2. 1. 2013

11 x rozhovor

Včera jsme se tu ohlédly za uplynulým rokem coby kočky z jedenáctky, napadlo mě tedy podívat se i na všechny zajímavý lidi, jejichž ateliéry, byty a dílny jsem mohla prozkoumat a ještě je u toho vyzpovídat. Tady jsou hezky pohromadě. Jedenáct designérek/designérů a nadšenců, se kterými jsem se setkala za poslední rok a půl (proč se omezovat jenom na 12 měsíců, žejo) a jejichž tvorbu vám všechny nadšeně doporučujem.

IMG_8011
Začalo to naprosto nevinně, když jsem si  před rokem a půl zašla na návštěvu k Ditě Rakouský, která vyrábí svébytný  hračky, postavičky, doplňky a recyklovaný oblečení. Loni se spojila s ilustrátorkou Evou Macekovou a společně vytvořily duo Dr. laborator, značku, kterou od začátku  milujou všechny kočky z jedenáctky.
rozhovor tady

IMG_8927
Zuzana Veselá stále navrhuje oblečení s důrazem na kvalitní materiál a střih. Stále se mi skvěle nosí, i po těch letech. Tehdy jsem ji navštívila v jejím showroomu v Bubenské, loni v září se ale přesunula do Dejvic. Nedávno si také otevřela e-shop. Těšíme se na její novou kolekci.
rozhovor tady

IMG_0612
Zuzana Kubíčková, známá i jako Z.K., prožila od našeho rozhovoru loni v září velice úspěšné období. Její kolekce na J/L 2012 (,kterou jsem měla díky tomuhle rozhovoru možnost vidět ještě před jejím oficiální představením na Designbloku 2011) měla obrovský ohlas a Zuzka za ní zaslouženě získala  i prestižní cenu Czech Grand Design v kategorii Módní designér roku. Přestěhovala se z Milána do Prahy a otevřela si showroom na Jungmannově náměstí. Naposledy nás nadchla svojí kolekcí prádla, která je momentálně v prodeji v La Gallery Novesta.
rozhovor tady

IMG_2662
Deaf Messanger je známý jak pro svůj nonkonformní životní styl, tak pro svoje recyklovaný diáře a notesy, které vyrábí už několik let. Prodávají se v knihkupectvích, design shopech a kavárnách po celém světě (nově třeba v Tokyu) a jsou populární nejen díky neobvyklý grafice a cool  DIY estetice vycházející z hardcore punku a graffiti, ale i pro svoje ekologicky a antikonzumně laděný poselství. V současné době spolupracuje i se  100% fair trade  papírovou dílnou tibetských exulantů žijících v severní Indii.
rozhovor tady

IMG_6052
Zuzana Serbáková je dlouhodobě moje oblíbená československá desginérka obuvi. Během nabitého pražského fešn podzimu jste mohli její boty spatřit hned ve dvou kolekcích významných českých návrhářek. Na Prague Fahion Weekendu spolu s  luxusním prádlem při uvedení Staré škeble Zuzany Kubíčkové a na Designbloku v kolekci Praying Mantis Anny Tuškové a Radky Sirkové z Chatty.
Jak jsem si od ní nechala na jaře ušít balerínky na míru se podívejte sem.
rozhovor tady

IMG_7506
Mirka Talavašková nám v rozhovoru odkryla něco o svojí chystané kolekci inspirované gruzínským folklórem, kterou nakonec představila v rámci zářijového Prague Fahion Weekendu. To už ale nenavrhovala jen tak sama za sebe, nýbrž pro luxusní krejčovský dům Delor, kde od léta působí jako hlavní tvůrčí duch. Pracuje se skvělým týmem a k dispozici má ty nejkvalitnější materiály; splnil se jí sen.  
rozhovor tady

IMG_7001
Janja Prokić má za sebou hodně úspěšný rok. Cokoliv vytvořila  si dokázalo získat jak srdce zákazníků a fanoušků, tak kritiky. Začalo to přestupem do ateliéru K.O.V. Evy  Eisler a v českém kontextu unikátní kolekcí Lure, kterou vytvořila společně se spolužačkou Nastassiou Aleinikavou  (nominaci  za nejlepší šperkařskou kolekci tak získala jak na posledních dvou ročnících Designbloku, tak od Akademie českého designu, která udílí ceny Czech Grand Design - za rok 2011 i 2012). Její poslední "šamanskou" kolekci si teď můžete prohlédnout v Národním Technickém Muzeu, kde jsou  vystaveni aktuální finalisté cen CGD. Letos se  můžeme těšit na její diplomku.
rozhovor tady

IMG_7998
S nejmilejší Nastěnkou jsem díky našemu interview strávila jedno krásné košířské odpoledne. Nastassia Aleinikava, nominovaná spolu s Janjou P. na ocenění Czech Grand Design za rok 2011, má také nakročeno ke slibné budoucnosti jako designérka šperku (a vlastně nejen šperku jako takového, ale i jiných funčních objektů, které lze vnímat jako šperk). V poslední době jsme byly nadšené z jejích dřevěných náušnic s perlou, které na  posledním Designbloku doplnily parádní módní kolekci Miroslava Saba. 
rozhovor tady

Untitled 1
Zdeňka Imreczeová   představuje luxus a pohodlí zároveň, vše navíc  doplněné avantgardními detaily. Její minimalistický styl oceňuje i řada jejích kolegů designérů, je totiž nápaditý a funkční.  Navzdory tomu, že je Zdeňka poslední rok kromě návrhářky také maminkou, dokázala na podzim nejen přijít s novou dámskou kolekcí, ale i pracovat na zbrusu nové pánské módní značce. Vymyslela  ji společně se svým přítelem, výtvarníkem Petrem Folterou (před jehož obrazem jsme mimochodem Zdeňku  zachytily na fotce nahoře). Letos na jaře by měla jejich značka Fiorina Furi představit svou první pánskou kolekci. Umíráme zvědavostí.
rozhovor tady

IMG_1771
Natálie Steklová nás zaujala svým osobitým stylem, kterým na české scéně rozhodně vybočuje z řady. Do svých návrhů ráda komponuje cizokrajné prvky a miluje ženské linie. Líbí se nám její ekologické uvažování a myšlenka, že do jejích šatů se člověk musí zamilovat, jinak nemá smysl je nosit.
rozhovor tady

Untitled 7
Eva a Ada ve svém obchodě nabízí už osm let alternativu ostatním módním butikům. Rozhovor s majitelkami fashion shopu Parazit jsme vám přinesly nedávno, v předvánočním čase. V prosinci totiž na App storu vyšlo pilotní číslo jejich novýho projektu Parazine, 3D galerie a 2D magazínu, který si můžete zdarma stáhnout pokud vlastníte nějakou hračičku od Applu.
rozhovor tady


Na tenhle rok plánujeme řadu dalších rozhovorů a moc se na ně těšíme. Jen nás trochu štve, že nás skutečně není jedenáct, abychom rozhovory se všemi lidmi, kteří nás zajímají, vůbec stihly uskutečnit.


všechny dosavadní rozhovory  najdete pěkně pohromadě TADY

5 komentářů:

  1. Super, rada som citala kazdy jeden z nich

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé..., super blog. Dám si ho do oblíbených. Monika

    OdpovědětVymazat
  3. Na rozhovory jsem se vždycky nejvíc těšila, prosím pokračujte v nich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc, králíku, budeme v nich určitě pokračovat :)

      Vymazat