22. 1. 2013

kočky, internety a pravda

pravda o mužském kojení

před pár dny nám v mejlu přistála tisková zpáva o chystaném vydání publikace 'umění mužského kojení'. ne, že by kočky o mužské laktaci při týhle příležitosti slyšely poprvý - žádný podobný promo nám ale zatím v mejlový schránce nepřistálo, tak jsme se rozhodly to trochu prozkoumat... stránky mensmilk.cz nás vyvedly z omylu, že mužské kojení je taková alternativní cesta pro tajpky, co maj koule jít do rodičovství naplno a zkusit to, když třeba jejich partnerka nemůže. jak jsme se dozvěděly, 'ideální poměr důležitých živin činí z mužského mléka doslova zázračný mok', s jehož pomocí se děti 'ocitnou ve společnosti největších velikánů z oblasti kultury, sportu či vědy', a 'muž-otec nemůže svému dítěti prokázat větší službu, než kojením vrcholně projevit lásku, vycházející z jeho nitra.' (nevim, no, s tím kojením jako láskou vycházející z nitra bych to asi radši trochu přeformulovala.) zkrátka mateřský mlíko je evidentně passé a v podstatě ani vašemu dítěti nezaručí tu společnost velikánů. autor knihy, prof. PhDr. Piet de Vries, pochází z holandska, tedy ze země, kde se běžně uplatňuje výchovný model univerzálního čůrání v sedě, aby se náhodou nikdo nediskriminoval. připadá nám teda při nejmenším trošku zvláštní přijít s marketingovou strategií založenou na zázračném moku, který několikanásobně předčí 'běžné mateřské mléko'. tak trochu to skrz tuhle kampaň dělá z potenciálních mužských kojných nabubřelce stavící se do role polobohů, viz tohle príma videjko. 



no, evidentně to takhle funguje líp, než to představit jako alternativu, kterou je prostě fajn využít. 



pravda o hříchu

spousta lidí má ráda seznamy. já k nim - asi jako jediná z koček - nepatřím. nerada je čtu a ještě s větším sebezapřením je občas pořizuju. taky nemám moc velkou potřebu zjiťovat formou krasopisnejch seznámků vyvěšenejch na tumbleru, proč mít v mínus dvaceti dobrou náladu. můj svět ovládá chaos a abecední řazení mi nahání husí kůži. o to víc mě příjemně překvapil abecedně řazenej průvodce správňáckým chlapáctvím, od kterýho bych po vajsovsku čekala nálož superbřitkýho sarkasmu. tenhle seznam jsem s radostí přečetla od začátku do konce, navíc s takovým tím trapným úsměvem, o kterým je ještě trapnější se zmiňovat.



jestli tenhle tajpek neni vysněným partnerem většiny lidí týhle planety, tak...i don't want to live on this planet anymore.
...což si občas říkám, když zavítám na vice czechoslovakia. vynechme teď viceovský 'dos and dont's' (evidentně kočky nejsou dost hip, aby tenhle formát ocenily), stejně nám ale tahle věc s česko-slovenskou mutací připadá trochu zvláštní. jako jo, nemáme tu žádnýho českýho Terryho Richardsona a ty rozhovory s Richardem Kernem se taky musí překládat. ale snad by občas v redakci mohli třeba vyrazit za bezďákama okouknout jejich kérky, tak jako kdysi. nemusí to snad celý stát na překládání několik měsíců starejch článků ostatních redakcí, jako třeba tohohle o instagramu (zajímalo by mě, jestli ten překlad byl tak časově náročnej, nebo tu pro něj publikum uzrálo až teď). každopádně, kočky instagramový filtry taky nechápou. a přimlouvaj se za víc původních článků o něčem, a když už ani ten pepek do vajsu nepřispívá (naštěstí má pořád svůj blog), tak aspoň za časnější překlady.



pravda o přírodních materiálech


ano, opět je tu naše (ne)oblíbená rubrika name and shame. tentokrát v režii týhle facebookový diskuze.

možná to časem pochopíme. králík je užitkový zvíře, tak ho pěkně zužitkujem do nějakýho toho šmrncovního zimního kabátku. je přeci jenom zima a i inženýži z nasa ví, že líp než kožíšek nic nezahřeje. na límec přihodíme lišku, ta už sice úplně tak užitková neni, ale furt je to děsně eko. ne jako nějaká ta 'umělotina z petlahví'.

tak to vidí módní návrhářka petra balvínová, stojící za módní značkou tiqe. petra je podle všechno osvícená milovnice přírodních materiálů, podle svých slov žádné umělé nenosí. nemají v ní ostatně co dělat - narozdíl od chemikálií používaných k tomu, aby kožešiny na jejich nositelkách a nositelích časem nezačly hnít. ale produkce a chov kožešinových zvířat a následné chemické zpracování kožešin určitě nemůžou být tak špatné pro životní prostředí. vždyť přece 'respektujte okolí jako ono respektuje vás'. tak oká, vememe si tuhle radu k srdci a necháme se inspirovat tím, s jakým respektem se chová petra balvínová ke svému okolí. jelikož petra podle svých slov umělotinu nenosí, pak asi šije šaty, co by si na sebe sama nevzala. stejně jako kolekce, kterou jsme měly možnost zhlédnout na loňském PFW, totiž obsahuje její tique-shop kousky, u nichž je to s jejich přírodností...no, ne zrovna diskutabilní.



a ke vhodně zvolenému názvu značky (TIQE) by se pak dalo ještě doplnit motto "live and let live". takže...respekt? od koček asi ne.

15 komentářů:

  1. Můj nový plán: Donutit svého budoucího muže, aby odkojil svým zázračným mlékem naše budoucí dítě, které pak sou genialitou bude terorizovat lidi a já jakožto matka stvořitelka dostanu jejich lukrativní pracovní místa.
    (Mimochodem, fascinující zůstává, jak je ten holandský supervědec dvojnicky podobný s lektorem nizozemštiny na FFUK :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně lehce připomíná i vedoucího skandinavistiky...

      Vymazat
  2. To video je nějaká parodie?
    A ta dýňová slečna/paní mi zase pěkně hla žlučí :/

    OdpovědětVymazat
  3. ja si nemuzum pomoct, ale me ten kojici super otec prijde nejakej divnej, asi z nej jeho dcera vysala urcite procento jeho vedeni :)
    jinak TIQE me pekne zklamala, nektere jeji kousky se mi hodne libi, ale vubec se mi nelibi jak v te diskuzi reaguje a taky si asi trochu uletela na smajlikach (ktere ja pouzivam taky, ale moje mesicni spotreba se vejde do jejiho jednoho komentare) = neco je spatne

    OdpovědětVymazat
  4. a to materialove slozeny jejich modelu je uplne k smichu, kdyz si tak "zaklada" na tom, ze sama nosi jen prirodni materialy..

    OdpovědětVymazat
  5. kurnik to si robi srandu 4500kc za umelinu???

    OdpovědětVymazat
  6. V podstatě s Vámi souhlasím,ale ani vy nejste úplně důsledné. Vadí vám jen kožešiny, nebo i kůže jako taková? Jestliže mezi tím děláte rozdíly, je to podobně alibistické jako výmluva na ekologické zatížení umělou kůží/kožešinou. A pokud rozdíly neděláte - opravdu nemáte ani jedny kožené boty, kabelku, rukavice, křiváka? Minimálně pipi se tu párkrát fotila v kožených kozačkách Fly London a vůbec většina bot v outfitech vypadá "poměrně koženě", takže by mě zajímala ta distinkce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, tak jelikož je tohle můj výplod, stojím si za tím. osobně mi vadí i kůže jako taková. nemám kožený ani boty, ani kabelku, ani rukavice...a ani z vlny.

      Vymazat
    2. odpovím za sebe: nemyslím si, že brojit proti kožešinám a současně nosit kůži (která je sekundárním produktem potravinářskýho průmyslu) je podobně nebo stejně alibistický jako vydávat ohledy na životní prostředí za důvod proč sáhnout po pravý "přírodní" kožešině a přitom nosit třeba šaty z PES (nevěřím, že to někdo myslí jinak než jako výmluvu ad hoc).
      konkrétně kožešinky, o kterých byla v případě tiqe řeč, jsou z králíka a z lišky (někdo asi králíka jí, lišku ale těžko).
      já nejsem veganka, kožený boty mám a určitě se tu v mém případě něco nevegan objevilo (ale ty Fly London, které zmiňujete, jsou zrovna z umělé kůže a překvapivě kvalitní k tomu).
      snažíme se tu držet co nejvíc veganskou linii, i když všechny kočky, co spolu blog píšou, veganky nejsou. co se týče kožešin jsme ale zajedno. a nejvíc nás vytáčí naprostá ignorance kombinovaná s arogancí a pocitem samolibosti, že jako člověk dělá všechno nejlíp jak umí,aby neubližoval. taky se snažím, ale ten pocit sebeuspokojení se ne a ne dostavit.

      Vymazat
    3. lolz, leather=byproduct? ze by chlacholeni svedomi? http://liberationbc.org/issues/leather
      http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2008/aug/27/ethicalfashion.leather

      Vymazat
  7. ja tedy nevim, ale mne prislo, ze se na tomto blogu prava kuze nevyskytla (je si anonym jisty, ze to nebyla imitace/fejk?), tedy krome nejakeho toho vintage? osobne mi tedy prijde, ze kocky vzdycky byly proti kuzi. ale muzu se mylit. podle me je klamava reklama vetsi podfuk, nez kdyz vegan vlastni neco z kuze (maloldo totiz muze rict, ze je veganem od narozeni a kozene veci nabyte v dobe pred poveganstenim je skoda vyhazovat, ackoliv mne osobne by to nedelalo dobre je nosit).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla jsem úmyslu se do koček navážet, blog i jeho zaměření mám ráda, ale tohle mi trochu vrtalo hlavou. Je fakt, že kozačky Fly London mě spletly, je to značka proslulá svejma koženejma botama (kabelkama etc.). A třeba Zuzana Serbák taky na svém blogu píše, že její balerínky na zakázku jsou celokožené (ale možná si pipilotti vyškemrala výjimku:))Já například jsem více než 10 let vegetariánka, na kožešiny mám stejný názor jako vy, ale s nekoženýma botama jsem měla dlouhodobě kvalitativně problém, takže jsem to vzdala. Obdobně je to vlastně i s kabel(k)ou, přijde mi možná lepší mít jednu kvalitní koženou brašnu (třeba po tatínkovi, v mém případě), než každej rok střídat poničenou pvc tašku za novou atd. Je to asi o nastavení hranice toho, co ještě je pro mě osobně (ale i z hlediska trvalé udržitelnosti třeba) přijatelné a kterou "čáru" už nepřekročit. V něčem jsem udělala krok stranou, v něčem ne, spokojená se sebou v tomhle kompromisním stadiu úplně nejsem, ale minimálně se snažím si za tím, jak se spotřebitelsky chovám, být schopná stát. A v podstatě mě zajímalo, kde máte tuhle čáru vy... (Používáte třeba výhradně bio či eko kosmetiku pouze netestovanou na zvířatech atd.?)

      Vymazat
    2. mne treba posledni dobou zacalo vadit mit cokoliv z mrtvych tvoru ve sve blizkosti. pred svym "going vegan" jsem jiz mel jedny boty z kuze a svetr z vlny, bylo mi vsak lito je vyhodit. zaroven nechci podporovat trh s animaliemi tim, ze bych to strelil do second handu. takze premyslim, ze podaruji bezdomovce (jelikoz mi ty veci stejne jen trci ve skrini). nicmene si nemyslim nic spatneho o nekom, kdo animalie podedil a nosi je. na druhou stranu bych se rad vymezil vuci pipilottine tvrzeni, ze kuze je sekund. produktem (viz vyse)masoveho prumyslu. chlacholeni svedomi? ja vidim kuzi jako "coproduct" a podporovani trhu s kuzi se pro me rovna kupovani masa. doporucuji clanek: http://liberationbc.org/issues/leather
      kosmetiku kupuji netestovanou (lush, marks and spencer). neni to zas tak nedostupne, jak by si clovek myslel.

      Vymazat
  8. Dokonale mě vytáčí v jakémkoliv playlistu na youtube - reklama na knížku o tom kojení. Nejdůležitější kniha po Bibli! One book can change the world! Je to za každou druhou písničkou, nedá se toho zbavit! pomoc! nemám sílu se podívat ještě na tohle video, co tu máte vy. fakt ne.

    OdpovědětVymazat