20. 10. 2013

start-up 2013


vítězná kolekce markéty martiškové: pozitivní energie a mandaly

na soutěž pro mladé návrháře se vydaly kočky ve větším počtu než obvykle, neokoukanost a svěžest nápadů mladých ambiciózních talentů nás totiž vždycky vytáhne z postele. megadlouhá přehlídka celkem 14 soutěžících trvala spolu s čekáním na jimmyho bezmála dvě hodiny, čekalo se i na vyhlášení výsledků, v porotě se prý totiž o vítězi zuřivě debatovalo. 
100k za nejlepší módní kolekci vyhrála markéta martišková, která svou opulentně barevnou výtvarnou psychedelií připomínající šedesátky vytřela zrak asi všem. mezi barevně střídmou uměřeností a důrazem na nositelnost se její kolekce naprosto vymykala. navíc se jí podařilo dobře ztvárnit i letošní soutěžní téma 'bod zrodu' - pestré šaty připomněly  motýlí křídla, kulaté retrofuturistické 'skafandry' zas motýlí kukly. kolekce však původně vznikla jako bakalářka na royal academy v antverpách a jejím tématem byla  spíš pozitivní energie a její rovnováha ('keep in balance'). mladým studentům však není nutné vyčítat, že k soutěžnímu tématu odkazovali až ad post a jejich práce většinou vznikly i za jiným účelem než pro prezentaci na mbpfw.   podobně tomu bylo u většiny přihlášených letos i vloni.


kategorii módní doplněk vyhrála se svou kolekcí bot 'druhá kůže' studentka umprum markéta šohajová. znát ji můžete z již zaniklé značky naranu,  pod kterou se spolužačkou z ateliéru pavlou podsedníkovou - která pro změnu obula dvě přehlídky na letošním designbloku - prezentovala kabelky a boty. 
na jejich kolekce a na všechny ostatní, mezi nimiž poznáte třeba pavla berky, antonína šimona, danielu peškovou nebo janu mikešovou, se podívejte v našem fotoreportu, který svou délkou odpovídá délce přehlídky. aspoň už ale nemusíme na nikoho čekat...

vítězka v kategorii oděv - markéta martišková


studentky plzeňské fdu zču eliška knotková a maria nina václavková a jejich klobouky 'zrod myšlenky'

pavel berky a  kolekce F64.0, která se zaměřuje na transsexualitu a změnu pohlaví
jana mikešová, studentka ateliéru módní tvorby na umprum a její měkoučké pleteniny
monika nováková (absolventka bratislavské všvu) a zuzana beránková (absolventka TU v liberci) a jejich overaly z výmluvně nazvané kolekce 'over-all'
 
alisz bánó, studentka technické univerzity v liberci s kolekcí 'chicken'
studentka zlínské utb hana prchalová předvedla jednu z mála pánských kolekcí v soutěži. odráží se v ní styl beatniků.

mário habovský, který svou kolekcí celou soutěž otevřel.

daniela pešková se nechala inspirovat strukturou dřeva. její kolekce patřila rozhodně k tomu nejelegantnějšímu, co bylo v soutěži k vidění.
pánská kolekce nejmladšího, teprve osmnáctiletého účastníka adama kosta.
libor komosný a jeho kolekce neutrální 001, která byla k vidění i na prvním fešn weeku sezóny

vítězná kolekce v kategorii doplněk od markéty šohajové s názvem 'druhá kůže'
klára válková ze zlína a the story of threads
antonína šimona jste letos mohli vidět na všech třech fashion weecích, na designbloku a na dreftu se prezentoval v rámci svého ateliéru na umprum. v soutěži předvedl nejen práci inspirovanou moravskoslezským folklorem, ale i doplňky připravené v rámci jiné klauzury pro firmu intel.





... a na závěr, když se porota sešla k poradě, ukázali se ještě loňští vítězové, maja bozovic a 'dinosauří' duo awkward, jejichž jeden jediný model - šperky prezentované na šatech z diplomky jedné z dvojice, lucie jelínkové, si můžete lépe prohlédnout  ještě v našem starším příspěvku.

Žádné komentáře:

Okomentovat