2. 11. 2012

houmles modeling je cool

IMG_1196

v návalu všech fešn událostí poslední doby jsme  se tu  nějak zapomněly zmínit o naprosto unikátním projektu návrháře Pavla Jevuly a občanského sdružení Nový Prostor, který vyústil i v jednu neotřelou fashion show. na vině je naše lenost, nemoci, únava a děsně moc jiný práce, jak to znátě z našich obvyklých výmluv. celá událost ale rozhodně stojí za pozornost a vsadím boty (neberte mě doslova), že jste o ní zatím vůbec neslyšeli. Pavel Jevula (návrhář mně dosud téměř neznámý) totiž vytvořil kolekci speciálně pro prodejce NP, kteří si ji dokonce sami předvedli, a to v rámci letošního Designbloku

IMG_1281

jelikož jsem se mezi kočkama patrně stala expertkou na módní přehlídky, posílají mě jak víte všude tam, kde se modelčina nožka jen dotkne mola (chtěla jsem ostrovtipně zdůraznit, že nemyslím toho, co žije ve skříni, ale to vám asi došlo). na rozdíl od hlavních přehlídek fashion weeku se celebrity do Divusu moc nehrnuly,  spolu s modely z ulice  tu ale zapózovala jedna miss (pokud jste v týhle oblasti podobně mimo jako já, je to ta ve svatebních šatech).  

IMG_1166

celý nápad se klidně mohl zvrtnout a provedení působit trapně; jako špatnej pokus o sentimentální charitu s leskem šoubyznysu (jak to známe z různejch estrád). tak tomu ale naštěstí vůbec nebylo. na mě houmles modeling působil hodně cool. je skvělý vidět někoho, kdo si vystoupení skutečně užívá a znamená pro něj něco důležitějšího než jen předvedení "hadrů". prodejcům NP totiž vrátilo ztracenou společenskou prestiž a důstojnost, kterou si lidé žijící na ulici zaslouží jako každý jiný. o tohle mimojiné usiluje právě  Nový Prostor, nejde tu jen o praktickou pomoc, ale i o změnu vnímaní  sebe sama a pohledu společnosti na bezdomovce
myšlenku pomoci ilustrovala i sama kolekce vytvořená převážně z technické síťoviny, materiálu zvoleného jako metafora sociální sítě, kterou NP svou činností vytváří a pomáhá tak lidem z ulice vrátit se zpátky do života. 
 
IMG_1235Untitled 1IMG_1187IMG_1237Untitled 2IMG_1271
IMG_1301
Untitled 3
IMG_1291
IMG_1298
a mimochodem, na koncert punk rapperek Fakné, s nimiž byl v posledním čísle NP rozhovor, můžete zajít 9.11. do Finalu

IMG_1272

5 komentářů:

  1. Skvely report! ale nejsem si uplne jista tou transparenci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky. měl to být prý jen takový koncept, ne praktická kolekce určená na skutečné nošení. to je možná škoda. pak by se to třeba ještě dalo propojit s nějakou dobročinnou aukcí a mohlo by se to oblečení prodejcům zasponsorovat :)

      Vymazat
    2. Jo to by se mně osobně moc líbilo, rovnou kdyby to mělo nějakou teplou podšívku :)

      Vymazat
  2. je trochu paradoxní, že na věčně mrznoucí bezdomovce navlíkli tyhle trochu zbytečný průhledný síťky... ale nápad nechat je defilovat je určitě skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím. asi to byla letní kolekce :) ale myslím, že hlavní stejně byla ta myšlenka a podpora NP.

      Vymazat