22. 11. 2013

ninna berger a restructional clothing v áemku


ninna berger / restructional clothing - "after resurrection" from elva katter on Vimeo.


kočky rády chodí brzo. na akcích pak bývají skoro samy, vyhnou se obligátnímu vernisážovýmu smalltalku, a jejich zážitek, samozřejmě umělecký, pak bývá o to silnější. na otvíračce výstavy švédský textilní umělkyně ninny berger, absolventky stockholmskýho konstfacku, se kočky ocitly mezi bílými stěnami kultovní galerie a.m. 180 jen s autorkou, kurátorkou série 'cut club' nik timkovou a profesionálním sběratelem vernisáží martinem fryčem (příležitost vyfotit si kočičí celebky tentokrát  fryč se svým kompaktem neuváženě promarnil). kočky se zdržely jen tak, aby natočily krátký video a pořídily pár snímečků, nepřehlédnutelný hip skupinky mířící 'na klubík' pak potkaly až po cestě na tramvaj.



těch několik málo exponátů, které přicestovaly s ninnou ze severu, v nás vyvolalo mírné chvění a touhu si vystavený artefakty černý jak havraní peří hned obléknout.
ninna berger totiž recykluje, upcykluje či křísí k životu odložené oblečení z charity (nakupování v charitách je v ekologicky a společensky uvědomělejším švédsku fenomén napříč generacemi, naše oblíbená blogerka clara lidström například svoje outfity sestavuje výhradně z úlovků z charit a blešáků) dosti unikátním způsobem. všechno rozstříhá na malé kousíčky, přeskupí a beze zbytku sešije a oděv tak přetvoří na něco úplně jiného. právě tato fragmentace původního oděvu a jeho 'restruction', činí z jejího textilního projektu nejen vizuálně působivou výstavu, touto formou mu vlastně dává i obsah. upozorňuje jím i na nutnost omezit spotřebu nových věcí a hledá krásu v již vytvořeném, když nabízí možnost jeho nahlédnutí z jiné perspektivy. kočky jsou chyceny v pasti 'restructional clothing', například nás dostal kousek ušitý cele z pásovek (to nejsou živočichové, nýbrž galanterní komponenty) a další projekty autorky, ve kterých zkoumá psychologické a společenské aspekty módy.

rozhovor v modeschau, ve kterém ninna například doporučuje nakupovat pouze v sekáčích, si poslechněte tady.



výstavu můžete navštívit do 6. prosince podle otevíracích hodin prostoru utopia, který galerii a.m. 180 hostí.

fryč, timková, berger

1 komentář: