21. 12. 2013

tip na diy dárek - 'angry unicorn' beard balm

tenhle tip na vlastnoručně vyrobený dárek sice možná přichází za pět minut dvanáct, ale znáte nás, kočky. skutečný last-minute tip plný paniky a zběsilého hledání ingrediencí ve spíži a lednici teprve přijde. dneska tu máme něco extra; dost specifický produkt domácí kosmetiky, jenž využijí jenom ti, kdo oplývají hustým porostem na tváři. ne vždycky se ale najde nějaká diy kosmetika, kterou můžete s klidným svědomím vytvořit a darovat mužskému individuu ve svém okolí, aniž by hrozilo ohrožení přirozeného macho statusu či lehké pošramocení ega - nebo u vás už funguje 100%ní social justice gender equality?

krom zapálených pěstitelů vousů se hodí i pro odvážné jedince, kteří ještě neshodili letošního movembera, popřípadě ho napřesrok opět plánujou. extra ocenění se pak asi dočká od všech těch, co pijou kafe z chemexu, vozí se městskou džunglí na svým milovaným fixie, pijou zásadně jenom craft beer (nebo ho rovnou i vaří) a na jejich těle se najde nějaká ta kérka kotvy či vlaštovky. pokud se k tomu všemu přidá ještě 'facial hair', narazíte na tento mužský druh téměř zaručeně v subredditu r/beards. tam jeho příslušníci zapáleně diskutují o tom, jak si vypěstit co nejlesklejší vous a jak to udělat, aby se zarostlá tvář tak nevysoušela. ultimátním řešením je podle všeho tzv. beard balm, balzám na vous či tvářoporost, chcete-li. na etsy najdete celou řadu balzámů s atraktivním složením a mužnými vůněmi evokujícími kanadského dřevorubce trávícího dny  kácením dříví a v noci jeho pálením u kamen v chajdě u lesa, kde lišky dávají dobrou noc (neplést s tím ze známýho skeče od monty pythonů). těžko najdete jednodušší věc (snad krom toho balzámu na rty), kterou můžete za pár minut vyrobit ve vlastní alchymisticko-kosmetický laboratoři. co se složení týče, jde hlavně o pěstící oleje a vosk (kvůli konzistenci). vůně není nutná, ale potěší, zvlášť, když s oním vousovým porostem přijdete denně do styku. 

naši originální recepturu jsme nazvaly 'angry unicorn', to aby to bylo dostatečně macho. a jasně, čeština je krásná a používáme ji rády, jenže obdarovaný tomu našemu krásnému jazyku (zatím) nerozumí. 
na r/beards jsme se dočetly, že kokosový olej napodobuje přirozenou hydrataci pleti, rychle se vstřebává a navíc narovnává vlas a zvyšuje jeho lesk. konopný olej zase zjemňuje pokožku, zabraňuje ztrátě vody a obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které stimulují růst vousů. arganový olej plný vitamínů a antioxidantů vous posiluje a vyživuje. 
používá se malé množství, které se po sprše lehce vetře do vousů. 


beard balm 'angry unicorn'(jakožecopyright), originál receptura jedenácti koček
na naplnění nádobky o objemu přibližně 100 ml budete potřebovat:

3 lžíce kokosového oleje
1 lžíci konopného oleje
1 lžíci arganového oleje
1 lžíci kandelilového vosku
lžičku bambuckého másla
půl lžičky vitaminu e
-všechny ingredience seženete na e-shopu domací kosmetika

+ (není nutné) esenciální oleje s macho jednorožčí vůní*
*naše směs obsahovala esenciální oleje limetkový, rozmarýnový, levandulový, bergamotový a z cedrového dřeva a narozdíl od některých z etsy je taky 'cat approved' 

do varné nádoby přidejte kokosový, konopný a arganový olej spolu s bambuckým máslem a kandelilovým voskem a ve vodní lázni za občasného míchání pomalu zahřívejte. počkejte, až se oleje s voskem dokonale spojí, poté nádobu odstavte z vodní lázně a přidejte vitamin e a popřípadě i esenciální oleje. důkladně promíchtejte, nalijte do nádobky a počkejte, než balzám dokonale ztuhne. kochejte se svým výtvorem, domalujte jednorožce, ozdobte, žasněte nad tím, jak jednoduchý to bylo. 

2 komentáře:

  1. Pěkný návod a hlavně užasná krabička kde si ji splašila??? :) Honem povídej, tu musím mít taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel ti asi moc nepomůžu, jako všechny ostatní nádobky, které na domácí kosmetiku používáme, i tahle je zrecyklovaná - původně z balzámu objednaného na etsy.

      Vymazat