8. 10. 2014

report z junýku

původně se tento týden módy jmenoval 'dreft fashion week', pak 'prague fashion week' a krátce na to soudním rozhodnutím jen 'fashion week'. letos našel opět nové jméno: unique fashion week, podomácku řečeno 'junýk'. programem se tento fešn week od loňska příliš nezměnil, tj věnuje se i nadále propagaci drahých butiků a značek, po dvou letech ve stanu na nábřeží ale změnil lokaci a přestěhoval se do  obchodního centra slovanský dům, kde patrně někdy v divokejch devadesátkách vznikl konferenčí sál ve stylu cukrárny (... s točitým schodištěm. zrcadla tam možná někde byla taky, ale nestihly jsme si to tak důkladně prohlídnout, oči nám totiž oslepilo růžové osvětlení, jež mělo obětem módy zpříjemnit čekání na show.).  
v přeslazeném barbie stylu aka glamůr po česku

na 'junýk' jsme se vypravily hlavně na přehlídku studentů několika mimopražských oděvních škol, kterou junýk připravil ve spolupráci s časopisem dolce vita.  bohulibý akt podpory budoucích návrhářů byl vykoupen téměř nesnesitelnou čtvrthodinku reklam, která školní prezentace jednotlivých  ateliérů uvedla. někdo to přece zaplatit musel. ze studentů nás nejvíc zaujala absolventka plzeňské zču kateřina hynková se svou rudou bakalářkou (kolekci jsme obdivovaly už během letních klauzur), pak pro změnu 'oranžová' kolekce  jana černého, studenta zlínské utb a jeho spolužačka tereza otáhalíková, v jejíž nové kolekci hraje hlavní roli prořezávání a doplňky z plexi.

jan černý a kolekce inspirovaná londýnskou čtvrtí a oranžovou barvou
tereza otáhalíková si vyhrála s laserovým řezáním. povedené byly hlavně brýle z plexi.
mladá návrháři tereza otáhalíková a jan černý s novinářkou veronikou ruppert. krátký rozhovor natočený hned po přehlídce si poslechněte tady.
kateřina hynková  a její skvělá bakalářka red, která vznikla na plzeňské fakultě umění a designu. zajímavá je hlavně na dotek; kateřina v ní  například experimentovala se speciální barvou, která vytváří efekt podobný silikonu. no a papučky, ty byly úplně nej.
...to byla bratislavská všvu

...a tohle ateliér oděvního a textilního designu na fud ujep v ústí nad labem

po náloži studentských kreací jsme šly na kafe. kočky šly spořádaně, psi se prali...

do slováče jsme se pak ještě jednou vrátily, to když zuzka kubíčková uváděla svoji kolekci na léto 2014 (na mercedesu o týden dříve představila svou kolekci na j/l 2015).  v kolekci plné jasných barev pro nás byly nejzajímavější prořezávané struktury, které, jak jsme se pak dozvěděly, byly inspirované hmyzími křídly. jak hmyzí kolekci nafotil ondřej janů se podívejte sem!
btw kožešina je umělá, což je samozřejmě fajn.
a tohle je neopren

...a tím pro nás 'junýk' skončil. v plánu jsme ještě měly 'černou kartu' denisu dovalovou, ale přehlídku jsme bohužel propásly (může za to celá ta parta, se kterou jsem šla na kafe a samozřejmě taky já), o dalších dvou přehlídkách, které jsme to odpoledne měly možnost vidět, raději pomlčíme (nechceme rozebírat věci, co se moc nepovedly... teda pokud k jejich vytvoření  nebylo potřeba zabít pár desítek chlupáčů.). podzimní fešn weeky nám tím vlastně končí. sice právě probíhá designblok a na konec týdne se chystá pár přehlídek, kočky se tam ale nestihly akreditovat, přihlásily se pozdě a prostě maj smůlu, takže si radši přečtou knížku a půjdou na procházku. pokud by se  situace náhodou změnila a alespoň na narnish bychom se dostaly, budeme vás informovat a nějaký ten fotoreport ze šimona a judy vás nemine.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. a to jsme ani neukázaly zblízka ty zlaté židle a a videoprojekci promítanou na strop, kde vytvářela růžové vlnky připomínající zčeřenou vodu...

      Vymazat