11. 7. 2014

kočky u hanky polívkový: rozhodně lepší než drátem do oka


hana polívková from elva katter on Vimeo.

shodly jsme se, že klauzury na umprum s podtitulem 'lepší než drátem do oka' nebyly nic moc. zato dráty hanky polívkový podle nás stojej za to.

před nedávnem jsme hanku navštívily ve strašnicích,  ve stejný dílně, kde jsme o pár týdnů dřív zkoušely futuristický brýle kateřiny reichový. ateliér mají totiž dohromady. na rozdíl od kateřiny využívá hanka při výrobě šperku tradiční zlatnické techniky. s káťou se potkala v plzni v ateliéru v.k. nováka, v bratislavě zase hanka byla v ročníku s eliškou lhotskou (vnuk). studium u prof. karola weisslechnera na tamní všvu absolvovala před rokem a od té doby žije v praze.  od března pomáhá u zdeňka  vacka a dana pošty (zorya). moc si to pochvaluje. uživit se šperkem, pokud vás šperk baví zejména v rovině  volné tvorby, není úplně snadné. u kluků se může soustředit jen na zlatnické řemeslo, které dobře umí, protože studovala zlatničinu v turnově, po práci má čistou hlavu a může se tak pustit do realizace vlastních nápadů. 

dlouho jsme si povídaly a hanka nám ukazovala svoje šperky, kresby a školní práce. na stůl  vystavila svoji diplomku šperků 'do ruky' znázorňující koloběh života. jak je patrný nejen z týhle práce, její velkou láskou jsou měděný drátky. z drátků vznikly i její první tordovaný prsteny, který teď vyrábí nejradši ze stříbra, na zakázku i ze zlata. šroubovitě zatočený prsteny, kterým říká 'tordované' podle barokních sloupů, jsou její specialitou. dají se koupit například tady, tordované náušnice můžete teď na molo7 dokonce vyhrát (klikněte sem) a pokud vás tvorba hanky polívkový zajímá, určitě si nenechte ujít náš rozhovor - najdete ho TADY.
hanka nás nabádala, ať si je pořádně osaháme. musíme říct, že šperky 'do ruky' jsou nesmírně příjemný na dotek. je to skoro terapie...
diplomka a  měděný drátky z elektrických obvodů

těchhle tordovaných prstenů ukroucených z drátků je 111. prsteny, které hanka vyrábí na prodej jsou ale ze stříbra  a vytváří  se odlitím do formy.
tenhle obří náhrdelník z  drátů na nás působil dost šamansky. určitě lepší než drátem do oka...
 

Žádné komentáře:

Okomentovat