11. 12. 2014

umění spojení a příběh paní trnkové

pamatujete ještě na projekt čtecích šatů ke knižnímu dokumentu slečny báry baronové, kdy módní návrhářka jana thálová přetavila slova z knihy do šatů a doplňků k nim?
nedávno vznikla taková jejich v2.0. příběh na nich ale nepatří nezadaným dámám, nýbrž paní trnkové z kutné hory, tak jak ho zaznamenaly děti ze speciální základní školy v kolíně. děti se spolu s bárovou baronovou s paní trnkovou sešly, udělaly s ní rozhovor a ta nejzásadnější sdělení přenesly prostřednictvím barvy na textil na látku, z níž jana thálová navrhla a vlastnoručně  ušila šaty (a pásek) s příběhem. 
došlo k tomu tak, že v kutnohorským gasku (přesněji lektorském centrum aka lc gask) předloni vymysleli projekt umění spojení, v němž skrz současné umění a spolupráci jedna místní sociálně znevýhodněná komunita pomáhá druhé. 
loni se jednalo o kutnohorské organizace sdružující důchodce - senioři se v gasku střetli se současnou mladou uměleckou generací, aby si pod jejich vedením vyzkoušeli, jak se dělá árt. umělci vytvořili koncept, senioři dílo, a to se pak vydražilo ve prospěch těch, jež se narodili s vážnou nemocí. letos se to trochu obrátilo - s umělci spolupracovaly sociálně a zdravotně znevýhodněné děti (například z dětských domovů a nízkoprahových center) a výtěžek z jejich děl poputuje organizaci život 90, jež zlepšuje kvalitu života a pečuje o osamělé seniory na kutnohorsku.

blíží se přece ty vánoce a je čas myslet krom sebe taky trochu na ostatní. když vidíme, co všechno zmákly znevýhodněný děti a senioři, tedy ti, kdo jsou často společností odepsaný jako nesvéprávný, máme pocit, že přece nemůže být tak těžký pomáhat druhým. 

benefiční aukce děl se koná už tenhle pátek (čili zítra) od 18 hodin v refektáři gasku. katalog a prezentaci ostatních prací najdete tady, náš tip je ale jasný - šaty s příběhem paní trnkový.  

Žádné komentáře:

Okomentovat