13. 5. 2013

clusterfuck: "muselo se ubrat trochu pralesa, aby vegetariáni z Evropy měli co jíst"


nedávno mi jedna dobrá duše poslala link na takovej pěknej článeček, 'fejetonek' o úskalích eko žití. zajímá mě přece ta záchrana planety a tak, žejo. 
dozvěděla jsem se, že 'příroda začíná tam, kde končí myšlení' no a taky hlavně, že vono to neni černobílý, ekologie je děsnej biz a krom toho, že vegani sou pěkný sektáři, tak kvůli našemu tofu obědu kácí ty pralesy a umíraj zvířátka:

Samozřejmě, nic není černobílé. Například, když nekupujete oblečení z kůže, protože šetříte zvířata i přírodu, dozvíte se pak, že výroba té umělé je pro životní prostředí náročná a škodlivá. Když nejíte maso a tušíte, že děláte něco zdravého pro sebe i pro okolí, pro pocit že neubližujete ničemu, zjistíte, že sójové plantáže devastují Jižní Ameriku opravdu pekelným způsobem a během vašeho oběda umřelo několik desítek zvířat, protože se muselo ubrat trochu pralesa, aby vegetariáni z Evropy měli co jíst. Nic není černobílé a poslední, co bych v tomto zamyšlení chtěla tvrdit, je to, že eko styl není byznys. Samozřejmě, že je. Vždy když obědvám ve veganských restauracích, cítím, jak kdyby mě sledoval Velký Bratr.
ráda bych tak nějak pominula tón článku, s autorkou se v podstatě shodnu na jejím závěru o tom, že klíčem je střídmost a svět jde do háje a měli bychom konečně převzít zodpovědnost. třeba za to, co říkáme a šíříme dál. takže já říkám: základ je hlavně taky fact check.  

zlá soja (zdroj: www.ars.usda.gov)
výjimečně taky pominu lákavý téma kůže vs umělina a budu se zaobírat tou kontroverzní sojou. na internetech se člověk může dočíst ledacos a taky s ledasčím počítá; na tumbleru denně vidíte gore obrázky zdeformovanejch obličejů s popiskama, že je to práce nějakýho freaky nácka za druhý světový, jedno kliknutí vás ale dělí od zjištění, že ten doktor sice za války působil, ale jako plastickej chirurg v británii. to vás nepřekvapí, je to přeci jenom nějakej blogýsek. na seriózně zamýšleným portálu byste ale čekali něco jinýho. 
v době informačních technologií, kdy díky googlu fact chceck trvá asi tak deset vteřin, fakt moc nechápu,  že jsou lidi schopný jen tak uvěřit něčemu, co se kdesi dočetli, vzít to za fakt a ještě to papouškovat dál. asi tak desetivteřinový googlení vás zavede k tomuhle:

- asi 85% celosvětové produkce se zpracová na sojový olej a protein, z toho 98% se proužívá jako krmivo pro hospodářská zvířata (zdroj)
největším světovým producentem sojových bobů jsou usa se zruba třetinou celosvětové produkce, nejvíc sojových bobů usa vyváží do číny (zdroj)
- největším světovým producentem hovězího jsou usa, největším světovým producentem vepřového je čína (data jsou z roku 2010, zdroj)

tak nevim, ale snad z toho vyplývá dostatečně jasně, že evropský vegetariáni jsou v tom tak nějak nevinně. a nezabere ani moc času informovat se o tom, jak otřesný jsou dopady chovu hospodářských zvířat. nejenom pro samotný zvířata, ale pro celou planetu. 

no nic. nechci tvrdit, že eko není byznys, ale pokud na tom někdo nekale vydělává, pak leda díky využívání toho, že jsme si tak nějak zvykli mít věci podstrčený přímo pod nos, všechno za nás někdo udělá, stačí strčit lasagne do mikrovlnky, prsknout palačinkový těsto z flašky na pánev, připlatit si za nějakou tu extra službičku. čtení složení výrobků, co si kupujem, vyžaduje moc úsilí, času je přece málo, žijeme v moderním světě a musíme krom náročný práce v kanclu stihnout novou epizodu oblíbenýho seroše.
jasně, legislativa u nás neni úplně ideální a marketingoví guru koumaj, jak nejlíp vydojit módní vlnu ekologickýho smýšlení uvědomělých občanů západní civilizace, ale právě jako konzumenti bysme měli přijmout odpovědnost a nenechat si jenom něco strkat pod nos. je to na nás, za naše životy a činy neseme zodpovědnost jenom my a výmluvy typu, že ověřování faktů zabere moc času, a ten je drahej, by platit fakt neměly. 

8 komentářů:

  1. Podepisuju! (Ale přiznávám, že na začátku jsem se kvůli té sóje trochu lekla.)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja myslim ze soja, jako jedine jidlo arogantnich veganu:-) se preceňuje, jsou jine "naše" lusteniny ktere můžeme jist - fazole, čočka, hrach.
    No ale jinak souhlas!

    OdpovědětVymazat
  3. Co dodat, mně celý článek oné dámy přijde značně hysterický. Chápu, že fejeton má být subjektivní, tady se jí žánrově nedá nic vytknout. To by mi snad ani nevadilo, ale strašně mi vadí lživá fakta. Smutné je, že autorka vlastně směřuje k závěru, ve kterém se s ní plně shoduju, jenže to už jsem byla tak vytočená, že mi ani ten závěr neudělal radost.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem arogantní vegan a soju nežeru :o)) Díky za další super článek, sdílím!

    OdpovědětVymazat
  5. byla jsem vegan dva roky a bylo to pro mě v čechách hrozně těžké ( nejsem z Prahy) Potom jsem se přestěhovala do švédska, kde jsou všechny alternativy tak dostupné a být veganem se zdálo být jako sen...a co myslíte, dnes tu žero maso jako zjednaná...blbý masový koule, jsem sračka, ale chutná mi to :(

    OdpovědětVymazat
  6. maja: the fuck? jak muzes zit ve svedsku a nebyt vegan? dyk preci ty vegan-parky jsu mnohem lepsi nez ty masovy! a göttbullar strci do kapsy msovy koule! i didn't understand... seriously!!!

    OdpovědětVymazat