18. 10. 2014

vegetariánský den na toulcově dvoře

bylo sychravý nedělní ráno na začátku října a polovina našeho kočičího dua se rozhodla zaskočit do hostivařskýho ekocentra toulcův dvůr. česká vegetariánská společnost tam pořádala 11. ročník vegetariánského dne, přislíbeno bylo občerstvení čistě rostlinného původu a mně se ten den nechtělo vařit. navíc jsem tenhle ekostatek, jenž po znárodnění sloužil (nejen) jako pěstírna žampionů, navšítvila naposledy před mnoha lety v rámci nějakýho hodně diy punk koncertu, kterej si jen sotva pamatuju. a tak jsem vzala irskýho kocoura a dopřála mu půlhodinovej treat v podobě tramvajový vyhlídkový jízdy na trase krymská-hostivař. 


naše první kroky vedly tam, kde to vonělo jídlem. jak jinak. kromě tradičních stánků otevři oči nebo svoboda zvířat jsme objevili i (pro nás) nový vegan cateringy vegteg a 4freshcatering. s radostí sledujeme, jak se nabídka rostlinného občerstvení na akcích rozšiřuje - před pár lety, kdy v praze existovaly dvě nebo tři vegan restaurace, se nám o něčem takovým ani nesnilo. 
peanut nutter brownies od vegteg chutnaly skvěle i v kombinaci s pivem
novinkou #1 pro nás byla veganská tlačenka od 4freshcatering. já jsem nikdy 'pravou' tlačenku ani neochutnala, kocour taky ne; v irsku se to prej moc nepěstuje, nicméně tahle rostlinná verze nás dostala oba. identifikovali jsme tofu, sojový kostky a nejspíš agar a ve mně celá tahle chuťová zkušenost zanechala touhu po veganským aspiku
po vydatný svačince jsme se vydali obhlídnout areál ekozahrady a historickýho hospodářskýho dvora vsazenýho mezi paneláky a padl na nás celkem smutek. jasně, svět není černobílej, všechno má svoje světlý a stinný stránky a jiný klišé, ale vidět prasata a malejch kotcích nám na náladě nepřidá, přesto, nebo právě proto, že si uvědomujeme v jakých podmínkách žije naprostá většina těch, který skončí jako fancy pečínka. čuník je kámoš, ne žrádlo. #sorrynotsorry, my kočky to tak prostě máme.

v areálu dvora funguje zdravá jídelna, která sice není ani vegetariánská, ale pivo, co tam točí, bylo fajn
domů jsme si krom všemožných letáků odnesli knížku nesnesitelná lehkost nakupování o skryté ceně nakupování v nadnárodních super a hypermarketech, kterou vydalo nezávislé sdružení nesehnutí (k dostání na eshopu svobody zvířat)
a výborný čískejky (čokoláda a malina) od 4freshcatering

1 komentář:

  1. no teda moc děkujem za off topic, to nám úplně uniklo! vypadá to fakt pěkně, zvlášť to meníčko. co nejdřív se tam vydáme.
    a zpátky on topic - ten seitan by nás teda asi nenapadl, i když se to celkem nabízí. tak díky za info.

    OdpovědětVymazat