7. 7. 2014

liberec v kokpitu

důležité sdělení: jak jsme předeslaly, v zásobě máme spoustu reportů z akcí, který neproběhly zrovna předevčírem. samozřejmě se stydíme, že si s tím dáváme tak načas, razíme ale heslo, že lepší pozdě než nikdy, a že o dobrejch akcích se má psát i za cenu neaktuálnosti. alespoň trochu se naší pomalost snažíme vykompenzovat o něco aktuálnějšíma preview fotkama, který najdete zpravidla do dne či dvou na našem facebooku. tímto se omlouváme, že nám reporty občas tak nehorázně trvají - zatím se nám zkrátka nepodařilo vycvičit naše koťátka ke spolupráci na blogu. 


napřed to byla plzeň, pak babice, zanedlouho zas karlovy vary. přesto nejsme tak akční, jak bychom si představovaly, a tak jsme se namísto do liberce vypravily do pražskýho kokpitu, kde se konal festival drinkart je mimo, jenž si dal za cíl prostřednictvím ártu, fešnu, hudby, filmů, performancí i workshopů propojit libereckou scénu s tou pražskou. skutečnou návštěvu liberce si necháme na příště (takže pokud máte nějaký liberecký must-see tipy, sem s nima!), prozatím přinášíme náš report z kokpit kafé, aka z jednoho z nejfotogeničtějších míst v praze.
bývalá trafostanice ze 30. let za fasádou celkem úspěšně splývající s okolníma malostranskýma palácema skrývá industriální prostor, který by jistě uspokojil každýho urban explorera, tedy až na to, že se do ní nemusíte snažit vniknout pokoutnýma způsobama. stačí, když prostě zajdete na nějakou akci do kokpitu, třeba na střechu pokochat se tamější praktickou ukázkou urban gardeningu v betonu. ale abysme zas nemluvily o praze, když je na pořadu dne liberec.

na místo jsme dorazily poměrně časně, bylo vedro a naše první kroky tedy vedly k baru. s pivkem v ruce jsme pak prošly budovu doslova od sklepa po střechu, přičemž jsme v naší zacházce na půdu nechtěně vyrušily přípravy na večerní fashion shows. na střeše jsme obdivovaly výhled, duhu, minizahrádku a hlavně streetartovou exhibici ROTRa a HADEYho (víc o libereckým street artu najdete na fb stránkách street art a graffiti liberec). 
první dvě patra kromě vystavených fotografií, maleb a objektů hostila taky linorytový nebo sítotiskový workshop - mira božská v rámci workshopu nechala návštěvníky na oblečení tisknout třeba ježíše, buddhu nebo šivu; občerstvení od hairy bakers (kde jsme si bohužel nic nedaly, páč jsme ty arogantní vegani), bazárek a prodejní výstavu designu.
půda patřila, jak už jsme zmínily, módě. promítaly se krátký fešn filmy a svoje kolekce zde představily mladé návrhářky oděvu i šperku. celou fešn sekci uvedla petra kafka svým snem o ptácích, promítaným na plátno za živými modelkami, které se po skončení videa ze sna postupně probouzely. další přehlídky pak probíhaly v tanečním duchu se skvělým hudebním podkresem. 
na krátký film ke kolekci somnus de avibus (neboli sen o ptácích) od jana nálepy se můžete podívat tady: 

dáma s hranostajem nikoly kadlecové - celý video ke zhlídnutí tady
akce sice trvala až do časných ranních hodin, kočky už jsou ale (jak ostatně omíláme pořád dokola) starý a tak dodržou jakous takous večerku. na kutě se šlo ještě před půlnocí, čím jsme se ochudily o (nejen) umělecký zážitky; především nás mrzí naše absence na divadelním představení 'cela' v řežii libereckýho divadlelního spolku f.x. kalby a vystoupení kapely loop station. i tak to ale stálo za to a už se těšíme na budoucí drinkart (a taky do toho liberce, žejo).
petra kafka a její kolekce somnus de avibus

alžběta kováčiková
fifle
božská
čelenky a upcyklovanej denim od čarbičková design

Žádné komentáře:

Okomentovat