5. 12. 2013

kočky pečou (vegan) cukroví: kakaové pracny

kočky jdou do sebe a přináší další recept na veganský cukroví (zas tak poctivý hospodyňky ale nejsme, další druhy musíme teprv upéct), tentokrát to jsou pracny v celkem klasické verzi a bez kontroverzních úprav. prý je nejlepší  je - stejně jako vanilkové rohlíčky - upéct při prvním adventu, aby do vánoc stihly pěkně změknout...stačila ovšem jedna návštěva a vypadá to, že kočky budou pracny péct i na druhou adventní neděli.


na 3 plechy* budete potřebovat:
*záleží, jak velké máte formičky, my použily spíš menší

400g polohrubé mouky
250g moučkového cukru + na obalování
250g alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)
130g mletých vlašských oříšků
50g co nejkvalitnějšího kakaa
3 lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého hřebíčku
1-2 lžíce rostlinného mléka (doporučujeme lískooříškové)

mouku, změklý alsan a ostatní ingredience v míse nebo na vále spojte a vypracujte hladké těsto. pracny jsou oproti rohlíčkům (alespoň co se vypracování těsta týče) trochu pokročilejší level, tak se obrňte trpělivostí a připravte se na to, že těsto budete hníst třeba několik minut. záleží taky na použitém tuku; při jedné dávce jsme zaexperimentovaly s kokosovým olejem namísto alsanu, výsledek byl samozřejmě famózní, nedá se to ovšem říct o hnětení, které tomu předcházelo... 
vypracované těsto uložte v potravinové fólii do lednice a nechte přes noc odpočinout. druhý ten pak vymažte formičky - kdo má teflonové vymoženosti, nemusí. prý to není potřeba ani v případě pracen, ale my je napoprvé vymazáváme vždycky. těsto tvarujte do formiček tak, aby bylo tenké, nepřesahovalo přes okraj a v prostředku bylo tenčí než u okrajů. pečeme při 180°C a formičky vyndaváme tehdy, když těsto po nafouknutí splaskne a je ve středu trochu gumové - doba pečení závisí na velikosti formiček. 
když formičky vystydnou, pracny vyklepneme. bohužel nemáme žádný zaručený tip, jak na to, nikdy se nám totiž nestalo, že by to šlo nějak ztuha. formičky, které používáme na další dávku těsta už pak nevymazáváme.

4 komentáře:

  1. kočky já vás zbožňuju! těsto už odpočívá v chládku..
    trez

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou parádní :-) Moje první povedené pracny v životě - a strašně jim to sluší!

    OdpovědětVymazat