13. 1. 2014

vánoce v září



v ulici heřmanova 33, jen pár kroků od bio oko, najdete prodejní a současně i výstavní galerii mladého autorského šperku. šperkařská galerie září je posledním loňským přírůstkem k zajímavým prodejně-výstavním místům z oblasti móda a šperk, které se v uplynulém roce v praze otevřely. slouží jako tvůrčí zázemí pro bývalé studentky prof. v. k. nováka na plzeňské zču elišku lhotskou, markétu šumovou, ivetu mulačovou, zuzanu babkovou a také sochařku michaelu bachoríkovou. v zadní části mají ateliér, vepředu se nachází výstavní prostor a obchod.
kromě toho, že za galerií stojí také kurátorka a dramaturgyně bienále v železném brodě, třetina vnuka a šperkařka eliška lhotská, je nám na galerii sympatický, že pro nás zabedněný pražáky objevuje nový jména a šperkaře kteří nejsou z umprumky, ale, světe div se, dělaj zajímavý šperky. podobně jako hradčanská galerie we exhibit chce ukázat šperk nejen jako 'dyzajn', ale zaměřit se i na jeho artovou stránku. 
fotky z otvíračky jsou na molo7
dnešní report je z vánočního večírku v září. nechyběly na něm banány (samozřejmě v podobě skleněného šperku od jitky havlíčkové) a čokoláda (z umělé hmoty od miry podmanické) a spousta krásných potenciálních dárků pod stromeček. pipilotti si zamilovala věci od kataríny siposové, hranaté perlové náhrdelníky a gordické uzly, které vznikly přeměnou bavlněného lanka na kovový šperk. kolektivně tu na kočkách adorujeme nápady elišky lhotské a pranostiky a vlastně všechno od vnuka (naše oblíbená klasika 'hodně plevele málo semene' případně 'za chladu není ovádu' byly také přítomny). kromě nich jsme ale v září narazily na poměrně nová jména, například jelenu potylkovou, markétu šumovou, martinu dulovou a další.

katarína siposová
iveta mulačová
katarína siposová
petra arbetová
rozhovor s eliškou lhotskou o září najdete v modeschau. a mimochodem, pokud tenhle pořad sledujete jen v záznamu jako většinou my, možná vám to uniklo, ale modeschau s novým rokem přešla na jiný a 'atraktivnější' vysílací čas v úterý od 19:00.
markéta šumová
náušnice alžběty dvořákové a deníčky od absolventky knižního a obalového designu na ostravské univerzitě michaely caskové  aka 'na posedu'
denisa sedláková neboli denias
mira podmanická a její kolekce čokolád tak realistických, až jsme chvíli nevěřily, že se opravdu nedají sníst
zastihly jsme tu i karolínu strykovou z paragraph a lucii aka luciela taschen, která mimochodem právě shání nové místo pro svůj showroom (dosavadní letenský jste mohli třeba v našem reportu z léta). z letné se musela odstěhovat, takže kdybyste věděli o něčem pěkném, dejte jí tip!
veronika opavská
šárka schmelzerová
markéta janků
tereza severýnová
jana voňková
vnuk: za chladu není ovádu.
katarina siposová
martina dulová
jelena potylková
hana polívková

přezrálé skleněné banány jitky havlíčkové navržené přímo pro září 
umělkyně veronika opavská má za sebou i výstavu v holandské šperkařské galerii marzee a to už něco znamená. její diplomka 12,6 m šperku bude v září vystavena až do konce ledna.

3 komentáře:

  1. - hoho. uz se nemuzu dockat, az se tam konecne podivam .)
    zajima me (mimo jine), jak prostornej a celkove resenej je interier

    OdpovědětVymazat
  2. Chodím okolo, tedy někdy i dovnitř, skoro každy den.

    OdpovědětVymazat
  3. banány jsou super boží! :) škoda že to mám úplně z ruky (vlastně dobře, protože bych tam nechala vejplatu...)

    OdpovědětVymazat