20. 11. 2013

domácí extrakty a přípravy na vánoce

jak jistě víte, kočkám se občas celkem úspěšně daří vyhýbat se chození ven, takzvaně mezi lidi. občas tak trávíme dny v kočičí bublině, nevědomé toho, co se děje kolem. i tak k nám ale už dolehla lehká předvánoční horečka.
při nákupech jsme si nemohly nevšimnout čokomikulášů a kolekcí, na farmářským trhu na jiřáku zase těsta na cukroví. na našich oblíbených blozích se objevují vánoční knížky (všechny je chcem), pinterest zaplavují vánoční dekorace, tipy na balení dárků a facebook zas předvánoční nákupní akce (ty, jež nás zaujaly, pravidelně přidáváme do sekce 'co se děje' v pravém horním rohu).

a my se těšíme. loni jsme moc nestíhaly, tak si to všechno chceme vynahradit letos - už snad konečně dojde na naše recepty na vegan vánoční cukroví, děti zabavíme výrobou papírových dekorací (a když se to povede, ukážem vám, jak na to) a budem koukat na skandinávský detektivky a usrkávat domácí baileys nebo bezvajíčkovej vaječňák
jak jsme již zmínily, chystáme pro vás několik vánočních soutěží s českými designéry (budete tak moct vyhrát dárek pro sebe, nebo třeba pro někoho jiného) a letos nově taky naše tipy na ježíška (aka produkty, které nám padly do oka a udělaly by podle nás pod stromečkem radost - jako prvního jsme pro vás vytipovaly stylově ježíše od vnuka) a v neposlední řadě taky návody na to, jak dárky vyrobit

už brzo vám prozradíme víc, prozatím si vyrobíme něco jednoduchého na rozjezd - na jaře jsme vytvářely tenhle čokoládovo-mátový balzám na rty, k jehož výrobě jsme použily kupovaný mátový extrakt. od té doby se naše hospodyňkovský diy skilly trochu zlepšily a vyrobily jsme si extrakt vlastní - a nezůstaly jenom u toho mátovýho. ukážeme vám tedy, jak připravujeme naše nejoblíbenější extrakty pro použití v domácí kosmetice - mátový a kávový (a do pečení nejradši vanilkový).

na výrobu domácího mátového a kávového extraktu budete potřebovat:
  • uzavíratelnou skleněnou nádobku (my použily kořenky)
  • velkou hrst mátových lístků (nám ještě pořád roste na zahrádce) / lžíci nahrubo mleté kávy
  • vodku (ideálně nějakou láco značku s vtipným názvem a co nejvyšším obsahem alkoholu)
  • čas a trpělivost

když máte doma fajnšmekry, co nehodlají pít kafe upražený před několika týdny, zaručí vám to solidní zdroj kávových zrnek pro extrakt
vodku s tímhle názvem jsme v sekci levnýho alkoholu nemohly nechat
jediné, co musíte udělat, je dostat surovinu do nádobky, zalít vodkou a čekat dva až čtyři týdny. v případě mátového extraktu doporučujeme lístky před vložením do nádoby co nejvíc porušit - my jsme je vložily do sáčku a ten pak promnuly. vyplatí se taky nádobku napěchovat co nejvíce lístky, extrakt bude intenzivnější a nebudete na něj muset tak dlouho čekat. 

a takhle extrakty vypadají po třech týdnech:
p.s.: stejným postupem vyrábíme i vanilkový extrakt do pečení - vanilku ve skleněné tubě (v niž se prodává) prostě jen zalijeme vodkou a po použití části extraktu tubu znovu dolijeme vodkou po okraj. dá se tak říct, že náš vanilkový extrakt je bezedný. podobný postup aplikujeme i u kávového extraktu, u toho mátového jsme to zatím nezkoušely a vyrábíme vždy nový, především z estetických důvodů - lístky mají tendenci hnědnout. 

3 komentáře:

  1. Skvělé! My takhle vyrábíme lichořeřišnicové kapky, nacpeme co nejvíc lístků/květů/semínek do vodky a necháme luhovat do té doby, než to všechno vypijem. Nejlepší na začínající zánět močáku! A kávu a mátu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat