6. 5. 2016

sustainable design na prague design weeku

minulou neděli jsem si ve frontě na zmrzlinu na vegan náplavce (big ups, vegan fighter!) poslechla zajímavou konverzaci několika lidí, kteří tam zřejmě omylem zabloudili. téma bylo 'militantní vegani' a mně přitom došlo, že jsem jedna z nich, z těch militantních veganů.
nejím 'normální' zmrzlinu, nenosím kožený boty a dokonce ani vlnu, můj život to ale nijak neochuzuje. z nikoho nebudu strhávat vlněnou šálu a nechci kolem sebe šířit auru negativity, ale fakt, že nepodporuju zneužívání zvířat, je prostě velkou součástí mýho života a nedovedu si představit, že bych mohla žít jinak. veganství už dávno není jenom sojovej guláš a nekožený boty a to je skvělý.

mám radost, že čím dál tím víc designérů a značek prozkoumává pole udržitelnýho designu, exponenciální růst tohohle trendu je vidět s každou novou akcí, na kterou se jdu podívat. na prague design weeku bylo samozřejmě k vidění nepřeberně nádherných produktů, vyvolávajících emoce od touhy po chtíč. mně ale padlo do oka několik srdcovek, co nejenže vypadají krásně, ale krásnou mají taky myšlenku. 

nový život pánským košilím dala vzniknout hanka frišonsová v podobě oversized košilí, šatů i halenek. recyklaci považuju za jeden z nejlepších způsobů, jak konzumovat aka nakupovat uvědoměle a jestli je něco na mým seznamu lásek z pdw úplně nahoře, je to právě upcycling project

recyklaci reflektovala taky zlatka lamrová se svojí kolekcí plnou folklorních odkazů a výšivek. vyšívání je moje velká láska, pro folklor máme s pipilotti slabost a entomologii mi nezprotiví ani islamofob konvička.

není to ale jenom o recyklaci, kromě využívání už vyrobených věcí se čím dál prohlubuje pole nových technologií a materiálů. 

papír jako materiál značky uashmama nahrazuje kůži u batohů a kabelek, ale třeba jako potah židle nebo různých produktů do domácnosti. na omak to opravdu připomínalo spíš kůži než papír.

inovativní materiály jsou taky velkým tématem knihovny materiálů matério...pro mě jednoznačně jeden z nejzajímavějích počinů.

co se týče nových technologií, určitě nejskloňovanější je pole 3d tisku. napadají mě takový ty klišé jako 'žiju v budoucnosti', ale vidět, jak před mými zraky plně automatizovaně vzniká třeba čelenka, je prostě zážitek. projekt fashion.stl pod vedením czech fashion council a makerslab představil boty a doplňky, ale zprostředkovaně taky kryt protézy s velkokapacitní powerbankou. shut up and take my money.

no a pro ty, co návstěvu v kafkově domě o víkendu nestihnou, se na jedenácti kočkách za pár dní objeví menší fotoreport. 

1 komentář:

  1. Krásné a velmi zajímavé fotky. Moc se mi líbí ty batůžky :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat