27. 3. 2013

DPFW: martina spetlova AW13



O největší odvaz na jarním fashion weeku se postarala londýnská designérka českého původu Martina Špetlová. Kolekci na AW13 prezentovala roztančeně, v rytmu rokenrolu, přičemž některý z modelek to uměly celkem pěkně rozjet. Galerii Křehký tak na chvíli prostoupila zdařilá reinterpretace  kultury  "Swinging London" (jenom jsem čekala, kdy se vynoří David Hemmings a začne cvakat spouští) a atmosféru doladily odvážný barevný kontrasty a neobvyklý kombinace materiálů.

V podání Špetlové mě nadchly zvonáče a dokonce i neony, který mi už jinak přijdou celkem ohraný. Nejvýraznějším a naprosto nepřekonatelným motivem pro mě ale bylo plizování (to všechno ovšem z kůže, takže pro kočky veganky to samozřejmě není). Při bližším ohledání se nejde nepozastavit nad umným řemeslným zpracováním (Martina patří mezi kreativně-crafty návrhářky). Proplétání textilu a kůže, plizé, kabátky a huňatý šaty - to všechno byla paráda. Nejvíc mě ale dostala absolutní suverenita a odvaha, se kterou Špetlová kolekci navrhla. Jak víte - my v Praze, co píšem o tom designu a chodíme na akce - máme rádi konzervativní minimál a monochrom  (je to sice trochu nuda, ale nikdy s tím nešlápnete vedle, žejo, protože o to jde především) -  mě ale mnohem víc baví tahle avantgardní a nebojácná móda. Cenu za nejlepší kolekci si nakonec Martina z designbloku neodnesla. Škoda, podle mě by si jí sakra zasloužila.

martina špetlová je velká sympaťačka a působí ke všemu děsně profi (asi to bude tím, že je zvyklá na londýnskej fešn biz a absolvovala central st.martins). 
modeschau obdivuje
nadšení ze zvonáčů

Jelikož je Martina Špetlová v Londýně celkem dobře známá a pravidelně se účastní tamního týdne módy, najdete její modely v cutting-edge časácích typu i-D (ale i ve Vogue). Vzpomínám si, že poprvý jsem o ní slyšela před rokem v souvislosti s tímhle videem z i-donline.com o užití udržitelných materiálů a tradičních pletacích technikách. Jo, a fun fact na závěr, nosí ji i známá blogerka Susie Lau aka Susie Bubble, což je přesně ten typ holky, co si nenechá diktovat vkus, ale určuje si ho sama.

...a tady ještě pár vteřin závěrečnýho defilé, abyste nasákli tu správnou atmošku:


martina špetlová designblok premier fashion week from elva katter on Vimeo.

1 komentář: