4. 11. 2012

jablka a dýně, svařáček a rolky

prager cider má prej nový etikety, hlásila mi jedno odpoledne pipilotti. já sice hrušky nerada, jenže ta etiketa s geometrickou hruškou ve mně vyvolává celkem zvrácený chutě na kompot à la školní jídlena cirka 1993. 

kompot nebyl, zato byl svařenej cider se skořicí. my kočky k probuzení tužeb vařit lektvary halloween nepotřebujem, letos to ale tak nějak vyšlo. k rendlíku s bublajícím (no, vlastně ne, bublat by asi fakt neměl, ale jak líp navodit pocit přípravy lektvárku, žejo) ciderem se přihodí trocha cukru a skořice a všechno se to pěkně zahřeje a zkonzumuje ve společnosti čerstvě pečených dýňových rolek, na zahradě, když se choulíte do teplýho svetru a říkáte si, jak se asi má ta kočka, co si právě válí kožich na pláži na tenerife. ida už se vrátila a brzo vám o tom poví, nicméně teď je tu podzim a prší a já bych si dala další svařenej cider. klidně venku v dešti.
doslechly jsme se, že na doma si teď cider můžete koupit nově i v našem oblíbeném tatérství  Tribo (jako flastr na bolístku  si z něj pak doma můžete udělat voňavý svařáček, na kérkovou horečku pomůže spíš chlazený nealko Pragomošt, no prostě víme, že kérky a alkohol k sobě nepatří, žejo) 

pipilotti konzumuje

'srnka' diego. asi už jsme měly moc cideru, ale velký pes v houští nám fakt připadal jako malý sudokopytník


skořicové rolky podle jedenácti koček

recept jsme před dávnými dobami obšlehly odsud, od té doby pod našima prackama ovšem prošel několika drobnými změnami.


těsto
1 balení droždí
1/4 hrnku vlažné vody
1/4 hrnku rozpuštěného margarínu (doporučujeme alsan)
1 hrnek dýňového pyré
1/2 hrnu rostlinného mléka (např. mandlového, sojového...my použily domácí ovesné)
3 lžíce hnědého cukru
3 hrnky hladké špaldové mouky
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička mletého zázvoru
špetka soli

náplň
6 lžic hnědého cukru
1 lžíce mouky
2 lžičky mleté skořice
4 lžíce rozpuštěného margarínu

pekařky jsme spíš sváteční, takže tyhle rolky by měl zvládnout každý.
zatímto droždí rozdrolíme v misce s vodou a trochou cukru, ve větší míse smícháme mouku se špetkou soli a kořením a postupně přimícháme pyré, rostlinné mléko, rozpuštěný margarín a konečně vzešlé droždí. těsto vyžaduje nějakou tu chvíli hnětení a zpracovávání, dokud nebude elastické a nelepivé. pak jen zbývá nechat hodinu až dvě kynout. 
po vykynutí těsto rozválíme do co nejpravidelnějšího obdélníku, připravíme náplň z koření a cukru smíchaného s rozpuštěným margarínem a plochu celého těsta náplní co nejrovnoměrněji potřeme. pak už zbývá jen těsto zarolovat do rolády, z válečku ukrajovat rolky a vyskládat na plech vymazaný margarínem či vyložený pečícím papírem. rolky pak necháme ještě chvíli kynout přikryté utěrkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut až půl hodiny. 

(nejlíp samozřejmě chutnají s nějakým tím svařáčkem na zahradě plný spadanýho listí.)

Žádné komentáře:

Okomentovat