23. 6. 2013

svatojánská noc

midsommar je takovej fancy švédskej název pro svatojánskou noc. svatýho jana tam nikdy nevzali za svýho, zato letní slunovrat slaví ze všech národů nejvehementněji (tahle 'zakázaná reklama' na ikeu není úplně daleko od pravdy) a dokonce by si z toho radši udělali oficiální státní svátek. když se vám 'poštěstí' oslavit midsommar ve stockholmským skansenu (tomu původnímu, co dal skanzenům jméno), zažijete něco, co pro asociální kočky představuje peklo na zemi; davy postarších piknikujících švédů fetišisticky mávajících národníma vlajkama, přiopilý taťky od rodin (je to dost family friendly), teenageři bavící se atrakcema...pasti na turisty. jako kdyby matějská u nás měla větší štýlo, alespoň do tý doby, než se dav začne víc či míň střízlivě stáčet do kruhu a tančit kolem obří májky, midsommarstång. 
astronomicky letní slunovrat nastává kolem 21. června, ale zatímco si švédi midsommar posunujou tak, aby jim vyšel na pátek mezi 19. a 26., jinde se tradičně slaví svatojánská noc jako ta mezi 23. a 24. červnem. tedy ta dnešní. všechno má samozřejmě původ v předkřesťanský době a stejně jako se na pohanský oslavy jara naroubovaly církevní velikonoce, oslava nejkratší noci v roce je spojená s narozením jana křtitele, což ovšem beztak nikoho nezajímá. proč taky. kdokoli, kdo četl notoricky známou shakespearovo hru nebo zhlídl nějakou z adaptací, ví, že tady jde o magii a kouzlo nechtěnýho. 
v nejkratší noc roku se může stát cokoli, a když budete mít štěstí a budete slavit dostatečně vehementně, nebudete si to po zbytek roku pamatovat. podle všeho se mají totiž dneska v noci otevírat skály (prej tam, kde kvete kapradí...), lesy ožít tancema bludiček a čarodějnic, některý květy prý dnešní noc dávají lidem dar neviditelnosti (chtěly bysme) a porozumění řeči zvířat. tak šup do lesa. jestli k tomu chcete víc toho skandinávskýho ducha, měli byste uvít věnec z březových větviček a polního kvítí, nasadit na hlavu a tvářit se jako lesní víla, přelézt 7 plotů a posbírat 7 různejch květin, strčit je pod polštář a nechat si zdát o vašem budoucím milým nebo milovaný. pokud je vaším snem pravej švédskej midsommar s májkou, radši na cestě do stockholmu zabočte do nějaký zapadlý vísky, dejte si öl a snaps, pozorujte domorodce tancovat na dansband (prostě dechovka), a když budete mít dost kuráže, přidejte se do kolečka.

*polaroidy focený na limitku impossible project ve švédsku, májka je ze 'starý uppsaly'

1 komentář:

  1. Poruzumět řeči zvířat. Jak krásné by bylo dát jim hlas, terému mi lidé budeme rozumět. Možná by lidi pochopili, že zvíře není stroj a není tu pro naši potěchu. A být neviditelná, alespoň na jednu noc v roce? To by bylo úžasný. Tak se nechám alespoň unášet touto představou.

    OdpovědětVymazat