10. 4. 2015

ještě zelenější ikea aneb vyzkoušely jsme vegan zeleninové kuličky

o plánu švédskýho obchodního gigantu ikea zavést ekologickou a cruelty-free verzi populárních köttbullar aka masových koulí jste snad už slyšeli, minimálně tedy pokud sledujete web soucitně.cz nebo třeba náš kočičí facebook či instagram


co začalo ve čtyřicátých letech jako zásilkový obchod s papírenským zbožím se díky podnikatelskému umu zakladatele ingvara kamprada posunulo v nadnárodní koncern operující nejen s nábytkem (dokonce jako #1 celosvětově), ale v posledních letech taky s potravinami. a zatímco se ve své flat-pack filosofii používání recyklovaných materiálů a obnovitelné energie ikea hodně snaží zmírnit svojí ekologickou stopu, právě potravinová produkce ikea zůstávala dlouhou dobu v pozadí, zmíněna tak maximálně při skandálu s koňským masem, kdy se svět rozdělil na konzumenty 'normálních' a 'nenormálních' mrtvých zvířat. zisky z ikea food přitom čítají víc než 5% z celkových zisků koncernu, s víc než miliardou masových koulí prodaných jen za minulý rok. to moc dobrou vizitku udržitelnému rozvoji nedělá.  

prodej zeleninových kuliček ikea zahájila ve středu a my si nutně musely ve čtvrtek dopoledne zajet pro novou poličku (a taky květináč a nějaký ty semínka...no znáte to).
původně se mělo v rámci plánů udržitelného rozvoje a snížení uhlíkové stopy společnosti jednat o vegetariánskou verzi (produkce masových koulí celkem hýbe emisema skleníkových plynů a vrhá tak na ekologický profil ikey celkem nepěkné světlo). vegani všech zemí se ale spojili a je z toho nakonec vegan bezlepková verze bez soji, jejíž ingredience kromě cizrny a hrachové bílkoviny čítá taky spoustu zeleniny jako kadeřávek, kukuřice a paprika. takže pro alergiky, o polovinu míň tučné, čistě rostlinné a s třicetkrát nižší uhlíkovou stopou než původní masová verze. 

takže, here comes švédská klasika v rostlinném provedení - veggie balls, grönsaksbullar, nebo prostě zeleninové kuličky. nehrajou si na náhražku masa a chutnají, alespoň podle koček, božsky. je v nich naplno cítit zelenina a mírně taky koření, jako taková evropská verze indické samosy. jsou vydatné a konzistence je za nás naprosto na jedničku (=nerozpadají se, ani nejsou moc měkké a rozbředlé). miakarina za svého pobytu ve švédsku vyzkoušela nejednu rostlinnou alternativu tohohle švédskýho národního jídla, všechno ale chutnalo tak nějak jako...náhražka něčeho. zeleninové kuličky z ikea prostě tak nějak fungují samy o sobě. a jen tak na okraj - při naší návštěvě se servírovaly s tomatovou omáčkou, přičemž jsme se nedokázali shodnout, jestli je to ta nejlepší volba. miakarina tak řekla ne omáčce a dala si místo toho radši brusinkovou zavařeninu.

nebudem si hrát na to, že ikea není korporace, která by nám třeba zrovna oním ehm masovým prodejem masových koulí nemusela být moc sympatická. zařazení veganské alternativy ale rozhodně vítáme - ikea tak jako jedna z největších světových firem ukazuje, že budoucnost leží v udržitelném rozvoji, který jde kromě obnovitelné energie taky ruku v ruce s rostlinnou stravou. tím, že budeme ikeu kritizovat za to, že i nadále nabízí výrobky z masa, ničemu nepomůžeme - spíš naopak ji do budoucna od podobných aktivit odradíme. veganství by prostě nemělo být jenom pro pár hipíků, co rádi chodí do svojí oblíbený lokální restaurace (i když ty my samozřejmě máme taky). a přestože bychom radši zeleninový kuličky viděly někde mezi bramborama a těstovinama než hned vedle těch masových, kde, jak se někteří obávají, hrozí nějaká kontaminace, přijde nám, že to úplně není ten point. buďme rádi za každý krok tím správným směrem.

1 komentář:

  1. Měla jsem a jsou opravdu výborné. Hodil by se recept, určitě bych doma vyzkoušela:)

    OdpovědětVymazat