inspirovat až daným momentem a náladou jako při minulém vyšívání s Evou;)

    ivana.mrazkova@post.cz

    2)

    OdpovědětVymazat
  44. 1. Vyšívání u mne doma s kamarádkami.
    2. Něco, co mě samotnou překvapí.
    ilonapribylova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  45. 1. Starodávné kněžské ornáty přebohatě vyšívané a zdobené zlatými krajkami, které jsem na poslední chvíli zachránila z plamenů při zběsilém úklidu naší fary.
    2. Toužím vytvořit supervýšivku, která předčí všechny ostatní, jež jsem dosud vytvořila. Něco, na co se bude moje dcera těšit, až to zdědí, jako se já těšila na halenku mojí maminky :)
    Terezabrozkova@email.cz

    OdpovědětVymazat
  46. 1. vzpomínky na kurzy s evou a pak taky babiččin ubrus, maminčiny dečky, sestřiny šaty na maturiťák
    2. mám jich několik, aktuálně je to panenka pro moji holčičku
    ellwire@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  47. 1. Vzpomínky na prababičku, obě babičky. Myšlenky na NejKu Simonku, mamku, tetu a mojí třídní na ZŠ. Všechny s jehlou a nití. A pak taky na mé vyši/nu/té tričko z kurzu s Evou. A na ty pohledy kolemjdoucích, jako co to tam u toho kavárního stolku děláme :-)
    2. Nápis na svatební šaty. Teda jesti si mě ještě někdo někdy vezme :-) Anebo pak na šaty pro moji dceru. Tak za 20 let :-D

    OdpovědětVymazat
  48. 1. Socialistický měsíčník (?) Květen, který odebírala babička i prababička, kde se sřídaly návody na výšívání, pletení, háčkování i šití.
    2. Cokoliv, co mi pomůže myslet jen na jehlu a bavlnku a na nic jiného, bude fajn.

    dari.zava(at)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  49. 1.zelená lokomotiva co jsme měla na školním pytlíku na přezuvky..ale taky maminčin kroj
    2.Vršek šatů, opuletní..plný kvetin, zvířat krystalu útvarů a naháčů..proste neco na čem všichni nechaji oči a já prsty.)
    anianm@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  50. 1) Nejdřív si určitě vybavím svojí prababičku, která byla master nejen ve vyšívání, ale i háčkování a pletení, vaření, no skoro ve všem. A pak taky poznámky v notýsku ze základky, že jsem si nepřinesla bavlnky na hodinu pracovní výchovy.

    2) vysněná výšivka - Nápadů by byla spousta, chtěla bych se naučit různé styly, aby pak mohly být moje věci různé, ale mám takový výšivkový rest/ sen, a to je sváteční pás přes ubrus pro moje kamarády (i když už asi ani neví, že jsem jim ho slíbila, začala a ještě nedokončila).

    OdpovědětVymazat