![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_ZUc7mmryuKTcAXB0J5A252HPXO-JzTXx1J0PD2EuBGEbInD9_UkOKT60VdE1si533NerjKWBRe56XZniiesCogka3mug-sFf1L-VksyyfttWYtUeZKdxuYFR8OSWTHM3EmiftqYASQmu/s1600/P8124163.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXSY4A-4VYqUExyx0MShy3o-MW3pmtg4Xixf2o85qYNQzh7Ecg1SSj8a7f2y59dBb3eMOyDHXCxAP1qRe0N9mvMv7zjESYzpga9SFFt426WQfg-QSEWUwWGOy3yTNKVX0aNbC5GABzC4_9/s1600/P8124157.jpg)
my kočky, když se takhle občas sejdem, rády spolu něco spatláme dohromady. nejsme ovšem žádný foodies a jak jste si jistě stačili všimnout, gastropřísnost nám až na to arogantní veganství taky moc nejde. amatérsky si děláme vegan pizzu z ovesný smetany a lahůdkovýho droždí namísto sýra a kdo chce, ať se pohoršuje. a podobně jsme si takhle jednou upatlaly vegan nigiri sushi.
předesílám, že šlo o komerčně-estetický experiment a že jsem sama ochutnala sushi jenom jednou a ještě před víc než 15ti lety. ale patlání rýžovejch kuliček byla zábava a nakládanej zázvor se nám povedl pěkně dorůžova. a přestože obvykle mořský řasy vůbec nemusím, chutnalo to celý božsky. fakt.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWHR7MY1R-lHt7QVZw5roPKHZlpuIrSPVu9sejOoJn05iv0pePeKYzlEJkyLtGb1YQRUoNFyQnbIa7kat0kXHwpKEIHvuqdWZMq7q6tKCnc0vS1K55b-2vWNDibAE9HLEhHvSGd8b_rhvM/s1600/u.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcAhSFPzeNacuoeFC2wLfKXj9ya_YnzlYnwbROHRhqMsc2rp6D_cQOKYSCJHvzAS0tUDuFfbLe0GUXFR5sDPzda9h254REKWUuzLIiAvotlVV_fhDxv2It4Mi598Tci1zL9RB5zGTorxKr/s1600/P8124127.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJnfYRVAQl5pM6DWdW-0GBeKyDnoVpEl2UDDVe_E53fZ9kS2k2BwShn1BD3yBb1n7o49FCh0fZaD5QN6FSgwtAtluikTeT_vGdk1xdfM08R4PflN2OarN3jFhRpGVgJZlCAbZejmqm6Pb5/s1600/P8124147.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvf1HUxI37v5QJnhsMHnMkqv2eqLXDnbhtzUSeIrfxCTu27-CoS19em2j3oHbrtKCqdl-0Jqf1uJtCbtP6MQhka-riTmZCSJwJKmPIPox8j4ZZ1MbCSte4QkG-gwx5yysw0AMpxxj9Mjeo/s1600/P8124150.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDWzFoi4oR3b9FM0S9sQHTHKwHqbUCOUzkgxoMaz3dERF9NargqvOc7EaNzBN1ZX3Jtz3hQ_y85FI9m_E6s-JQBHMwIDgGH9IcrqTQSQ-g3JLZLEEUiyFWxALQ02b4LW8ib0EObYATkjOw/s1600/P8124156.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz8rrsu1zGSdgSq6ucoi4bzWBmJ01ts4ddR-KGdBo8jE8MXYYdYrVgLSevzchdTNuPPHf2JDoR4CQ_rdGDguQKM6SKQkTilTSACwubvAHOP0n12IZnJjtrg0vPJr5QCppnNDXcqiz2DAxf/s1600/P8124169.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6f_8n-WKBPcNEynulNJVCZi3UqiyIDIqkuJ9c6qrFUYMYKBA_5fZA1TJzdxaC7ZUA4u7VSRUPe3ii3XEmi-kuFulgXE3paZ95GIp4TW09-lEemZP_i6Lh4zoAQ5AkCPJ4PtK6J_W5hJVS/s1600/P8124174.jpg)
vegan nigiri s jablkem a nakládaným zázvorem
1 hrnek rýže na sushi
¼ hrnku rýžového octa
1 lžíce hnědého cukru
1 a ½ lžičky soli
1 střední jablko, nejlépe nějaká kyselejší odrůda
trocha nakládaného zázvoru
pár lžic restovaných sezamových semínek
1 plátek nori řasy
1 nastrouhaná bílá ředkev
rýži uvaříme doměkka a necháme chvíli odstát. mezitím na ohni zahříváme v rýžovém octu sůl a hnědý cukr. až se všechno rozpustí, směsí přelijeme uvařenou rýži a dobře zamícháme. ta by pak měla mít ideální lepivou konzistenci k vytvoření kuliček. jablka nakrájíme na tenké plátky a přidáme je k nakládanému zázvoru. na pánvi orestujeme sezamová semínka, nastrouháme ředkev a řasu nakrájíme na co nejdenčí proužky. pak už jenom zbývá to všechno nějak spatlat dohromady - z rýže tvarujeme kuličky, na ně pokládáme vždy plátek jablka s kouskem nakládaného zázvoru a to vše obalíme proužkem nori a na závěr posypeme orestovanými sezamovými sezmínky. podáváme s nastrouhanou bílou ředkví a sojovou omáčkou, nebo prostě podle preferencí.
Vypadá to pěkně, i když sushimilové by vás nejspíš hnali ;) Někdy to asi zkusim, mam tu už skoro rok nori a nevim co s ní.
OdpovědětVymazatByly by nějaké podrobnosti k tomu nakládání zázvoru, prosím =)?
OdpovědětVymazatteda kočky, to bych si dala! mňam :)
OdpovědětVymazat