15. 4. 2013

shooting fashion stars 2013



v hodně pokročilém stádiu těhotenství se superkočka pipilotti vydala na módní přehlídku Shooting Fashion Stars, která se konala letos už po deváté. 
na loňském ročníku SFS v Mánesu se kočkám moc líbilo, a to jak na přehlídce, tak  v showroomu, a pipilotti si moc přála, aby očekávané koťátko v břiše ještě chvíli zůstalo a nechalo jí tak se akce zúčastnit i letos. 

na dopředu avízované umístění mola přímo v hale Masarykova nádraží běhěm plného provozu se kočky moc těšily, implementace fashion světa do nezvykle 'nesterilního' prostředí nám připadá sympatická. možná se propojení obyčejného světa s tím fashion nepovedlo úplně podle představ organizátorů a náhodní kolemjdoucí i módychtivý dav si připadali poněkud nesví, o tom ovšem miakarina nic neví - protože zatímco se pipilotti s matildou rozmarýnou (ještě v břiše) mačkala na nádraží a snažila se neporodit, miakarina se vymluvila na zraněný kotník a doktorovo doporučení pro jistotu nikam nechodit a přehlídku sledovala díky pokrokům moderní technologie z pohodlí domova (streamovanou na iconiq.cz). slíbila, že se postará o úpravu fotografií, zatímco pipilotti jako vždy dodá report vysoké kvality. jenže malá matilda se jala kočičí plány trochu upravit; rozhodla se konečně podívat na svět a pipilotti tak miekarině a nebohým čtenářům odvedla. zbylo tu jen něco přes 1 GB fotek a několik poznámek. 
ještě před odjezdem do porodnice se pipilotti omlouvala za kvalitu fotek a posteskla si nad nedostatkem asertivity...a prej že kdyby si pěkně držela svoje místo naproti molu a nezakecávala se s nově příchozíma, bylo by se jí nakonec fotilo líp než stojící na jedný noze v zákrytu za dvěma jinejma fotografama. nejdůležitější ale je, že si pipilotti přehlídku užila a je podle mě dost obdivuhodný, že dokázala celou tu dobu cvakat fotky a zprostředkovat tak svůj zážitek línejm kůžím, co to celý sledovaly z vlastní postele. 
mimochodem, jsme samozřejmě za takovýhle online zprostředkování vděčný, nicméně bychom pro příště ocenily, kdyby se někdo namáhal trochu zapracovat na kvalitě barev přenosu. kdo nesledoval živě, může se na záznam streamu v podivných nažloutlých tónech podívat tady

během večera se představili finalisté SFS - duo Mirka Horká a Štěpán Růžička (kolekce ŽÍT TEBOU), Monika Přikrylová (kolekce MONGOL), Lucie Králová (kolekce Ztraceno v překladu), Pavel Berky (kolekce Coming Out) a jako bonus taky Dagmar Kestner, rumunsko-německá návrhářka žijící v Dánsku. do některých kolekcí jste přitom s námi mohli nahlédnout už v procesu, a to když kočky před nedávnem navštívily Mirku Horkou a Pavla Berkyho.


kolekce Mongol Moniky Přikrylový vrhla na přehlídkový molo hned zostra pěknou dávku avantgardní ruční práce. jak určitě víte, kočky chovají zvláštní sympatie ke všem těm trčícím nitím a viditelně hodně crafty zdobnejm prvkům jako jsou asymetrický třásně nebo 'zašmodrchaný' draperie. přidejte k tomu ještě odkazy na východní folklor mongolskejch pastevců a příběhy o vyhynulejch  koních a kočky okouzelný asijskou mystikou už jenom šetří na jeden z těch úžasnejch headpieců s dlouhejma třásněma. 



do Coming OutPavla Berkyho jsme se zamilovaly od první chvíle intra s cigárem na nádraží a tónama hudby evokující romskej folklór. ten se ostatně táhl celou kolekcí plnou pestrejch barev a květovanejch vzorů - schovanejch v podšívce, takže neruší dojem modelu 'ideálního pro moderní spěchající ženu' (alespoň podle toho, co jsme se dočetly tady - my kočky světu moderních kariérou poslednejch uspěchanejch žen popravdě moc nerozumíme). krásný barvy a materiály na streamovaným přenosu sice vůbec nevynikly - narozdíl od úžasnejch efektů, který vytvářely při chůzi - po návštěvě SFS showroomu a důkladným osahání všech modelů (včetně ručně pletenejch šatů od Pavlovy maminky! <3) ale naprosto nesouhlasíme s tím, že by kolekci ublížilo nějaký 'nedokonalý zpracování'. naopak pro nás všechny ty detaily jako děrovanej top učinily Coming Out ještě přitažlivější. 


duo Horká - Růžička s kolekcí Žít tebou pro diváky připravilo dynamický střet avantgardy s elegancí třeba v podobě obleků a krátkých overalů a nabídlo spoustu hodně vymakanejch detailů - kontrasty matu a lesku materiálů jako hedvábí a kůže, šedá rozjasněná elektrickou modrou, kočky pak mohly oči nechat hlavně na zajímavě řešených páscích a plastických černých srdcích, jimiž byla doplněna většina modelů. uvolněnou choreografii skvěle doplňoval výběr hudby, která kočky taky moc potěšila. 


Lucie Králová s kolecí Ztraceno v překladu inspirovanou sochařskýma pracema Olbrama Zoubka předvedla především pečlivě vypracovaný čistý siluety s atraktivníma plizovanýma detailama a v kontextu s ostatníma přehlídkama se tak vlastně jednalo o takovej lehce éterickej minimalismus barev i tvarů. 


asi jako všechny přítomný i nás kočky naprosto uchvátily ty neuvěřitelně detailně zpracovaný umělecký díla od rumunsko-německý návrhářky Dagmar Kestner. vzpomněly jsme si na techniku 3D tisku a toho, co předvedla Iris Van Herpen na pařížským fashion weeku s kolekcí 'Voltage', tady se ovšem namísto o 3D printing jednalo o techniku zaplétání kožených proužků. na prohlédnutí si detailů modelů zblízka si kočky bohužel musely nechat zajít chuť, neboť Dagmar Kestner hned po show zaklapla kufry a odjela.


afterparty se konala hned naproti masaryčce v galerii FIM (která podle andrey prodává docela závažnej art) a působila při svojí jednonoční proměně na klub poněkud dekadentně až zednářsky...takže tam pipilotti s andreou vydržely asi jenom  20 minut
davy, krásní lidé, rautíky a šáňo, to všechno musela miakarina díky svému zápecařství oželit
a snad už brzo se můžete těšit na report z toho, jak se kočky vypravily na SFS showroom si důkladně osahat (nejen) modely z přehlídky.

Žádné komentáře:

Okomentovat