20. 12. 2013

do brna za elou


elajediova from elva katter on Vimeo.


za návrhářkou eliškou judovou, která si říká elajediova, jsme si nedávno udělaly výlet do brna. byl to vlastně první společný kočičí výjezd mimo prahu. přijely jsme vlakem; kočky totiž vlaky milujou a navíc má eliška dílnu jen dvacet minut pěšky od vlakovýho nádraží - ve čtvrti veveří. 

po cestě míjíme naše věci, bistro franz nebo patizon, brněnský kavárny a obchody, který známe coby  pražský povalečky jenom z fejsbuku. právě z patizonu nám ela přinesla pohoštění, preclíky jsme pak dostaly na cestu jako proviant. nedaleko je prý i pokojík, multibrand obchůdek a autorskou módou a doplňky, který spravuje andrea lojkásková (leandrea, belka)... tam jsme ale tentokrát zajít nestihly, hned po návštěvě u ely jsme se zas vydaly na vlak domů. do brna se chceme vrátit a všechno si tam projít. a taky chceme vidět eliščinýho psa jediho, který se asi koček bál, a tak zůstal doma.
dílničku umístěnou v nevyužívaném obchodě s vitrínou do ulice obývá ela spolu s kamarádka hankou, která  pod jménem papírek a večírek vyrábí krásné papírové dekorace.

eliška si všechno šije sama. v řemesle je samouk, zato dosti zapálený. studovala vždycky spíš teorii, možná právě proto ji to k ručním pracem tolik táhne. když jsme ji navštívily, zrovna do bílé látky vyšívala 'krystalky ledu' znázorňující námrazu na okenní tabuli. na leden totiž chystá novou zimní kolekci - 'ledovou'. z toho, co jsme zahlédly, si ji představujeme jako garderóbu pro sněhovou královnu a jelikož teď ze všech barev nejvíc milujeme bílou (to asi, že se těšíme na sníh), určitě se nám to bude strašně moc líbit, stejně jako se nám líbil do běla laděný dekor v dílně na veveří, s nabarvenýma lahvema od vincentky a papírovýma ozdobama. 
prostor je cítit lehkou nostalgií. za bílou záclonou, která má chránit před zraky zvědavců z ulice, najdete sbírku starodávných šicích strojů, v okně jsou zas vyložena ševcovská kopyta (pradědeček byl švec). na první pohled je patrné, že nejen oblečení, které vytváří, ale i všechno, čím se obklopuje, vypovídá o její lásce k minulosti. učaroval ji folklor, tradiční řemeslo a obecně 'staré věci'. v módě vyznává princip nadčasovosti, určité 'trvanlivosti' věcí, jejichž estetická hodnota by měla přežít krátkou sezónu.
... jak možná víte, rozhovor s eliškou o elajediova jsme dělaly pro molo7, do pravidelné rubriky se soutěží, ve které se představuje vždy jeden z designérů nebo jedna z tuzemských značek, které se na molu prezentují. všechny tři části týdne s elajediova najdete v molo7zinu, rozhovor si přečtěte tady (ještě pár dní tam dokonce můžete soutěžit o elino tílko s tapírem...). a pokud jste náhodou z brna, nebo brno dobře znáte, doporučte nám něco, co nesmíme při naši další návštěvě rozhodně minout!



eliška má na sobě 'ježíše' od vnuka, kalhoty si dělala sama, prý už před lety.

7 komentářů:

  1. Krása. Až se příště vypravíte do Brna, určitě zajděte do kavárny Tři ocásci na Gorkého! No a do Pokojíku, to je jasná věc.

    OdpovědětVymazat
  2. miluju tyhle vaše kreativní reporty! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ocásci-souhlasím,Pokojík také a ještě bazzart na Jakubsé 5 (sekáč jak vyšitej).
    :-)
    Jinak milý report.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně. o sekáči už jsme slyšely :), tak příště!

      Vymazat
  4. Příště jedu s váma..mňau :x-)
    Tu hranatou krabičku se ♥ ve výloze mám taky..srdce je ale ještě červené..myslela jsm,že je to jen jeden kus, páč je ručně svařovaná a stříkaná...teď ale vím, že druhá je v Brně :)
    MarCat

    OdpovědětVymazat