10. 12. 2013

kočičí tipy na ježíška: diy!

už nějaký ten pátek vám přinášíme zcela konkrétní tipy, jak letos vypomoct ježíškovi - produkty, které seženete v obchodech, popřípadě eshopech, zaplatíte a je to.  jak ale víte, my kočky tíhnem k diy a výrobě věcí svépomocí a popravdě řečeno si myslíme, že dárky, které doma sami někomu vyrobíte, patří mezi to nejkrásnější, co můžete darovat.
stojí to samozřejmě víc času a úsilí (i když to je vzhledem k davům lidí v obchodech dost sporný, pokud si to tedy neulehčujete striktním nákupem online), obě tyhle investice ovšem vysílají jasnou mesidž o tom, že vám za to dotyčná osoba stojí.

jak jsme předeslaly, krom tipů na produkty vám přineseme i nějaký ten tip na diy, ale taky zcela konkrétní návody, především na doma vyrobenou kosmetiku. s tou jsme začaly experimentovat na začátku roku, naše dosavadní kosmetický formule najdete tady (nebo na straně pod záložkou s názvem diy&tvořeníčko). učaroval nám tehdy panenský kokosový olej, moc jiných surovin jsme ale k dispozici neměly. docela dlouho jsme hledaly vhodný zdroj, kde všechno potřebné najdeme na jednom místě - samozřejmě jsme si nejvíc zakládaly na kvalitě a rostlinném původu. ve spoustě předpisů na výrobu domácí kosmetiky se například používá včelí vosk, jenž lze nahradit čistě rostlinným kandelilovým voskem, získávaným z listů tohohle keře. nakonec jsme si nejlíp vybraly na eshopu domaci-kosmetika.eu.

tahle sympatická mladá firma (funguje teprv od března letošního roku) vznikla tak, že ivana janšová, její majitelka, jednoho dne v obchodě narazila na kokosový olej a začla koumat, co by se s ním dalo dělat. připadá vám to povědomé? 
nám evidentně jo; v kočičích životech se odehrál přesně ten samý life changing okamžik, kdy kokosový olej na těle po koupeli zafungoval mnohem líp než hydratační esa z reklamy a nám po bedlivém prozkoumání etiket komerčního zboží došlo, že na sebe často úplně zbytečně plácáme tunu syntetiky. třeba jenom proto, že jí nějakej designér atraktivně zabalí a copywriter zas pěkně napíše, že vy za tu kupu alergenů a karcinogenních látek přece stojíte, žejo. 
a v ten oči otevírající moment ivanu janšovou napadlo, že by stálo za to zprostředkovat lidem možnost vyrobit si čistě přírodní kosmetické preparáty podle vlastních potřeb. po úspěchu s doma vyprodukovaným 'dokonalým krémem' prý koketovala s myšlenkou živnosti založené právě na jejich výrobě, což je ovšem díky ochraně spotřebitelů (aka byrokracii) dost komplikované.  

doma vyrobená kosmetika má tu výhodu, že přesně víte, co obsahuje. stejně jako doma upečený chleba. zatímco revoluce v jídle probíhá celkem na plný obrátky (je to vidět třeba na hnutí slow food, kváskový seznamce/mapě pečempecen nebo restaurant day), domácí kosmetika je alespoň u nás zatím pořád ještě nesmyslně spojovaná s 'lesanama' (popřípadě taky 'veganama', což je - flashing news - ve vysokejch fešnistickejch kruzích novej druh nadávky). přitom právě přírodní ingredience jsou to nejlepší (chtělo by se říct nejluxusnější, ale vůči tomuhle slovíčku jsme tady trochu předpojatý), co můžete svému tělu dopřát.

a právě z nich kočky ve spolupráci s eshopem domácí-kosmetika ve svojí tajný laboratoři připravujou recepisy. odtajníme je už brzo, zatím můžete objednávat ingredience - prozradíme vám, že hlavní roli bude hrát kokosový a mandlový olej, bambucký máslo, kandelilový vosk a vitamin e. a bude i něco pro pány (alespoň pro ty, co ještě neshodili movember knírek, nebo si toho na tváři pěstujou o něco víc). 

Žádné komentáře:

Okomentovat