31. 10. 2013

kočky, halloween a slenderman

kočky se občas zavrtají tak hluboko do peřin a dek ve svým kutlochu, že sotva stihnou zaznamenávat okolní dění. osvětlená praha, volby, další xenofobie a bordel ve státě... jako bychom se probudily z podzimního spánku, zjišťujem, že listí už není na stromech, ale v ulicích, stmívá se zase o něco dřív, vítr nám po večerech spolu s okeníma tabulkama vytváří typickej podzimní soundtrack.
a zatímco obchoďákům se zdatně vyhýbáme, při dnešní náhodný projížďce kolem olšanskejch hřbitovů jsme podle davů lidí s věncema zjistily, že dušičky jsou evidentně fakt velký. jak je na tom komerční snaha implementovat halloween do běžných životů, nevíme. obchoďákům se nám pořád ještě daří zdatně vyhýbat, i tak na nás ale tlačí pocit, že bysme měly vyřezat nějaký ty strašidelný tváře do dýní, upéct kapkejky s netopýrama a vyrazit na tématickou pártošku v převlecích.

nám se ale nechce. z dýně si radši uvaříme polívku, zejtra. a snad bude i recept (to když se třeba na poslední chvíli rozhodnete váš úlovek z farmářskýho trhu taky raději obřadně pozřít). dneska budem líný. kapkejky péct nebudem, to už spíš tyhle zombie mini pizzy podle isy chandry moskowitz. půjdem se projít na hřbitov a budeme se bát. kočky se totiž bojí rády. u knížek, filmů, i počítačovejch her. začínaly jsme na srdcovkách jako edgar allan poe, stokerův dracula a frankenstein mary shelley. to byly vůbec první knížky, co miakarina přelouskala v angličtině, gotické romány. později přišel i ten první - horace walpole a the castle of otranto. a mnohem později pak house of leaves, kniha, která je zároveň hororem, love story i kritikou přeakademizovanýho pindání o literatuře, je asi tím nejstrašidelnějším čtivem v kočičí knihovničce.
soutěž krasopisu: mary vs. bram
a filmy. klenot němý éry nosferatu, což je vlastně dracula přejmenovanej kvůli autorskejm právům, dario argento a suspiria a vlastně i všechny jeho ostatní filmy nám nejednou přinesly těžký spaní. pak přišel ken russell a jeho gothic - psychedelie o tom, jak mary shelley psala frankensteina u lorda byrona ve vile u ženevskýho jezera (se skvělým gabrielem byrne jako lord byron). zamilovaly jsme se.
murnaův nosferatu je pro nás nepřekonanej klenot němý filmový éry
v gothic ken russell rozjíždí hypotézu 'co se asi muselo mary shelley stát, než napsala frankensteina'
některý kočky taky rády 'paří gamesky', nebo jak se tomu dneska říká. začalo to v předškolním věku commodorem 64 od ježíška, a pokračuje to až do dneška. kočky nerady dospívají, kočičí dospívání je vlastně takový nikdy nekončící proces... bály jsme se u hry dark seed, jejíž árt má na svědomí vetřelcem proslavený h.r.giger. skoro nic nás nevyděsilo víc než silent hill. dokud nepřišla amnesia. a pak slender man.
dark seed > vetřelec
jsou to právě videohry, který nám svojí interaktivitou jako přidanou hodnotou oproti pasivnímu čtení či přihlížení dokážou přivodit minizástavy srdce a prudce zrychlenej tep.
a je to právě fenomén slendermana, mýtu digitální doby zrozenýho v útrobách internetovýho fóra something awful. my se o nepřirozeně vysoké postavě muže bez tváře, který se měl údajně objevit v pozadí na fotografiích záhadně zmizelých dětí dozvěděly skrze hru slender - the eight pages. ta je založená na sérii videí uploadlých na youtube účet s názvem marble hornets. prostě takovej youtube reality seroš odvíjející se od skupiny studentů točících v rámci školního projektu film, který ale nikdy nebyl dokončen, protože...no, proč vlastně. zpočátku lehce investigativní videa nahrává jay, kamarád režiséra filmu, jenž mu jednoho dne předá igelitku s natočeným materiálem, s tím, že v projektu nehodlá dál pokračovat. jay po přehrání pásek zjistí, že spousta z nich obsahuje celkem zvláštní audio i vizuální poruchy a distorze, objeví dokonce pásky, na nichž je sám zachycen, aniž by si cokoli pamatoval, a k tomu všemu někdo neznámý začne s jayem komunikovat prostřednictvím podobně laděných videí uploadlých na youtube kanál 'totheark' - a mystická série plná schizofrenie, výpadků paměti a videokamer se rozjíždí. v současné době je na youtube kanálu marble hornets nahráno 77 výstupů téhle tzv. 'augmented reality game' (a.r.g.), neboli hry, která je vlastně rozšířená do všech možných aspektů reality - používají se blogy, vlogy, internetová fóra a kdokoli může přispět svým názorem. dobře rozjetá je v tomhle případě a.r.g. série everymanhybrid, v níž mimochodem jde kromě slendermana taky o zmíněnou knihu house of leaves.

v článku dazed digital se píše něco o tom, že dnešní doba si žádá nové urban legends, kterých se můžem - narozdíl od vodníků a čertů - bát. co ale kočky na fenoménu slendermana a arg děsí především, je ono ohýbání reality, neustálá přítomnost videokamer a fakt, že nikdy nevíte, kdo si hraje a kdo vlastně ne (najdou se i tací, kteří videa považují za autentická a nezmanipulovaná... a to je teprv schíza).



kočky si pro dnešek asi upečou tu zombie pizzu a strašidelnej u toho bude maximálně tak soundtrack. a pak si pustí nenáročnej choking hazard s dádou. dáda totiž neni žádnej bonus. 

Žádné komentáře:

Okomentovat