18. 7. 2013

nejsnadnější jahodovo-bazalkový tofu dezert

recept na tenhle lehký letní dezert vznikl během těch nejhorších veder, kdy sice máte chuť na sladký, ale nechce se vám vařit, natož péct, a vůbec něco složitě kuchtit. je produktem několikaminutového koumání po vzoru 'co dům dal' a ideální jako lehká sladká svačinka, nebo třeba snídaňový tekutý základ k ovesným vločkám.



na 2 skleničky dezertu budete potřebovat:
8-10 středně velkých jahod
velkou hrst čerstvých lístků bazalky
1 /2 balení silken tofu + pár lžic rostlinného mléka (použily jsme mléko sojové a tofu extra firm, možná by šlo použít nějakou 'vodovější' variantu silken tofu a mléko tím pádem vynechat, nicméně odzkoušeno nemáme)
1 lžíci loupaných konopných semínek (nemusí být, ale dodají tomu takovou 'oříškovější' chuť)
lžičku jahodové marmelády na ozdobu (a nebo můžete pár lžiček přidat i do směsi, pokud jste na sladké)

hádáte správně, že postup výroby tohodle dezertu by jen těžko mohl být primitivnější. všechny ingredience hodíte do mixéru a nepustíte ven, dokud se nespojí v hmotu kýžené konzistence. pak to vše přelijete do skleniček, pokud chcete zapůsobit, tak třeba i ozdobíte nějakým tím kouskem jahody a lístečkem čerstvé bazalky.

7 komentářů:

  1. Chtěla bych poprosit o radu - kde kupujou kočky silken tofu?
    Díky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejlepší zdroj jsme vychytaly v obchodu s asijskými potravinami v korunní 47. jmenovaly to arirang ale v posledních pár dnech došlo k přejmenování a my si ne a ne vzpomenout na aktuální název. nicméně na scuku prodejnu najdete tady

      Vymazat
    2. Díky moc,
      tam určitě brzo zavítám. Ale je fakt, že nám Pražákům je z tohoto hlediska celkem hej, je tu nejen větší koncentrace vegetariánských podniků, ale i obchodů, kde méně tradiční potraviny koupit.
      s.

      Vymazat
  2. přesně to by mě také zajímalo. i když předpokládám, že pro pražské kočky není zas tak velký deal ho sehnat.. u nás na vsi je to horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, pravda, není. i když jsou tady nástrahy typu silken tofu na 34 kč ve zmíněné prodejně v korunní a naprosto totožný produkt v síti tesco za 99. ale pokud není silken tofu k sehnání, dá se použít i jakékoli jiné 'neochucené' tofu, chce to jen déle mixovat - záleží na výkonu mixéru. u nás je to s výkonem nic moc, tak radši používáme jemnější tofu.

      Vymazat
  3. To budu muset vyzkoušet... vypadá to hódně jedle... díky:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat