10. 2. 2013

kočky, internety a prokrastinace

výjimečně nejsme nasraný, a tak nebudem mňoukat o tom, jak zbytečný se nám zdaj akce typu ples v opeře a fakt, že se to někdo vůbec obtěžuje zdokumentovávat. 
dneska to bude o tom, co nás za poslední dobu baví, zkracuje nám nepříjemný cesty emhádéčkem (když si zrovna zapomenem knížku), stává se důvodem extrémních varhánků na prstech (to když se začteme ve vaně), nebo prostě slouží jako ideální prostředek prokrastinace, když už se moc blíží termíny všech těch věcí, co jsme už dávno měly udělat, vyřešit a zařídit.

kočičí literatura

asi už jste někde na internetech narazili na fotky japonské babičky misao a její kočky fukumaru. jestli to ale třeba s trávením času online nepřeháníte (tak jako my), nebo třeba ignorujete všechno, co zavání statusem cat lady (tím pádem asi i tenhle blog), pak vězte, že všechny tyhle pochází z knihy Misao the Big Mama and Fukumaru the Cat, jenž má na svědomí japonská fotografka miyoko ihara. její téměř hluchá babička misao před devíti lety našla opuštěné hluché kotě, ujala se ho a pojmenovala fukumaru. miyoko během několika let zachycovala jejich společné soužití pomocí fotografií a podle nás je to asi nejkrásněji zdokumentované soužití kočky a člověka. nehledě na to, že z pohledu někoho, kdo sdílí domácnost hned se dvěma kočkama a opakovaně se neúspěšně snaží zachytit jejich aktivity, musim říct, že miyoko ihara má  fakt záviděníhodný skills.


pokud vás ale třeba víc než obrázky láká poesie (čili jste dost v menšině), kočky mají ještě jeden knižní tip  - sbírku I Could Pee on This: and other Poems by Cats. název snad říká všechno, takže tady je malá ukázka:
škoda, že jsme na tohle nenarazily před vánocema...fotky zcizeny z tumbleru.



nový živel


jestli jsme si tu nedávno stěžovaly, že články na vice czechoslovakia jdou s kvalitou povážlivě dolů, za tu řádku let, co čteme živel, jsme na něj zatím nikdy nezanevřely. redakce konečně zapracovala na lepších stránkách a my se těšíme, že se taky budou mnohem častěji aktualizovat (a zároveň teda doufáme, že ne na úkor tištěný verze - tak krásně ilustrovaný studentama úmprumky). 
+1000 bodů za kočičímu oku lahodící tapetu.


wall of films @ films for action


zhruba před měsícem jsme psaly o tom, jakou radost nám antifa udělala blogem anticopyright, plným aktivistických videí zprostředkovávajících nemainstreamový vidění světa. pokud by vám to bylo málo a pokud se vám svět, ve kterým žijem, zdá úplně v pořádku, tak přímo na 'filmový zdi' blogu films for action najdete přes 400 dokumentů, který si dávají za cíl vidění světa růžovýma brýlema odstanit.
společnými silami se nám podařilo už několik desítek zhlídnout a a časem se s vámi podělíme o naše dojmy a poznámky k některým z nich. moc optimistický to neni...a připadá nám, že ten chaplinovo projev z víc než sedumsedát let starýho diktátora to bohužel pořád ještě vystihuje...(až na to, že teď je nás na světě o 5 miliard víc): 



street art story

ale aby to na závěr nebylo úplně depresivní - i s defektním systémem se dají hrát zábavný hry.
kde jsou ty časy, kdy je jedna z koček pod rouškou noci vydávala 'dělat angažovaný umění' do ulic. ale stáří je děsná věc a kočky dnes ze strachu z artritidy radši štrýt árt sledujou na internetech. naším nejoblíbenějším zdrojem je poslední dobou vandalog a nejlepším kouskem the story od mobstra.
 ...a jak to bylo dál můžete vidět právě na vandalogu anebo přímo na stránkách mobstra.

a co vy, máte nějakej oblíbenej street art (třeba konkrétní kousek někde v česku nebo na slovensku)? doporučíte nám něco?

2 komentáře:

  1. ja mam rada toto:
    http://instagram.com/p/UGj4j9wZrm/

    a toto:
    http://instagram.com/p/UI58FpQZig/

    Obe kusok od seba v Bratislave.

    OdpovědětVymazat
  2. dobrej článek :)), díky za odkazy, hlavně za "film for action"

    OdpovědětVymazat