9. 11. 2011

apokalypsa a feminismus (zase něco o zlobivejch holkách)


nikdy jsem necítila potřebu se nějak hlouběji nořit do problematiky gender studies. nemůžu si pomoct, holky prostě nejsou stejný jako kluci, někde něco chybí, jinde něco přebejvá, a s takhle jednoduchým pohledem na věc si vystačím.
jelikož ale žiju na týhle planetě a ne třeba na asteroidu 2005 YU55*, sem tam se ke mně dostanou zprávy o devítiletejch muslimskejch nevěstách politejch kyselinou, nebo zkazky o tom, jak nějaká feministická skupina brojí proti pornoprůmyslu a prostituci (krásnej příklad je švédská praxe, kdy se postihuje zásadně jenom 'klient').
pokusila jsem se teda ohledně tohohle tématu trochu vzdělat, jak jinak než na povrchní úrovni a pomocí komiksu (proč týhle nenásilný formy nevyužít, když už se nabízí i komiksově zpracovaná historie světa nebo manga 'životopis' ježíše), ale vylezlo mi z toho povětšinou jenom něco ve smyslu, že kluci jsou hovada. už jsem celou záležitost chtěla nechat plavat, ale znáte to, tyhle zásadní otázky číhají na každým kroku. a navíc je tady ta odvěká lidská potřeba rozdělovat věci na dobrý a špatný.


mám oblíbenou švédskou zpěvačku. není sice zatím! moc známá, ale její jméno se poslední dobou často přetřásá společně se slovama jako 'sexismus', 'feminismus', 'nevkusný' nebo 'nechutný' (což taky zřejmě vzbudilo můj prvotní primitivně-pudový zájem).
je to zlobivá holka, chytrá hlavička, hezká tvářička, jmenuje se Maya Frössén, říká si Lilla Lovis, a když se to pokusím ještě víc zjednodušit, tak zpívá sprostý písničky a oblíká se u toho tak trochu jako takový ty pětiletý účastnice dětskejch soutěží krásy.

bezva outfity, ne? 

(všechny fotky - krom radiosnímku asteroidu z úvodní montáže, za ten patří dík NASA - jsem ukradla z mayina nevhodného blogu, kterej podle mě mimochodem slouží jako skvělej průvodce po krásách našeho světa.)

mně jakožto milovnici módních doplňků s falickou symbolikou se lilla lovis nejvíc zavděčila videem ke svýmu nejnovějšímu singlu 'hard to get', což je zároveň její jediná písnička zpívaná anglicky. jelikož ale chápu, že ne všichni sdílí můj pozitivní vztah k mužským genitáliím; pro ty, co na náš blog chodí spíš kvůli fotkám dětí (ať už je motivace jakákoli) než kvůli sprosťárnám, doporučuju video k písničce 'ett litet barn'.

nicméně, zůstávám u tématu. tady je video k ''allt kommer försvinna', apokalyptickýmu pojednání o tom, že život je sice hezká věc, ale jednou přece umřem a všechno, včetně slunce, porna a internetu, se prostě vypaří.


další videa na youtube účtu littlelovis.
 
v mezích přísně dualitního pohledu na svět asi není úplně lehký si tohle zařadit. co si myslet, když růžovovlasá slečna v kytičkovanejch minišatech zpívá o tom, že chce mít 'holčičku, co zvládne vypít red bull s vodkou a nezvracet', že 'to není znásilnění, když to dělá holka', nebo že 'za každým feministickým hnutím stojí ožralej chlap'? je lilla lovis feministka, nebo lehká holka? kde si utahuje ze společenskejch rolí, kde z militantních feministek, kde z neutuchající lidský omezenosti, kde z intelektuálek, kde z kikinek?
vyznat se ve světě fakt neni jednoduchý.
jestli má někdo z vás zájem se do týhle výjimečně hluboký problematiky ponořit poněkud hlouběji, doporučuju začít rozhovorem na švédským novinkovým serveru the local (v angličtině). mimo jiné je tam pěkně vysvětlená švédská hudebně-žánrová specialitka könsrock (kön=pohlaví), kam lilla lovis se svojí tvorbou možná spadá, a možná taky ne.


a ještě bych ráda zmínila, že o mayině alter egu lilla lovis jsem se vlastně dozvěděla z jednoho poměrně hodně profláklýho švédskýho (víceméně) fešn blogu niotillfem (něco jako 'od devíti k pěti'), kterej má na svědomí sedmadvacetiletá sandra beijer. mám ten blog ráda, i když je tam pro asociála jako já trochu moc party people a občas taky trochu přemašličkováno. ale přeci jen krom (ne)spornejch fešn blogerínskejch kvalit jako oko pro dobrou fotku a osobitost v oblíkání vyniká sandra jasným pohledem na svět (jakože toho, co se netýká fashionweeků nebo showroomů), kterej se narozdíl od mnohých ostatních (fešn blogerů) nebojí se svýma čtenářema sdílet. v současný době sandra bydlí v NY, dělá v reklamce, má boyfrienda, ten taky dělá v reklamce, ale v LA (taky máte tak rádi blogerskej stalking? 'wtf agnes a luke se rozešli?', 'omg, paulína teď bydlí s lukem?'). no každopádně ten boyfriend, tak ten má mladší ségru. a tušíte správně, jmenuje se maya.


*taky si občas představujete, jaký by to bylo, kdyby do země něco takovýho narazilo? řešily by se ještě prezentace na jaro a léto? nebo by módní svět ustrnul na kolekcích podzim/zima?

6 komentářů:

  1. "wtf agnes a luke se rozešli?" to jde absolutně mimo mě....asi jsem fešn out (?)

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  2. pokud bych si chtěla něco představit, tak jen to že planeta asteroidu s úklonem poděkuje za to že ji někdo zbavil nevděčných sedmi miliard :))))

    Já miluju tyhle osoby co čeří zahnívající středostavovský vkus... inspirují a posouvají mě. A za každou feministku, která se za to nestydí palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  3. 1) o apokalypse a hlavně o posledním soudu přemejšlim furt (dík za připomenutí mýho zakořeněnýho puritánskýho dědictví...)

    2) na tý lille se mi líbí, že se vzpírá škatulkám a že se nebere moc vážně (možná je feministka a říká něco zásadního a možná si jenom dělá srandu)

    OdpovědětVymazat
  4. když už jsme u toho puritánství... mně se hlavně líbí ty skvělý moralistický komentáře pod rozhovorem na the local. švédi to neřeší, ale jakmile je dán prostor zahraničním čtenářům, hned tu máme přehršel výrazů jako 'skank', 'filth', 'garbage', 'poor girl'. hodně mě zaujala především ta paní, co tam propaguje svýho syna, kterej prej narozdíl od nemravností jako orální sex zpívá o 'world issues such as racism, global warming, hate etc.' ještě že se někdo ve svý hudební tvorbě zabejvá tak komplikovanejma problémama k zamyšlení, žejo.

    OdpovědětVymazat
  5. To je neuvěřitelný. mám dvě dcerky, jedna se jmenuje Maya a druhá Lilla...

    OdpovědětVymazat